VÕTA RETSEPT JA KATA LAUD | Kodumaisest kraamist hitid juubelilauale

Parimate kokkade soolased ja magusad road pidupäevaks
Piduroad EV 100
Maakodu arhiivi pidulikud road parimatelt kokkadeltFoto: Tiit Koha, Arhiiv

Millega üllatada laua ümber kogunevaid lähedasi kodumaa 100. juubelil? Toome teieni sellele pidulikule perepeole laule sobivad road, mille valmistamiseks on kasutatud peamiselt kodumaiseid toiduaineid.

Lambakarree rahvuslikus võtmes

Carmen catering, peakokk Maris Andrianov

  • 700 g lambakarreed (3 ribi ühe inimese kohta)

Marinaad

  • 5 g rosmariini
  • 5 g tüümian
  • 10 g mett
  • 10 g küüslauku
  • 200 ml rapsiõli
  • soola
  • musta pipart

Mustjuurepüree

  • 900 g mustjuurt
  • 500 g värsket ja kooritud kartulit
  • 500 ml rõõska koort
  • 1,5 l vett, sidrunimahla
  • valget pipart
  • soola

Punaveini-mustsõstrakaste

  • 10 ml oliiviõli
  • 10 g taluvõid
  • 20 g šalottsibulat
  • 10 g küüslauku
  • 3 g tüümiani
  • 400 ml punast veini
  • 400 ml veisepuljongit
  • 30 g mustsõstra moosi või tarretist
  • musta terapipart
  • soola

Marinaadi tarbeks puhastage küüslauk, mis suruge läbi pressi õli sisse. Lisage hakitud värske tüümian, rosmariin ja mesi. Segage korralikult läbi. Pange liha marinaadi. Laske vähemalt 6 tundi külmkapis toidukile all maitsestuda.

Kastmeks kuumutage või ja oliiviõli paksupõhjalises potis, lisage hakitud sibul, küüsaluk, tüümian, must terapipar. Kuumutage vaiksel tulel veidi aega ja lisage siis puljong, keetke seda veerandi võrra vähemaks. Nüüd maitsestage soola ja mustsõtrakeedisega. Võite kasutada ka külmutatud marju, kuid siis lisage mett, et anda kastmele magusat mekki. Keetke kümmekond minutit. Kurnake. Enne serveerimist lisage veidi taluvõid, et pehmendada maitset ja lisada läiget.

Seotud lood:

Püree tegemiseks asetage pestud ja puhastatud mustjuur korraks sidruniga maitsestatud vette, et see mustaks ei tõmbuks. Valage vesi ja koor kokku, laske keema. Lisage kartulid ning ettevalmistatud mustjuur. Keetke pehmenemiseni, kurnake ja valmistage ühtlane püree. Vajadusel lisage puljongit, maitsestage soola ja pipraga.

Pruunistage karree kuumal pannil. Siis asetage liha 8- 20 minutiks eelnevalt 200kraadini kuumutatud ahju. Kaunistuseks röstige pannil kõrvitsaseemneid. Puistake need enne serveerimist lihale.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare