TIPPKOKA HÕRGUTIS | Siiamari marineeritud kartulite ja suitsutatud hapukoorega


TIPPKOKA HÕRGUTIS | Siiamari marineeritud kartulite ja suitsutatud hapukoorega
Foto: heategevuslik õhtusöök „Lapsed söönuks“

„See õhtusöögiroog on inspireeritud eestlaste armastusest kartuli vastu – pea igas kodus leidub alati vähemalt kartulit, millest on soovi korral võimalik teha käepäraste koostisosadega ka veidi peenemaid roogi kui tavaliselt harjutud,“ selgitas restorani Leib peakoka Kristo Malm.

Kartul on soodne tooraine ning annab söögivalmistamisel palju mänguruumi.

“Ühes roas saab vabalt kasutada kahel kui mitte isegi kolmel erineval viisil valmistatud kartulit,” nentis Malm.

Kartuli-kalamarja hõrgutis koosneb kahest eri moel tehtud kartulist, siiamarjast, suitsuhapukoore kastmest ja marineeritud kurgist.

Kogus: 4-6 inimesele

Valmistamise aeg: ca 1 tund

Koostisained:

  • 200 g siiamari (võib asendada forelli- või kohamarjaga)
  • 6-8 tk väikest kartulit

Marineeritud kartuli koostisained:

  • 5 tk väikest kartulit
  • 300 ml vett
  • 2 sidrunit
  • 1 tl soola

Suitsuhapukoore koostisained:

  • 500 ml 20% hapukoort
  • sool

Marineeritud kurgi koostisained:

  • 1 pikk kurk
  • 100 ml vett
  • 1 spl 30%-list äädikat
  • 1 tl suhkrut
  • näpuotsaga soola

Tilliõli koostisained:

  • 200 g tilli
  • 500 ml rapsiõli

Valmistamine

Röstkartuli valmistamiseks määri kartulid õli ja soolaga kokku ning rösti 200C juures umbes 20 minutit. Serveerides purusta kartulid ning võimalusel põleta kergelt gaasipõletiga.

Seotud lood:

Marineeritud kartuli valmistamiseks viiluta kartulitest õhukesed viilud otse külma vette ja pese tärklis välja. Seejärel sega vesi, sidrunimahl ja sool potis marinaadiks, lisa viilutatud kartulid ning lase keema tõusta. Seejärel jahuta. Soovi korral võib marineeritud kartuleid ka paar päeva ette valmis teha.

Suitsuhapukoore valmistamiseks maitsesta hapukoor soolaga ja suitsuta külmsuitsuga suitsupüstoli abil. Kui suitsutada pole võimalik, võib suitsuhapukoort teha suitsusoolaga, mis poodides leitav.

Marineeritud kurgi valmistamiseks koori kurk ja lõika kuubikuteks. Sega vesi, äädikas, suhkur ja sool marinaadiks ja lisa kurk umbes 1 tund enne kasutamist.

Tilliõli maitsestamiseks pane till ja rapsiõli blenderisse ja purusta täisvõimsusel 10 minutit. Jahuta kiirelt jäävannil ja pane üle öö kohvifiltrisse nõrguma. Kuna retseptist tuleb rohkem õli kui toiduvalmistamisel vaja, võib ülejäänud õli sügavkülmutada ning kasutada vastavalt vajadusele.

Serveerimine:

Aseta röstitud kartulid taldriku keskele ning peale suitsuhapukoor koos tilliõliga. Seejärel lisa marineeritud kurk ja marineeritud kartuli viilud. Viimasena lisa supilusika täis kalamarja.

4. novembril toimub Tallinna Swisshotelis heategevuslik õhtusöök „Lapsed söönuks“, kus Eesti parimad restoranid Leib, Ö, Mon Repos, tsarskaja pelmeenimeister Narvast ja Chocokoo šokolaadimeistrid valmistavad Ida-Viru laste toetuseks kolmekäigulise õhtusöögi.

Üheks valmistatavaks toiduks on restorani Leib peakoka Kristo Malmi hõrgutis „Siiamari marineeritud kartulite ja suitsutatud hapukoorega.“
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare