Vaheseinad

Puhkusehetkedki tahavad oma: elutoas soovitakse eraldumisvõimalust kodukino nautimiseks, ja kuna jõusaali ajapuuduse või suurte vahemaade tõttu enam ei jõuta, otsitakse viisakat kohta ka trenažöörile. Ruumide privaattsoonideks jaotamiseks saab kasutada siirdseinu ja ruumieraldajaid, millega kodu, olgu siis tegu suure maja või tillukese korteriga, muutub funktsionaalsemaks ja paindlikumaks.

Püsivad ja ajutised vaheseinad

Siirdseinu, millega tube liigendada, on mitut tüüpi. Voldikseinu ja lükanduksi on hea kasutada seal, kus pole ruumi tavapärasele avanevale uksele, ent samas on vajalik tugev kandekonstruktsioon. Lükatavate uste paigaldamine on töömahukas ning päris kulukas. Samas tulemus saab korrektne ja nauditav. Ukse paneele saab tellida eri viimistlustega, on spoonitud, puidust, plastist või värvitud pinnatöötlusega lükanduksi.

Kui tuba on väike, tasub ruumieraldajaks valida kirgas klaas. Läbipaistva vaheseina suur pluss on see, et toad jäävad ruumi liigendamise järel valgusküllaseks.

Praktiline on ka peegliga lükanduks. Sellisel siirdseinal on mitu funktsiooni: ruumijagaja, avardaja ning loomulikult ka peegeldaja. Seesugune võiks sobida vanni- ja magamistoa vahele, aga miks mitte ka garderoobinurga eraldamiseks elutoast. Lükand- või voldikustega saab edukalt lahutada ka kööki ja söögituba. Voldikvaheseinad annavad ruumile mõnusat retrolikku hõngu.
Vaheseinad

Siirdseinu võib paigaldada ka heliisolatsiooniks, näiteks melomaani või filmihuvilise nurgakese eraldamiseks. Looduslähedased on linavildist ja vineerist akustilised ruumijagajad või seinapaneelid. Vilt summutab ja vähendab heli kandvust ruumis. Parimad heliisolatsiooni omadused on nõeltehnikas villa- või linavildil.

Toa tinglikeks tsoonideks jagamiseks või ka lihtsalt hubasemaks muutmiseks sobivad suurepäraselt ka kergemad ruumieraldajad. Need on sirmid, looduslikud matid, rulood. Seesuguseid on vajadusel kerge ringi tõsta.

Julgemad kodusisustajad võivad lakke paigaldada siinid või torupuud, millele saaks kinnitada kardinaid. Kuigi ribakardinate valik on sisustus- ja mööblikauplustes päris suur, saab rakendada oma fantaasiat. Magamistuppa sobib sättida helmeridu, kööki, kus on metalse läikega kodumasinaid, võib sirmiks sättida kette. Sellised kardinad võtavad vähe ruumi, on õhulised, lasevad valgust läbi, kuid pakuvad siiski kaitset võõra pilgu eest.

Kindlasti saate veelgi omapärasema ruumijagaja valmistamisega ise edukalt hakkama. On ju varemgi täheldatud, et kõige loovamad, huvitavamad ja funktsionaalsemad ideed tulevad tingimustes, kui eelarve on väike ja ruumiolud ei ole eriti suured.

Loominguline möbleerimine

Ruumieraldajaks on sobilik ka mööbel. Kõrged mööbliesemed sobivad näiteks magamistsooni muust ruumist eraldama. Eraldamisega saab hakkama ka ülikõrge peatsiga voodi või riidekapp.
Voodi peatsiosa võiks tellida mööblitegijate käest, et saaks selle varustada panipaiga või riiulitega.
Elutuppa töönurga tekitamiseks on aegumatu lahendus põrandale toetuv riiul. Kes soovib elamises sageli muudatusi, telligu raamaturiiul lukustatavate ratastega. Nii saab seda soovi korral nihutada. Riiulisse võib paigutada nii õppimiseks kui tööks vajalikud raamatud, kaustad kui ka elutoas vajalikud esemed. Samas võiks sisukale vaheseinale olla ligipääs mõlemalt poolt. Mõni riiuliosa võiks jääda asjadest vabaks – see lisab õhku ja avarustunnet.

Vaheseinad

Riiulid sobivad ruumi liigendama ka juhul, kui ühte tuppa peab mahutama kaks või enam last.
Väikest ruumi võiksid liigendada väiksema mõõduga esemed: toalilled, torniks laotud suurte põrandapatjade rida, kõrgema seljatoega diivan, kõrged valgustid või akvaarium. Sel moel tunduvad ka kitsukesed ruumid avaramad.