Traditsiooniline, kuid pisut üllatav - piparkoogid juustu ja moosiga

Pehme kitsejuust on hõõrutud kohevaks nagu lumi, tõstetud piparkoogile ning lumemäe tipuks on kuukollane apelsinimoos. Foo: Pille Hermann

Kui jaheda ilmaga pakutakse hõõgveini kõrvale piparkooke sinihallitusjuustuga, on see ehk esmapilgul üllatav. Piparkoogid on ju alati olnud valge suhkruglasuuriga kaetud, kust nüüd äkki see hallitusjuust?

Lisaks traditsioonilistele piparkookidele küpsetatakse ka heledaid, pehmeid, krõmpsuvaid ja mandli- või tatrajahust piparkooke. Kui kõige suurem piparkoogiisu on möödas, võib köögis lustima hakata ja ootamatuid kooslusi katsetada.

Näiteks pange vürtsikad piparkoogid kokku sinihallitus- või kitsejuustuga. Lööge vahukoor vahtu, pudistage hulka sinihallitusjuust, segage ühtlaseks ning tõstke piparkookidele. Ka igapäevane lihtne võileivajuust sulab piparkoogile panduna servast pidulikult pitsiliseks.

Moosipiparkookide täidiseks sobib kodus tehtud vaarika-mustasõstramoos. Nii valmib magus küpsetis, mille teeb vastupandamatuks ahvatlev hapukas täidis.

Ei maksa nende hõrkude küpsetiste tegemisel koonerdada, õnneks sööme piparkooke vaid kord aastas, ning ega muul ajal neid katsetamise võimalusi väga palju olegi.

Targu Talita