Peedipirukas

Tainas:
pool pakki võid
2 sl suhkrut
2 sl leiget vett
0,5 tl soola
jahu just parasjagu nii palju, et tainas on ühtlane ega kleepu kinni

Täidis:
200-300 g riivitud peeti
2 muna
150 g sinihallitusjuustu
maitseks musta pipart

Kui mul on suur soov proovida mõnda uut pirukatäidist, siis ei viitsi ma enamasti taina tegemisel koostisainete lisamisel näpuga järge ajada. Nii olengi käe sisse ja vormi järgi harjutanud lihtsa pirukapõhja.

Pange või kaussi, lisage suhkur ning sool ja hõõruge vahule. Lisage vesi ja segage, kuni mass on ühtlane. Seejärel ongi aeg jahu juurde puistama hakata. Sõtkuge, kuni tainas on ühtlane ega jää enam käte külge, suruge sõrmede abil tugevasti küpsetusvormi põhja. Asetage 30 minutiks külmkappi. Kiiretel aegadel teen pirukapõhja enamasti eelmisel õhtul valmis, öö veedab ta külmkapis. Hommikul saab kohe katsetama hakata uute täidistega. Nii ei pea hommikust aega taina valmistamisele kulutama, vaid võib kohe seguga lustima hakata.

Kloppige munad lahti, murendage hulka sinihallitusjuust ja riivitud peet. Maitske, vajadusel lisage soola, aga kuna hallitusjuust on ise juba soolane, võib soola lisamisel tagasi hoida. Kallake pirukatäidis eelküpsetatud põhjale ning küpsetage 160 kraadi juures 35 ̶ 50 minutit. Kes soovib, võib enne ahjust välja võtmist peale lisada veel kihi juustu.

Peedikook

Peedikook

150 g võid
300 g keedetud ja riivitud peeti
200 g jahu
0,5 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
3 muna
5-6 sl kakaopulbrit
200 g suhkrut
1 sl riivitud ingverit
1 sl kardemoni

Vahustage toasoe või poole suhkrukogusega, seejärel vahustage munad ülejäänud suhkruga tugevaks vahuks ning lisage ettevaatlikult vahustades või-suhkrusegule. Valage hulka riivitud peedid ning ingver. Segage omavahel jahu, sool, küpsetuspulber, kardemon ning kakao ja puistake vähehaaval tainasegusse. Valage segu võiga määritud vormi ning küpsetage 170 kraadi juures ligikaudu tund. Kui kook kipub pealt kõrbema, katke küpsetuspaberiga. Küpsemisel peedikook enamasti pealt mureneb, kaunistuseks võib jahtunud koogi üle puistata tuhksuhkruga.

Peedikook jääb mõnusalt mahlane, järgmisel päeval maitseb veelgi paremini. Kuigi šokolaadi koogile ei ole pandud, maitseb see siiski mõnusalt šokolaadine ning petab nii mõnegi ära. Ja ei ole põhjust peljata, et magusas koogis on ülekaalus peedimekk. Kui te sööjatele ei ütle, et suure osa koogist moodustab keedupeet, ei oska nad seda kahtlustadagi. Ning mõistagi võib tainale lisada ka törtsu tumedat rummi, aga selle patu võtab igaüks juba ise oma hingele.