IPA: kolm põhimärksõna selle õlle puhul on mõrusus, humal ja karamell. Selle juurde sobivad praetud road, juustud, soolapähklid, India ja Mehhiko toidud, grill-liha (burgerid, steigid) ja magustoidud (šokolaaditrühvlid, porgandikook, piimašokolaad).

Kukekese burger neljale

  • 4 burgerisaia
  • 4 sl võid
  • 4 viilu Cheddari juustu
  • Rooma salatit

Pihv:

  • 400 g veisehakkliha
  • 400 g seahakkliha
  • soola, pipart
  • 1 väike sibul
  • 1 muna
  • marineeritud peeti
  • 1 väiksem peet
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 sl palsamiäädikat
  • natuke kuivatatud punet
  • 1 küüslauguküüs
  • soola, pipart
  • grillitud ja marineeritud paprika
  • 4 punast paprikat
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 sl palsamiveiniäädikat
  • basiilikut
  • marineeritud sibul
  • 2 punast sibulat
  • 1 sl suhkrut
  • 4 tl äädikat

Tartari kaste:

  • 200 g majoneesi
  • 150 g hapukoort
  • 2 marineeritud kurki
  • 1 sl kappareid
  • soola, pipart, suhkrut, tilli, rohelist sibulat

Keetke peet al dente. Väiksema peedi puhul võtab see aega umbes üks tund. Jahutage, koorige, lõigake hästi õhukesed viilud ja asetage need suletavasse plastkarpi või -kaussi. Maitsestage soola, pipra ja punemega, lisage oliiviõli, palsamiäädikas ja peeneks hakitud küüslauk. Segage kergelt ja õrnalt läbi, nii et viilud jääksid terveks. Jätke vähemalt paariks tunniks külma marineeruma. Parim on see roog päev varem valmis teha ja lasta üle öö kapis seista. Hea oleks viile vahepeal keerata, siis saab peet kõik maitsed kätte.

Seejärel poolitage paprikad ja eemaldage sisu. Asetage need, lõikepool all, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja grillige 200° kuumuses, kuni paprika nahk hakkab kõrbema ja mullitama. Asetage paprikad kaussi ja katke toidukilega. Laske 10–15 minutit jahtuda ja eemaldage paprikatelt koored. Asetage kooritud paprikad kaussi, lisage oliiviõli, palsamiveiniäädikas, sool ja basiilik.

Siis viilutage sibul ja asetage kaussi. Lisage külma vett, nii et sibul oleks kaetud. Pange juurde suts äädikat, soola ja suhkrut. Segage kõik läbi ja jätke vähemalt paariks tunniks marineeruma. Ühe sibula kohta võiks panna umbes 2 tl äädikat, soola ja suhkrut maitse järgi.

Tartari kastmeks hakkige marineeritud kurk, kapparid, roheline sibul ja till peeneks. Lisage majonees, hapukoor, pisut kurgivett, soola, pipart ja suhkrut. Segage korralikult läbi, kontrollige maitset ja jätke tõmbama.

Nüüd segage kokku pihvitainas: hakkliha, praetud sibul, sool, pipar ja muna. Segage ja sõtkuge korralikult! Vormige segust 4 pihvi.

Kui kõik lisandid on valmis ja korralikult tõmmanud, hakake burgerit valmistama.

Praadige pihv säriseval kuumal pannil küpseks. Soojendage ahjus võiga määritud burgerisaiad. Asetage alumine sai taldrikule ja hakake burgerit laduma: Tartari kaste, Rooma salat, marineeritud peet, pihv, juust, paprika ja marineeritud sibul. Serveerige friikartulitega.

Vürtsikas Liivimaa lihaveise chorizo-quiche paprika, sibula ja spinatiga kaheksale

  • 8 väikest soolast liivatainakorvikest
  • 4 viilu Liivimaa lihaveise chorizo’t
  • ½ paprikat
  • 1 sibul
  • oliiviõli
  • 100 g värsket spinatit
  • 100 ml vahukoort
  • 1 muna
  • 40 g riivitud juustu

Hakkige sibul ja paprika väikesteks tükkideks, poolitage chorizo-viilud ja pruunistage oliiviõlis. Võtke pann tulelt, pange hulka spinat ja segage läbi.

Asetage iga liivatainakorvi põhja sibula-paprikasegu, nii et igasse korvi satuks üks poolik chorizo-viil. Kallake üle vahukoore-, juustu- ja munaseguga ning küpsetage 180° juures umbes 7 minutit.

