Haiglal on neli ajakohast ja hästi sisustatud operatsioonituba koos kaheksakohalise intensiivravikeskusega. 70 voodikohaga palatikorpusest 30 on kirurgia päralt.

Fertilitas on viimastel aastatel kogu haiglahoone renoveerinud. Palatid on valdavalt kahekohalised ja hubased, nende sisustus ja tingimused meenutavad pigem hotelli ega ole tüüpilised tavapärasele haiglamiljööle.

„Haigla poolel tehakse aastas 3200–3500 lõikust, millele lisanduvad veel ambulatoorsed operatsioonid. Sellise lõikuste arvuga peaksime olema tõsiseltvõetav kirurgiakliinik Eestis,” arvas Saarma.

Tugevaks erialaks on jätkuvalt günekoloogiline kirurgia, kus haigla suudab pakkuda väga häid endoskoopilise kirurgia võimalusi ning seda osa on haigla järjekindlalt arendanud 20 aastat, panustades nii tehnoloogiasse kui ka personali koolitamisse.

„Viimsisse tulles kujunes kohe uueks strateegiliseks erialaks nina-kõrva-kurguhaiguste kirurgia, kus tehakse üle 1000 operatsiooni aastas. Lisandunud on mitmeid täiendavaid võimalusi – 2011. aastal alustasime koostööd Soome tuntud spetsialistiga, dotsent Jyri Hukkiga, kes on spetsialiseerunud kaasasündinud näo piirkonna väärarengute korrigeerimisele,” ütles Saarma.

Kevad toob uudiseid

Märtsist on Fertilitasse põhjust tulla inimestel, kel on probleeme häälega. Avatakse ülemiste hingamisteede endoskoopia kabinet, kus uuringuid ja konsultatsioone viivad läbi dr Kristel Kalling ja dr Lauri Maisvee. „Tegemist on hädavajaliku teenusega, millest üks osa on kirurgia. Meie juurde võivad tulla kõik, kes kasutavad oma töös häält ja kel on häälepaeltega probleeme või kahtlustavad neis haiguslikke muutusi,” selgitas dr Maisvee.

Vajadus avada Fertilitases ülemiste hingamisteede endoskoopia kabinet tulenes ka logopeedidelt saadud tagasisidest, mis näitab huvi sellise teenuse vastu. Dr Maisvee peab oluliseks pärast häälepaelte probleemide kirurgilist lahendamist ka järel- ja taastusravi, mida tuleb teha asjatundja juhendamisel ja sellist teenust on Fertilitas suuteline ka pakkuma.

Veebruarist alustab ninaplastika-alaste konsultatsioonide andmist dotsent Priit Kasenõmm, kes on rahvusvaheliselt tunnustatud kõrva-nina-kurguarst ja Tartu Ülikooli Kliinikumi kõrvakliiniku juhataja. Konsultatsioon sisaldab lisaks patsiendi läbivaatusele näo ja nina igakülgset fotografeerimist ning fotode põhjalikku analüüsi koos patsiendiga. Patsiendi soovide paremaks mõistmiseks ja ühise arusaama kujundamiseks kasutatakse ülesvõtete fototöötlust. Lisaks vaadatakse ühiselt erinevate patsientide fotosid enne ja pärast operatsiooni.

Uued tuuled plastikakirurgias ja rasvtõve ravis

Plastilise Kirurgia OÜ kirurg Jüri Kullamaa on Fertilitases ilulõikusi teinud ligi 19 aastat, tööpraktikat on olnud aga juba 26 aastat.

„Lõikuste maht on aastatega kasvanud. Kui algusaastatel oli 150–200 lõikust aastas, siis viimasel aastal oli mul u 600 lõikust. Lõviosa ehk 85 protsenti patsientidest tuleb Soomest,” ütles Kullamaa. Fertilitase juht Ivo Saarma lisas, et Soomes on dr Kullamaa endale oma tööga patsientide hulgas head nime teinud ja see on arsti edu saladus. Kullamaa sõnul on levinuimad operatsioonid silmalaugude korrigeerimine, rinnaproteeside paigaldamine ja rasvaimu.

Dr Jüri Kullamaa.

„Kõik minu konsultatsioonid ja operatsioonid toimuvad Fertilitase majas Viimsis, kus on kaasaegsed võimalused patsientide teenindamiseks,” ütles Kullamaa.

Saarma lisas, et patsiente tuleb mujaltki kui Soomest ning mullu sügisest võib operatsioonitoas kuulda ka itaalia keelt. Itaallastest koostööpartneritega käivitus edukalt projekt, mis lisaks plastilise kirurgiale pakub ka rekonstruktiivset kirurgiat, mida Fertilitas loodab edaspidi oluliselt enam arendada.

„Nende juhtiv kirurg Claudio Barberini on mainekas kirurg, kes opereerib erinevates Euroopa riikides, kust tulevad ka patsiendid siia operatsioonile. See projekt on hea näide Eesti konkurentsvõimest rahvusvahelisel turul ja ühtlasi ka meie võimalustest koostööd arendada,” märkis Saarma.

Viimase aasta uudiseks on Fertilitases ka see, et edukalt on käivitatud bariaatrilise (rasvtõve) kirurgia keskus, mis iga kuuga on hoogu juurde saanud. Nõustavad ja operatsioone teevad kolm selle valdkonna tuntud spetsialisti: dr Ilmar Kaur, dr Rein Adamson ja dr Sven Troost. Koostöös dr Kauriga on plaanis tulevikus välja arendada terviklik lähenemine rasvtõve probleemile.


AS Fertilitas, Kaluri tee 5a, 74001 Haabneeme, Viimsi vald
Registratuur: tel 605 9600, 605 9601, 605 9023; faks 605 9699
Haiglaravile registreerimine: tel 605 9010, GSM: 5551 0454
Rehabilitatsiooniteenusele registreerimine: tel 605 9600, 605 9058, 5691 6133
E-kiri: fertilitas@fertilitas.ee
Koduleht: www.fertilitas.ee

Jaga
Kommentaarid