Samuti motiveerib mind kaasa lööma see, et liitunu saab suurema uuringuraha, hea töötulemuse puhul saab maksta boonustasu töö tegijatele, patsient saab paremini jälgitud ja ühtlasi koolitab see patsienti.

Nende aastate jooksul teab juba enamik patsiente, millal ja miks end kontrollima tulla. Osa vajavad ka meeldetuletust ning vahel kiputakse unustamist vabandama põhjendusega “Mul pole midagi viga”.

Dr Saamot rõõmustab selle üle väga, et patsientide teadlikkus oma haigustest ja terviseprobleemidest kasvab.

“Kui patsient ei tule kokkulepitud ajal vastuvõtule ja teda teavitame, on ta meile hiljem väga tänulik. Vahel leiame analüüsidega ja läbivaatusel mõne peidus olnud haiguse, mis tähendab varast avastamist ja tulemuslikku ravi.”

Kaheksa aastat toimivat süsteemi

“Perearstide kvaliteedisüsteem (PKS) on üks haigekassa kvaliteedi arendamise ja kontrollimise osa. Oleme seda koostöös perearstide seltsiga arendanud aastast 2006,” selgitab haigekassa tervishoiu spetsialist Kaija Lukka.

PKSiga liitunud perearstid saavad kvaliteeditasu ennetustöö, krooniliste haigetega tegelemise ja erialase lisapädevuse eest kindla punktisüsteemi alusel.

Lukka lisab, et perearsti kvaliteedisüsteemis osalemine ja heade tulemuste saavutamine tagab meie kindlustatutele, et nende terviseküsimustega tegeletakse aktiivselt, haigusi püütakse ennetada ja vajaduse korral monitooritakse patsiendi seisundit pidevalt.

“Indikaatoritepõhine süsteem aitab perearstil paremini oma tegevust analüüsida. Samuti annab see perearstile võimaluse võrrelda oma tulemusi teiste omadega, et välja selgitada enim arendamist vajavad valdkonnad,” ütleb Lukka.

Praegu on välja töötatud 46 kvaliteediindikaatorit, neist haigusi ennetava tegevuse indikaatoreid on 15 ja krooniliste haigete jälgimise indikaatoreid 31.

Neile lisandub veel erialane lisapädevus, mille all hinnatakse seda, kas perearst jälgib ka normaalselt arenevaid rasedusi, teeb günekoloogilisi läbivaatusi ja rakendab oma oskusi kirurgiliste protseduuride näol. Nii saab patsiente säästa käikudest eriarsti juurde.

Hea töö saab tasustatud

Kvaliteedisüsteem võimaldab perearste sõltuvalt töö tulemuslikkusest diferentseeritult tasustada. Kokku on väga hea tulemuse saavutanud perearstil võimalik peale tavapärase rahastamise saada lisaks kuni 4755 eurot aastas.

Peale selle saab süsteemiga liitunud perearst saata oma nimistu inimesi rohkem uuringutele (uuringufond on 34%, s.t suurem võrreldes teiste 29% suuruse fondiga).

Lukka märgib, et perearstidel, kes on saavutanud positiivse tulemuse kvaliteedisüsteemis, on uuringute tegemise võimalus veel 3% suurem kui teistel, et nad saaksid rakendada krooniliste haigete jälgimise head praktikat.

PKSi tulemuste alusel on krooniliste haigete jälgimine aastast aastasse kasvanud. Igal aastal võtab kvaliteedisüsteemist osa rohkem perearste ja suureneb ka tulemuse saavutanud perearstide osakaal.

“Seega võib väita, et viimastel aastatel on üha enam neid patsiente, kelle seisundit perearstid pidevalt monitoorivad. See on kahtlemata vähendanud haigusega kaasnevaid tüsistusi,” sõnab Lukka.


Kommentaar

Elve Petrovitš (69)

Dr Koidu Saamoti patsient 29 aastat

Meie perearstisüsteem pole aastatega sugugi halvemaks läinud, kuigi inimestele meeldib selle üle nuriseda. Ma pole küll teadlik sellest, et minu tohter liitus perearsti kvaliteedisüsteemiga, kuid olen märganud suuremat tähelepanu minu kui kroonilisi haigusi põdeva patsiendi suhtes. Põen kõrgvererõhktõbe juba kaua, lisandunud on diabeet ja mul on südamestimulaator. Mu perearst rõhutab alati, et halva enesetunde korral läheksin kohe tema vastuvõtule. Kurdetakse ikka pikkade ootejärjekordade üle, aga mina saan arsti jutule ühe-kahe päevaga.

Paar nädalat tagasi, kui oli vaja retsepti uuendada, tuletas arst mulle meelde, et järgmisel kuul ootab mind ees tervise­kontroll. See annab nii hea tunde, kui märkad arsti suhtumist ja hoolimist.