BLONDE: vältida tuleks vürtsikaid toite, vastasel juhul kaob õlle maitse selle taustal täiesti ära. Hästi sobivad Itaalia toidud (pasta, pitsa), Brie juust ja roheline salat. Lisaks täidlasemad linnulihatoidud (magushapu kana), kalatoidud (valge kala, suši) ning muud mereannid. Seda õlut võib võtta ka kergemate liharoogade ja näiteks toore loomaliha (veisetartar ) kõrvale.

Vürtsikas Liivimaa lihaveise chorizo-quiche paprika, sibula ja spinatiga.

Põldoahummus ja krõbe peekon mustal küüslauguleival kaheksale

Põldoahummus:

  • 150 g kuivatatud ja üle öö leotatud põldube
  • 2 sl külmpressitud päevalilleõli
  • 1 sl tahini-pastat
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 küüslauguküüs
  • soola
  • 4 riba peekonit
  • 2 viilu musta leib
  • 2 küüslauguküünt
  • 40 g toasooja võid
  • 8 petersellilehekest
  • musta pipart

Valmistage põldoahummus, keetes selleks üle öö leotatud põldoad soolvees pehmeks. Nõrutage ja asetage kaussi, lisage külmpressitud päevalilleõli, tahini, küüslauk ja sidrunimahl. Blenderdage kõik ühtlaseks püreeks, lisage veidi vett, et tekstuur tuleks kreemjam.

Seejärel segage kokku või ja peeneks hakitud küüslauk. Määrige leivaviilud küüslauguvõiga kokku ja lõigake kumbki viil neljaks. Asetage ahjuplaadile ja grillige 200° kuumuses 3–4 minutit. Poolitage peekoniviilud ja praadige kuumal pannil hästi krõbedaks. Igale leivaruudule asetage veidi hummust, krõbedaks praetud peekon ja petersellileheke. Maitsestage musta pipraga.

Grillitud panini seente, spinati, juustu ja sibulaga.

Grillitud panini seente, spinati, juustu ja sibulaga ühele

  • 1 panini-sai
  • 6 värsket šampinjoni
  • 1 sibul
  • peotäis ehk 20–30 g värsket spinatit
  • 50 g tugevamat juustu, näiteks küpsem Gouda
  • 2 sl võid
  • 2 sl vahukoort
  • soola, pipart

Viilutage šampinjonid ja sibul ning pruunistage võis. Lisage vahukoor ning maitsestage soola ja pipraga. Võtke pann tulelt ja lisage spinat. Segage läbi, asetage alumisele panini-viilule, katke juustuga ja grillige panini't grilli vahel, kuni juust on sulanud ja saia pind kaunis kuldne.

KRIEK: tüüpilised road selle õlle kõrvale on juustuvõileivad või õlles hautatud jänes. Samuti sobib see hästi ka marjadest (mustikas, kirss, must ploom) tehtud salatite kõrvale või lihtsalt aperitiiviks. Magusamatest toitudest võib seda kasutada kirsisorbeti alusmaterjalina, lisaks sobitub see juustukoogi, šokolaadivahu ja igasuguste puuviljapõhiste magustoitudega.

Frititud Brie juust sibula-jõhvika-chutney’ga.

Frititud Brie juust sibula-jõhvika-chutney’ga neljale

Juust:

  • praadimiseks toiduõli
  • 200 g Brie juustu
  • jahu
  • 1 muna
  • peotäis riivitud saia

Sibula-jõhvika-chutney:

  • 2 punast sibulat
  • peotäis jõhvikaid
  • 2 sl suhkrut
  • 2 sl palsamiveiniäädikat
  • 1 rosmariinioks

Chutney jaoks viilutage sibul ja pange ka kõik ülejäänud komponendid potti. Keetke tasasel tulel, kuni tekib siirupjas keedis. Jätke jahtuma ja tõmbama.

Siis kuumutage potis õli. Õli kuumust saab kontrollida saiakuubikuga. Kui see hakkab õlis särisema ja muutub ilusaks kuldseks, siis on õige temperatuur, mida tuleb hoida ühtlasena. Lõigake Brie juust sektoriteks ning veeretage jahus, munas ja saiapurus. Pressige saiapuru hästi juustu sisse. Praadige juustutükke õlis 3–4 minutit ehk kuni pind on ilus kuldne. Serveerige soovitatavalt kuumalt koos sibula-jõhvika-chutney’ga, aga sobib söömiseks ka külmalt. Sibulamoosi asemel sobib frititud Brie väga hästi ka murakamoosiga.