Statistikaameti andmetel saabus tänavu esimese kuue kuu vältel kõige enam turiste Eestisse Soomest, Venemaalt ja Saksamaalt. Absoluutarvudes kasvas kõige rohkem turism Venemaalt. Protsentuaalselt näitas veelgi suuremat kasvu turism Suurbritanniast, Itaaliast, Hispaaniast ja Hollandist, mida mõjutas oluliselt uute lennuühenduste avamine.

EASi turismiarenduskeskuse juhi Tarmo Mutso hinnangul on turistide arvu kasvu mootoriks uute transpordiühenduste loomine Euroopaga. Samuti on Mutso sõnul Eesti tuntust turismisihtkohana suurendanud Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna staatus, rohked kultuuriüritused ning Eesti ettevõtjate, riigi, kohalike omavalitsuste ja EASi aastatepikkune koostöö turismiteenuste arendamisel ja Eesti tutvustamisel erinevatel sihtturgudel.

Turistide arvukuse kasv näitab Mutso hinnangul ilmekalt Eesti kui sihtkoha tutvustamise vajadust. „Turistide siiameelitamisel mängivad olulist rolli suurüritused, mida külastada,“ kommenteeris Mutso.

„Eesti on väike riik ja meile on oluline iga riiki saabunud turist, nagu ka see, et ta lahkuks siit positiivse kogemusega, mida jagab oma koduriigis,“ pidas Mutso sündmuste kõrval oluliseks ka Eesti turismisektori teenindustaset. Ühtlasi on ka Euroopas tervikuna välisturism sel aastal tugevalt kasvanud: esimese nelja kuu andmetel 6%, sealhulgas Kesk- ja Ida-Euroopas 8%.

Kokku ööbis I poolaastal Eesti majutusettevõtetes üle 400 000 siseturisti, mis on 11% enam eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Ligikaudu pooled siseturistidest olid puhkuse- ja 31% tööreisil. Kõige enam kasvas tänavu siseturistide arv Tallinnas, Tartus ja Lääne-Virumaal. Neist Tartus ja Lääne-Virumaal oli siseturistide ööbimiste arv tänavu ka kõigi aegade kõrgeim.

Statistikaameti andmetel oli juunis Eestis tegutsevas 1074 majutusettevõttes kokku 20 600 tuba, 46 900 voodikohaga. Võrreldes 2010. aastaga on turistide käsutuses olevate voodikohtade arv kasvanud 1000 võrra. 2011. aasta juuni majutusasutuste keskmine täituvus moodustas 50% tubadest ja 41% voodikohtadest.

Kõrgeim tubade keskmine täituvus oli ootuspäraselt pealinnas (75%). Keskmisest suurem tubade täituvus oli ka Pärnu (57%) ja Tartu (58%) majutusettevõtetes.