VIIS RETSEPTI: Kastmed, mis on salatile heaks kaaslaseks

Keefirikaste. Foto: Shutterstcok

Sageli süüakse salatit prae lisandina, ent suvisel ajal, kui värskeid köögivilju on ohtralt, võib see põhiroaks ollagi.

Salat on päris toekas eine, kui sellele lisada veel rammusam kaste ning kõrvale võtta paar viilu leiba. Salati saab varem valmis segada, samuti võib köögiviljad hoopiski tükeldada ning vaagnal serveerida. Nii saab see kaunis ja värviline ning iga sööja saab valida just need köögiviljad, mis talle maitsevad.

Soovi korral valage köögiviljad üle kastmega, aga kui need anda lauale eraldi, saavad värskest kraamist osa nii need, kes kaloreid loevad, kui ka need, kes meelsasti kurgile ja tomatile hapukoorekastme peale valavad. Viimane ongi kõige levinum lisand, mida toorsalatite valmistamisel kasutatakse. Selle asemel võiks mõnikord proovida hoopiski rõõska koort või keefirit.

Kastmete valmistamiseks on hea kasutada ka maitsestatud õlisid ja äädikaid. Selleks korjake kuiva ilmaga ürte, asetage pudelisse ning valage üle õli või õunaäädikaga, laske paar nädalat seista ja need ongi kasutamiseks valmis.

Ise valmistatud maitseõlipudelid on ka vahva kingitus, olgu siis sünnipäevaks või jõuludeks. Kes armastab teravaid maitseid, võib katsetada ka küüslaugu ja tšillipipraga. Samuti tasub meelde tuletada, et just nüüd on õige aeg till soola panna, nii et ka talvel oleks seda toitude maitsestamiseks võtta.

Majoneesikaste

  • 1 tass majoneesi
  • 0,5 kl tomatikastet
  • jahvatatud musta pipart
  • soola
  • 2 riivitud küüslauguküünt

Majoneesikaste. Foto: Shutterstcok

See kaste sobib hästi köögiviljade dippimiseks, kuid on mõnus täiendus ka võileivale määrides, justkui käepäraselt kodune lahendus burgerile.

Keefirikaste

  • 1 klaas keefirit
  • 1 sl sidrunimahla
  • 0,5 sl sinepit
  • maitseks soola ja musta pipart

Segage ained hoolikat, soovi korral võib sisse segada ka maitserohelist. Sobivad nii till kui sibul, aga kellele maitseb petersell, võib sedagi juurde hakkida.

Kohupiimakaste

  • 200 g kohupiima
  • 100 g hapukoort
  • 2–3 riivitud küüslauguküünt
  • 1 sl mädarõigast
  • 1 sl mahedamaitselist sinepit
  • soola

Kohupiimakaste sobib hästi köögiviljade dippimiseks. Foto: Shutterstcok

Segage kohupiim hapukoorega ning lisage maitseained. Sobib köögiviljade dippimiseks, aga ka toorsalatite maitsestamiseks.

Õlikaste

  • 0,5 kl oliiviõli
  • 1 tl mett
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl sinepit
  • 2–3 sl õunaäädikat

Segage sinep ja mesi, valage juurde õli ning seejärel lisage õunaäädikas. Õunaäädika asemel võib kasutada ka sinepit või mõnda hapukat mahla. Maitsestage kaste soola ja pipraga.

Koorekaste

  • 1 kl rõõska koort
  • 2–3 sl kodujuustu
  • 2–3 sl riivitud juustu
  • pipart, soola

Vahustage koor, seejärel segage juurde maitseained ning juust.

- mitu suurt peotäit tillioksi
- meresoola

Hakkige till peeneks ning asetage soolaga kihiti purki. Vajutage lusikaga tugevasti kinni.

Kõige paremini sobivad soolatilli säilitamiseks väikesed purgid. Hoidke neid külmkapis.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare