Viis põhjust, miks iga inimene peaks kindlasti kanaliha sööma

 (4)

Õhtusöök Keskmaa kokaraamatute järgi
Kana juurviljadegaFoto: Mari Peterson

Kanaliha ei ole üksnes kiirelt valmiv maheda maitsega koostisosa suppide, soojendavate paja- ja pastaroogade, tervislike salatite ning šašlõki valmistamiseks. Kanaliha aardelaegas, mis peidab endas mitmeid kehale väärtuslikke toitaineid.

„Oma koostisosadelt on kanaliha mitmekülgne - selles sisalduvad inimorganismile vajalikud toitained on olulisel kohal igapäevases toidusedelis ja võivad pikema aja vältel aidata kaasa ka mitmete tervisehädade ennetamisele.

Maitse ja kasulikkuse tõttu on see maailma populaarseim linnuliha leidnud oma koha aktiivse eluviisiga inimeste toidulaual, samas maitseb see nii väiksematele kui suurematele pereliikmetele,“ selgitab personaaltreener Rauno Rikberg.

Kanaliha teevad hinnatud toiduvalimistamise komponendiks just need viis väärtuslikku toitainet:

Valgud

Kõige valgurikkam kanalihatükk on kanafilee. „100 grammi küpsetatud kanafileed sisaldab 30 grammi valku. Sama kogus muna sisaldab aga 12 grammi ja kodujuust 10 grammi valku.

Toidusoovituste kohaselt peab valkudest saama umbes 10-20% organismi päevasest energiavajadusest. Aktiivsel ja treeninguid harrastaval inimesel võiks valgukogus veelgi suurem olla,“ sõnab Rikberg.

Oma valguvajadust saab hõlpsalt arvutada, kui arvestada ühe kehakaalu kilogrammi kohta 1 gramm valke.

Foto: Sven Arbet
Seotud lood:

Valgud on lihaskudede vundamendiks, toetavad tervislikku kehakaalu ning vastutavad ka teiste organismi struktuuride, näiteks rakkude ja luude heaolu eest, ning aitavad ka toksiine lagundada.

Kuna keha ei säilita valgutagavara, peab valke tarbima iga päev. Liiga väikese hulga valkude tarbimise korral hakkab kaal langema lihasmassi arvelt.

Tänu valke sisaldavale dieedile suudame vanemas eas võidelda selliste haigustega nagu artriit ja osteoporoos.

Seleen

Kanalihas leiduv seleen on oluline antioksüdant, mis kaitseb rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ning aitab sellega vähendada vähki ja südamehaigustesse haigestumise riski. „Piisava koguse seleeni tarbimisel hoiate immuunsüsteemi tugevana ja ka kilpnäärme hormoonide tekke normaalsena,“ kinnitab personaaltreener.

Madal rasvasisaldus

Kana on suhteliselt madala rasvasisaldusega. Eriti rasvavaese toidu saab valmistada aga nahata kanafileest, milles rasva kõigest umbes 2%.

Loe veel

Vähese rasvasisaldusega liha aitab kontrollida päevast kalorite tarbimist ning tänu sellele kaalu hoida või langetada. Madala rasvasisaldusega täisväärtuslikud valgud tekitavad pikemaks ajaks ka täiskõhutunde ning aitavad hoida toidusedeli tervisesõbralikuna.

Foto: Karli Saul

Kindlasti tuleb Rikbergi sõnul arvestada, et kanaliha rasvasisaldus varieerub tükkide kaupa – kintsulihas on see suurem ja filees väiksem.

Vitamiinid ja aminohapped

Kanalihas sisaldub märkimisväärses koguses asendamatut aminohapet trüptofaani ja B5-vitamiini. Rikbergi sõnul on mõlemal kehale rahustav toime.

„Kui tunned stressi lähenemas, siis valmista kõhutäiteks kana - see parandab tuju ja aitab õhtul paremini uinuda.“

B-vitamiinid

Kanalihas leidub hulgaliselt erinevaid vitamiine ja mineraale. Kuid just B-grupi vitamiinid vastutavad ideaalselt toimiva ainevahetuse eest. Nende ülesandeks organismi energiaga varustamine põhitoitainete ainevahetuses ning selle grupi vitamiinid on vajalikud ka seedeelundkonna lihaste toonuste säilitamisel.

Foto: Sven Arbet
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare