Ka pisikesed koerad tahavad väljas ringi joosta, kasutada oma lihaseid ja haistmismeelt vähemalt tund aega päevas. Oleks alatu koerale seda mitte võimaldada.

Et olla hea koer, vajab teie kutsu korrapärast põhjalikku äraväsitamist. See aga ei ole võimalik, kui koer istub toas.

Teil tuleb õppida koera mõistma. Teda ei saa võrrelda inimisiksusega, kelle on lihtsalt karv seljas ja saba taga, vaid täiesti teistsugune elusolend, kelle on oma maailmanägemine ja oma arusaam heast ja kurjast.

Tee ennast koerale mõistetavaks

Teie ülesanne on koerale seletada, mis te temast tahate. Kohelge teda sõbralikult ja armastusega, jäädes oma nõudmiste juurde. Iga õppetund olgu lühike ja konkreetne.

Kutsikal on oivaline keskendumisvõime ja peremehe isik moodustab kogu tema universumi. Esimestel kuudel ei tule talle pähegi peremeest provotseerida või proovile panna. Selle asemel otsib ta lähedust, püüab olla meelepärane ja kindlustada poolehoidu.

Koera õpetades läheb tarvis kannatust, püsivust ja head huumorimeelt. Hästi õpetatud koer on vastupandamatu, teda võib kõikjale kaasa võtta, ta jagab teiega seiklusi, kuulab teid tähelepanelikult ega kritiseeri kunagi.

See, kas koera õpetamine õnnestub, sõltub täiesti teist endist. Kui suudate jääda rahulikuks, kannatlikuks ja järjekindlaks.

Koer ei tea

Koeral pole ju õrna aimugi, miks teile on kohutavalt tähtis kuuletumine käsklusele „kõrval!“. Koer ei mõista ka seda, miks ta ei tohi tuhnida prügiämbris. Ärge röökige koera peale. Koerad kuulevad kümme korda paremini kui inimesed, seega isegi siis, kui te sosistate.

Kui ta teist välja ei tee, pole mõtet kisada. Selle asemel tehke koerale selgeks, et on kasulik teist lugu pidada – teie ju kannate hoolt, et koeral oleks huvitav. Aga seda ainult juhul, kui ta teie sõna kuulab.

Andke käsklusi normaalse, heatujulise hääletooniga. Kiitke looma, kui ta midagi õigesti teeb. Kui kutsute koera korrale, siis rääkige rangelt ja selgelt, kindla ja rahuliku häälega.

Võõrkeel koera jaoks

Koeral ei ole kuni kindla hetkeni õrna aimugi sellest, mida võiks tähendada sõna „istu!“. Teie ülesanne on loomale selle sõna sisu selgeks teha pikkamisi. Kui te äkki karjuma pistate või karistate, hakkab ta teid vastutusvõimetuks pidama ega usalda enam.

Kui selja taga on väsitav päev ja närvid krussis, siis jätke õppetund vahele. Sama kehtib ka siis, kui kimbutab haigus või olete vintis. Niisuguses olukorras pole võimalik õigesti ja õiglaselt reageerida, see on juba füüsiliselt välistatud.