Stiilne koduköök: isevärki laboratoorium, kus valmivad gluteenivabad road



Kuressaare köök, 2.02 2017
Kati Mäekallas. Foto: Birgit Püve

Kati Mäekallas on tegus ja ettevõtlik naine, kelle üks kirgi ja elufilosoofiaid on tervislik toitumine.

Tema Kuressaare südalinnas asuv kodune ja stiilne köök on justkui laboratoorium, kus aastate jooksul sündinud erilisi roogasid.

2012. aasta suvel veetis ta pea kaks kuud Ameerika Ühendriikides, õppides seal gluteenivaba toitumist, aga ka tooteid ja nende valmistamise võimalusi.

Ta osales The Culinary Institute of America (Ameerika kulinaariainstituut) gluteenivaba küpsetamise kursusel, külastas sealse maa pagaritöökodasid ja söögikohti. Ning lõpetas internetipõhise toitumisalase kooli – Institute for Integrative Nutrition. Eestisse tagasi tulles töötas lisaks gluteenivabadele toodetele välja ka toortoidu sarja.

Kati soovitab:
  • Peaksime rohkem kasutama ürte – peterselli, tilli jms. Need on meie ravimtaimed ja neis on väge.
  • Kastmesse ei pea panema jahu. Valmistan palju köögiviljahautisi, erilised lemmikud on suvikõrvits, paprika jne.
  • Kurkum, vürtsköömen, karulauk, stevia (suhkruasendaja), linaseem­nepulber, ingver – neid võiksime toidutegemisel rohkem kasutada.
  • Kati leidis Eestis toodetud maapähklivõi – Tamme talu Voka külas Toila vallas valmistab täiesti ehedat maapähklivõid.
  • Palmisuhkrul on suhkrutest kõige madalam glükeemiline indeks.
  • Värskekapsahautist ilma kuivatatud basiilikuta Kati ei tee. Basiilik annab sellele roale võrratu maitse!
  • Kui ostate poest gluteenivabu toite, jälgige, kui palju on sinna lisatud tärklist ja suhkrut!
  • Kui retseptist välja jätta nisujahu ja asendada see toortatrajahuga, siis see ei toimi. Nisujahu tuleb asendada mitme jahu seguga.
  • Kuulake oma keha! Jälgige, kuidas teie keha käitub ja kuidas te end tunnete pärast teatud toitude söömist.

Pikemalt ja põhjalikumalt saad Kati Mäekallase köögist ja kokkamisfilosoofiast lugeda märtsikuu Maakodust, kas digivariandist või paberajakirjast, mille leiad ajakirjanduse müügilettidelt.

Loe veel

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare