Lääne-Tallinna Keskhaigla gastroenteroloog dr Külliki Suurmaa ütleb, et tema vastuvõtule tuleb aasta ringi palju patsiente, kes kurdavad puhitustunde ja gaaside üle.

Gastroenteroloogi juurde tulles on vaevused patsientidel tavaliselt juba mõnda aega kestnud, sest esimesena külastatakse reeglina perearsti. Kui on alust kahtlustada, et gaaside tekkel on tõsisemad põhjused, suunab perearst patsiendi erialaarsti juurde täpsemateks uuringuteks.

Tõsisemad, orgaanilised põhjused

“Põhjuseid võib olla erinevaid,” ütleb dr Suurmaa. “Vanematel inimestel tuleb kahtlustada eelkõige pahaloomulist jämesoolekasvajat, mida saab kindlaks teha koloskoopial.” Tohter jutustab loo mehest, kellel ta just hiljaaegu jämesoolekasvaja diagnoosis. Valud, puhitused ja kõhulahtisus olid kestnud juba kaks aastat, aga kas üks tõeline mees siis kohe arsti poole pöördub!

Paljud haigused on ette määratud geneetiliselt. Kui teie esimese põlvkonna sugulastel (vanemad ja nende õed-vennad) on olnud soolekasvajaid, siis alates 45. eluaastast tuleb teil lasta jämesoolt iga 5 aasta järel kontrollida, ka juhul, kui puuduvad kaebused.

Sagedasteks kõhupuhituste, seedekorratuste ja valu põhjustajateks võivad olla jämesoole seina sopistused ehk divertiiklid ja nendest põhjustatud põletikud. Vastavalt konkreetsetele leidudele soovitab arst põletikuvastaseid ravimeid ja ka sobivat dieeti.

Seedetrakti vaevusi võib põhjustada ka ärritatud soole sündroom, mida esineb sagedamini tundliku närvisüsteemiga ja vähese stressitaluvusega inimestel ning mille ravitulemused tänapäeval on veel küllaltki tagasi­hoidlikud.

Ka pikemaajalised või korduvad antibakteriaalsed ravikuurid kahjustavad sageli soole mikrofloorat, tekitades nn düsbakterioosi ja selle kaudu kõnealuseid vaevusi.

Alati on soovitatav kombineerida antibakteriaalset ravi apteekides vabamüügis olevate probiootiku­midega.

Vali, mida sööd

Dr Suurmaa toonitab, et tervele inimesele ei ole ükski toiduaine keelatud ega halb, kuid kõike tuleb tarbida mõõdukalt, arvestades oma vanust, seedimise eripära ja kehalist aktiivsust. Söömise järel on mõistlik endalt küsida, kas see toit oli minu seedimisele hea?

Ei ole põhjendatud soovitus puuvilju süüa tingimata enne sööki.

“Käisin hiljaaegu Hiinas meditsiinikongressil ja seal pakuti meile arbuusi ja melonit just peale põhisööki. Kõhule mõjus see vägagi hästi. Kuid hiinlastelt võiksime kindlasti õppida toidu serveerimist väiksemate portsjonitena.”

Toorsalatit (porgand, kapsas, lillkapsas) soovitab tohter küll süüa eraldi ja esimese toiduna. Toorsalatis on palju kiudaineid, mis aktiviseerivad soolte peristaltikat ehk siis hõlbustavad järgmisena söödava toidu seedimist.

Mõnel inimesel esineb teravilja- või piimasuhkru talumatus, millega kaasnevad seedehäired. Abiks on vastavalt teraviljade või rõõsa piima dieedist väljalülitamine.

Vähetähtis pole ka see, kui kiiresti inimene einestab. Kiirsöömisel ahmitakse sisse palju õhku, mis kindlasti gaase tekitab.

Veel ei teata, kas tänapäevased lisaained meie toitudes gaase tekitavad, aga liigne magusa kraami tarvitamine päris kindlasti!

Kõige kindlam diagnoosimeetod on jälgida oma toitumise ja gaaside seost ning panna kas või kirja, millised toiduained vaevusi on tekitanud. Hiljem on selle järgi kerge sagedasemaid gaasitekitajaid vältida.

Aita ennast ise

Gaase aitavad leevendada mitmesugused raviteed, näiteks kummeli- ja köömnetee. Ka aktiivsüsi võib aidata, kuigi mõnel inimesel tekitab süsi kõhukinnisust.

Veel soovitab tohter apteekrilt küsida käsimüügiletis müüdavaid apteegiravimeid, mis sisaldavad kas seedefermente, simetikooni, antatsiide või spasmolüütikume.

Samuti tasub proovida manustada kasulikke piimhappebaktereid ja teisi probiootikume. Neid saab jogurteid süües, tõsi küll, ebapiisaval määral, põhiliselt aga tablettide kujul. Kui on vaevused, tuleks kohvist ja šokolaadist hoiduda.

Väga oluline on korrigeerida oma eluviise. Miks kannatavad vanemad mehed kõhugaaside käes rohkem kui naised? Seepärast, et nad liiguvad vähem, on rohkem aega autoroolis ja arvuti taga. Kehakaalul ja kõhugaasidel on kindel seos.

Ja stress! Ei ole haigust, millele stress meelepärane poleks. Stress pingestab lihaseid, mõjutab siseorganeid ja takistab Hiina meditsiini seisukohalt energia vaba liikumist.

Dr Suurmaa toonitab, et kui ootamatult tekib tugev kõhuvalu, tuleb kindlasti pöörduda oma perearsti poole.