Sõda mikroobidega

Sage tugevatoimeliste puhastusainete kasutamine võib tekitada mikroobide resistentsust – nad harjuvad nende ainetega ega hävine. Paraku pole seesugune mustus silmaga nähtav ei enne ega pärast puhastamist. Nii ei oska te kahtlustadagi, et desinfitseerivate ainete mõju halvab vaid mõneks ajaks mikroorganismide elutegevuse ning mõne aja pärast saavad neist hoopis tugevamad. Sisuliselt olete mikroobidele korraldanud “treeninglaagri”.

Kuidas sellist olukorda vältida? Korraliku desinfitseerimise puhul tuleb pinnad esmalt puhastada ja alles siis asuda mikroobe tõrjuma. Kui tavaliselt tuleks puhastusainet panna pigem miinimumkogus etteantud doseeringust, siis desinfitseerivat pange pigem maksimum. Mõne aja järel vahetage desinfitseerivat ainet, et vältida mikroobide harjumist. Näiteks võiksite kloori sisaldavaid ja kvattidel (kvaternaarsed amooniumühendid) põhinevaid vahendeid kasutada teatud perioodide vältel vaheldumisi.

Mikroobid paljunevad keskkonnas, kus on sooja, niiskust ja mustust, eriti meeldib neile orgaaniline mustus. Sellistel tingimustel võib 8 tunniga ühest mikroobist saada 16 miljonit. Kui hakkate neid desinfitseeriva ainega hävitama, siis tegelikult pole teil lootustki jõuda tulemuseni üks mikroob! Otstarbekam oleks võtta pisikutelt soodsad elutingimused ning takistada nende paljunemist. See tähendab targalt loodud puhtust, milleni saab jõuda desinfitseerivat ainet kasutamata.

Mida tähendab “targalt loodud puhtus”?

Koristades mõeldakse liiga sageli tegevusele, mitte tulemusele. Oluline on, millise vahendi või lapiga ning millises järjekorras te töid teete. Seda arvestamata võite mikroobe ühest kohast teise kanda.

Tähtis on, et kasutatav lapp oleks puhas! Alustage koristamist puhtamatelt pindadelt ja liikuge mustemate suunas. Appi tuleb ka lapi voltimine, millest on meil juttu olnud varasemates artiklites. Nii saate uuele pinnale minnes pöörata ette puhta poole.

Laske oma tegevusi juhtida “aseptilisel sisetundel”. Desinfitseerivate ainete liigse kasutamise asemel ongi see kõige otstarbekam.

Mõned soovitused selleks:
- Koju jõudes peske esimese tegevusena käsi. Paluge, et ka lapsed seda teeksid. Nii jäävad koolis, tööl, bussis jm saadud mikroobid kodustele pindadele kandmata. Pesemiseks kasutage tavalist seepi.

- Enne kui dušši nautida, laske kuumal veel veidi aega voolata. Nii väldite niiskes voolikus mõnusa elukeskkonna leidnud pisikute sattumist oma kehapinnale.

- Aevastage alati suunaga põrandale! Kodus ärge pange kätt ette, vaid pöörake pea teistest eemale. Süljepiisad on rasked ja langevad põrandale, sealt on mikroobidel raske kodakondsete organismi pääseda. Kätt suu ette pannes on oluline käsi kohe pesta, sest vastasel juhul kanname pisikuid erinevatele esemetele edasi ja nii saavad neist osa teised inimesed. Samuti võite neid haigusetekitajaid teisi inimesi puudutades otseselt nendeni kanda.