Üheksa väikest aga vajalikku tarkust munapühadeks

Foto: Anni Õnneleid

Neid asju on enne nädalavahetust, mil tavalisest rohkem mune süüakse, hea teada.

  • Munakoorel leiduvate pisikute eemaldamiseks peske värskeid mune enne katkilöömist.
  • Ärge hoidke värskeid mune külmikus üle kahe nädala. Kui seda on siiski vaja teha, mähkige iga muna eraldi paberisse ja kord nädalas keerake neid ümber.
  • Mune säilitage külmkapi restis, tömp ots ülalpool.
  • Kui soovite mune kauem säilitada, ärge peske neid.
  • Kui muna on karpi või resti kinni kleepunud, leotage see veega lahti, mitte ärge hakake vägisi välja kiskuma – muidu läheb koor katki.
  • Mune võib hoida ka toatemperatuuril, kui koor õhukese rasva- või õlikihiga katta.
  • Kui asetada muna külma 10% soolvette, siis värske vajub põhja, poolvärske ajab tömbi otsa üles ja riknenud muna ujub pinnal.
  • Värske muna ei loksu raputamisel.
  • Muna on värske, kui lahtilöödult on munavalge tihe ja rebu seisab paigal, nädalavanusel jookseb munavalge servast laiali, kolm nädalat vanal munal valguvad mõlemad – valge ja kollane – laiali.


Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare