Räimesalat õuntega

- ca 20 praetud räime
- 8 keedetud kartulit
- 3 hapukat õuna
- 1 kl kastet
- 2–3 keedetud muna
- peenestatud tilli

Koorega keedetud kartulid koorige ja lõigake kuubikuteks. Plekilised ja tihke koorega õunad puhastage, eemaldage seemnekambrid, koorige ja hakkige peeneks. Ilusaid õrnema koorega õunu pole vaja koorida. Kui tegu pole praetud räimefileedega, puhastage kalad luudest ja tükeldage, aga mitte väga pisikesteks tükkideks. Asetage kõik vaheldumisi kaussi, peale valage meelepärane kaste. Kaunistage munalõikude ja peenestatud tilliga.


Itaaliapärane räimesalat

- 5–6 sütel küpsetatud räime
- 4 keedetud kartulit
- 2 keedetud porgandit
- 2 mahedat hapukurki
- 1 õun
- 1 väike purk või ½ kl konservherneid
- 1 banaan
- 1 kl majoneesi

Puhastage kalad nahast ja luudest, tükeldage. Koorega keedetud kartulid ja porgandid koorige ja lõigake viiludeks või kuubikuteks. Kurgid, õunad ja banaan lõigake õhukesteks viiludeks. Herned nõrutage vedelikust. Tõstke kõik salati koostisosad vaheldumisi kaussi, peale valage majoneesi või hapukoore ja majoneesi segu. Segage ettevaatlikult, hoidke enne serveerimist vähemalt 15 minutit külmas.


Suitsuräimesalat

- 8 keskmist või 4 suurt suitsuräime
- 2 suuremat õuna
- 1 sibul või porru
- 100 g juustu
- 2 sl tilli
- 1 sl hakitud sibulapealseid

Kaste
- 1/3 kl õli
- 1 sl veini- või õunaäädikat
- 2 tl suhkrut
- ½ tl soola
- ½ tl jahvatatud valget pipart

Puhastage räimed, tükeldage. Juust ja õun lõigake väiksemateks kuubikuteks. Sibul hakkige peeneks, samuti till ja sibulapealsed. Segage kõik salatiained kokku, peale valage loetletud ainetest valmistatud kaste. Enne serveerimist hoidke külmikus, et maitsed jõuaksid seguneda.


Punane suitsukalasalat

- 500 g suitsuräimi
- 2 keskmist keedetud peeti
- 4 keedetud kartulit
- ½ tl küüslaugusoola

Kaste
- 3–4 sl õli
- 2 sl veiniäädikat
- 2 tl sinepit
- ½ tl jahvatatud valget pipart

Puhastage räimed, tükeldage. Kooritud kartulid ja peedid lõigake suuremateks või väiksemateks tükikesteks. Maitsestage küüslaugusoolaga. Segage salat ühtlaselt läbi ja valage kastmega üle.

Räimede asemel võib kasutada ka muud suitsukala.


Suitsuräimesalat kapparitega

- 6 suuremat suitsuräime
- 4 keedetud muna
- 4 keedetud kartulit
- ½ porrut
- peotäis rohelist salatit
- 3 sl kappareid
- 2 sl hakitud tilli

Kaste
- 200 g hapukoort (10%)
- 2 sl riivitud mädarõigast
- 1 sl veiniäädikat
- 1 tl suhkrut
- soola

Peske ja tahendage salatilehed, laduge suurema vaagna keskosale. Puhastatud tükeldatud suitsuräimed asetage salatile. Hakkige kõvaks keedetud munad ja lõigake kartulid kuubikuteks. Porru viilutage õhukesteks ratasteks. Sättige need rühmiti ümber kalatükkide. Segage loetletud ainetest kaste ja valage vaagnale. Kaunistge tilli ja kapparitega.


Rootsipärased suitsuräimed

- 6 suitsuräime
- ½ kl peedikuubikuid
- 2 sl kappareid
- 1 punane sibul

Kaste
- 3 sl magusat sinepit
- 2 sl veiniäädikat
- ¾ kl õli
- peenestatud tilli

Puhastage ning tükeldage räimed ja laduge salatikaussi. Hakitud till segage sinepi ja veiniäädikaga, vajadusel lisage suhkrut ja kiiresti segades kallake juurde õli. Valage kaste tükeldatud kalafileedele ja pange kauss külmikusse. Enne serveerimist kaunistage punase peedi, sibularataste ja kapparitega.


Keedetud õunaräimed

- 500 g räimefileed
- 2–3 õuna
- 1 kl kalaleent
- ½ tl soola
- ½ tl karrit
- peenestatud petersellilehti

Laduge kala madalasse keedunõusse, peale asetage kooritud ja viilutatud õunad. Maitsestage soola ja karriga. Kui puhastasite kalad ise, keetke pestud peadest leem, kurnake ja valage toidule. Võite kasutada ka puljongikuubikut. Sel juhul kontrollige leeme soolasust, muidu võite toidu ära rikkuda. Keetke tasasel tulel kaane all umbes 10 minutit. Enne serveerimist puistake peale peterselli. Õunaräimed sobivad kuumalt kartulitega, külmalt leivakõrvaseks.


Praetud õunaräimed

- 1 kg suuri räimi
- 2 keedetud munakollast
- 3 sl sinepit
- 1 sl kohvikoort
- 2–3 sl hakitud tilli
- 2 hapukat õuna lõikudena
- ½–¾ kl riivsaia
- 1 ½ tl soola
- praadimiseks rasvainet

Peenestage munakollased, hõõruge sinepi, hakitud tilli ja rõõsa koorega segamini paksus võideks. Katke fileeritud kala üks pool võidega, lisage õunalõik ning murdke filee kokku. Paneerige kalad riivsaia-soolasegus ja praadige mõlemalt poolt umbes 4 minutit. Serveerige kartulipüreega.


Sidruniräimed

- 600–700 g räimi
- soola
- aed-liivateed
- soola
- 2 sl õli
- 1 sidrun

Puhastage kalad, fileerige. Puistake kõhtu soola ja peenestatud värsket või kuivatatud aed-liivateed. Murdke kalafileed kokku, ladude kahekordselt võetud fooliumilehele. Piserdage räimi õliga ja laduge peale õhukesed sidruniviilud. Tõstke fooliumiservad üle kalade ja pigistage tihedalt kokku. Küpsetage hästi kuumas ahjus umbes 20 minutit. Juurde andke keedetud riisi, nuudleid või “mundris” küpsetatud ahjukartuleid.


Karriräimed juustuga

- 600 g räimefileed
- porrut
- 1 tl soola
- ¼ tl jahvatatud musta pipart
- 2 tl karrit
- 1 sl õli
- 200 ml piima
- 100 g sulatatud juustu

Maitsestage fileed soola ja pipraga, murdke kokku kalakujuliseks. Laduge räimed madalasse ahjuvormi. Lõigake korralikult pestud porru õhukesteks ratasteks. Eraldi nõusse valage õli ja kuumutage porrut segades 3–4 minutit. Siis lisage karri, piim ja sulatatud juust. Kuumutage segades, kuni juust on piimaga ühtlaselt segunenud ning kallake vormi räimedele. Küpsetage ahjus 200° juures umbes 30 minutit. Juurde andke keedetud kartuleid.


Pärmitaina-räimepirukad

Tainas
- 2 ½ kl vett või piima
- 25 g pärmi
- 1 kg jahu
- 50 g rasvainet (võid, rasva või margariini)
- 1 sl suhkrut
- 1 ½ tl soola
- määrimiseks 1 muna

Täidis
- 1 kg puhastatud räimi
- vett
- soola
- 3 sibulat
- 3–5 tera vürtsi
- 5–6 tera musta pipart
- 1 sl rasvainet
- 1 sl jahu
- jahvatatud musta pipart
- veidi kalakeeduleent
- 3–4 keedetud muna

Segage leigesse vedelikku pärm, lisage veerand jahukogusest ja segage. Jätke tainas rätiku all kerkima. Kerkinud tainasse segage sulatatud ja jahutatud rasv-
aine, sool, suhkur ning sõtkuge sisse ülejäänud jahu. Pange uuesti sooja kohta kerkima.

Puhastatud, pestud ja nõrutatud kalad keetke väheses vees koos ühe sibula ja maitseainetega pehmeks. Kurnake leemest, võtke luud välja. Peenestage kaks sibulat, kuumutage rasvaines klaasjaks, lisage jahu ja puhastatud kalatükid. Maitsestage soola ja jahvatatud musta pipraga, kallake juurde keeduleent ning segage kuumutades parajalt mahlane pirukatäidis. Pärast täidise tainale jaotamist puistake peale hakitud muna.

Vastavalt soovile valmistage kas kaks suurt või hulk väikseid pirukaid. Enne ahjupanekut laske pirukatel veel veidi aega kerkida, seejärel määrige lahtiklopitud munaga. Küpsetage 200° juures 15–30 minutit olenevalt pirukate suurusest.


Lehttaina-räimepirukas

- 500 g külmutatud lehttainast
- määrimiseks 1 muna

Täidis
- 500 g räimefileed
- 1–1 ½ kl keedetud riisi
- 2–3 keedetud muna
- 2 sl peenestatud tilli
- 3–4 sl rõõska koort
- jahvatatud valget pipart
- soola

Rullige tainas kaheks õhukeseks ristkülikuks. Tõstke tainas määritud saiaplaadile, segage riis koorega ja laotage tainale. Peale laduge räimefileed, maitsestage soola ja pipraga, lisage hakitud munad ja till. Määrige tainaservad külma veega, katke teise poole tainaga ja vajutage servad korralikult kokku. Määrige pirukas lahtiklopitud munaga ja küpsetage 200° juures umbes pool tundi.

Värske räime asemel sobib täidisele lisada ka suitsuräimi või mõnda muud suitsukala.