Veel jõuad: kata kodune jaanilaud erinevate grillroogadegaSeitse retsepti lihale, kalale ja köögiviljale

Suvised aiapeod ahvatlevad grillima. Shutterstock

Jaaniaeg on käes ning tänavu algavad pühad juba nädala keskelt, seega põhjust ja võimalusi pidulikum laud katta on rohkem kui küll.

Grillimine on suviste pidude aegu enesestmõistetav, kuid selle kõrval on oluline pakkuda ka kergeid suupisteid ning alkoholivabu jooke. Väikesed pirukad, värske leib, kerged salatid, marjad, puuviljad või pähklid aitavad esmast näljatunnet peletada, kuni grillroad tulel õige küpsuse saavutavad.

Mahlased hakklihavardad

  • ½ kg hakkliha
  • 1 muna
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 ½ dl peenestatud petersellilehti
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl soola
  • 2 tl õli
  • 15 puuvarrast

Koorige sibul ja küüslauk, peenestage ning kuumutage natuke aega vähese õliga pannil. Segage kausis hakkliha, muna ja petersellilehed, lisage jahtunud sibul ning maitsestage. Märgade kätega voolige tainast tiku ümber sõrmepikkused vorstikesed. Küpsetage 200° juures umbes 15 minutit.

Kanavardad

  • 3 naha ja kondita broileririnnakut
  • 5 sl õli
  • 4 küüslauguküünt
  • 2 tl jahvatatud musta pipart
  • 1 tl soola
  • 1 tl jahvatatud mustköömneid
  • 3 tl suhkrut
  • 1 sl sojakastet
  • 3 sl hakitud koriandrilehti
  • 2 tšillit
Kanavardad. Foto: Repro

Tšillilt eemaldage seemned ja segage koos ülejäänud ainetega mikseris pastaks. Lõigake rinnakust fileeribad, suruge vardasse ja määrige maitseaineseguga üle. Pange mittemetallist anumasse, katke pealt kinni ja jätke vähemalt neljaks tunniks külmikusse. Küpsetage grillil mõni minut, siis pöörake varrast, määrige veel maitseainet peale ja grillige ümberringi, kuni liha on hõrgult pruunikas. Selle maitseainesegu asemel võite määrida kanavardaid oliivivõidega.

Röstitud soolasilgud värskete kartulitega

  • leotatud soolasilku
  • värskeid kartuleid
  • hapukoort või maitsestamata jogurtit
  • hakitud tilli
  • viilutatud rediseid
  • viilutatud värsket kurki

Leotusveest tahendatud silgud laduge kalarestile ja küpsetage mõlemalt poolt. Juurde andke keedetud või fooliumis küpsetatud värsket kartulit. Värske kurk ja redised lõigake peeneks, segage hapukoorega, peale puistake hakitud tilli.

Küpsetatud kala

  • 1 suurem puhastatud latikas, säinas või siig
  • 1 sidruni mahl
  • 2–3 sl õli
  • soola
  • tilli
  • hakitud peterselli
  • purustatud musta pipart

Grillitud kala. Foto: Repro

Piserdage kala seest ja väljast sidrunimahlaga, sisse pange pestud tillivarsi ja pisut soola. Soovi korral maitsestage ka purustatud pipraga. Kui söed küpsetamiseks valmis, määrige kala ja küpsetusrest õliga üle. Valmis kalale puistake hakitud peteselli. Niisuguse kala juurde sobib hästi avokaado-kurgikaste ja grillitud porru.

Avokaado-kurgikaste

  • 2 hästi valminud avokaadot
  • ½ pikka lavakurki
  • 2 sl vahukoort
  • ¼ tl soola
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl hakitud tilli

Poolitage avokaadod, eemaldage kivid ja õõnestage lusikaga sisu koorest välja. Pange koos tükeldatud kurgi ja küüslauguga mikserisse, lisage sool ja vahukoor. Mikserdage kreemjaks kastmeks, millele lisage peenestatud tilli. Rammus lisand on sobiv lisand väherasvasele kalale või lihale ja grillitud köögiviljale.

Grillitud porru

  • porru valgeid ebavarsi
  • õli

Puhastage ja peske porruvarred, eemaldage lehed, blanšeerige. Määrige tahendatud varred õliga ja küpsetage kalarestil mõlemalt poolt. See on mõnus lisand kalaroogadele.

Suitsune Inglise vorsti-oapajaroog

  • 1 pakk (450 g) Rakvere inglisepärast toorvorsti seasooles
  • 1 pakk (150 g) Rakvere inglisepärast toorsuitsupeekonit
  • 2 keskmist õhukeseks viilutatud sibulat
  • 2 purustatud küüslauguküünt
  • 1 sl suitsutatud paprika- või tšillipulbrit
  • 400 g purk purustatud tomateid
  • 300 ml kanapuljongit
  • 1 sl kuivatatud ürdisegu
  • 3 oksakest värsket tüümiani
  • 400 g purk valgeid ube või aedube
  • sortsuke Worcestershire’i kastet
  • 1 sl pruuni suhkrut või mettn soola ja pipart
  • 1 sl päevalilleõli

Suitsune Inglise toorvorsti-oapajaroog. Foto: Jaan Heinmaa

Grillige Rakvere inglisepäraseid toorvorste ahjus 250 kraadi juures, kuni need on igast küljest pruunistunud. Samal ajal kuumutage õli suures potis (soovitatavalt malmpotis) ja praadige 2,5 cm tükkideks lõigatud toorsuitsupeekonit, kuni see on pruunistunud. Pange peekon kõrvale. Lisage õliga samasse patta sibulad ja küpsetage 5 minutit madalal kuumusel. Segage hoolega, kuni sibulad on pehmed. Lisage küüslauk ja küpsetage koos sibulatega 2 minutit. Puistake toidule paprika- või tšillipulbrit ja küpsetage aineid koos veel 1 minuti jagu, enne kui lisate hakitud tomatid, ürdisegu, Worcestershire’i kastme ja suhkru või mee. Siis kallake juurde puljong, lisage pruunistatud toorvorstid ja peekon, laske keema. Seejärel vähendage kuumust ja laske 20 minutit keeda. Segage aeg-ajalt, et roog põhja kinni ei jääks. Kurnake oad, lisage need pajaroale ja küpsetage veel 10 minutit.

Maitsestage soola ja pipraga ning serveerige kartulipüree või kuuma krõbeda leivaga.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare