Mida vaja läheb?


 10 m nelikantprussi mõõtudega 50x50 mm
 48 kruvi pikkusega 75–80 mm
 saagi
 puuri ja kruvikeerajat
 mõõdulinti ja pliiatsit
 nurgamõõdikut
 viimistlemiseks puuõli

Töö käik


1. Mõõtke välja ja saagige kaks pikipuud pikkusega 210 cm. Saagige välja 12 juppi riiulite jaoks, pikkus 45 cm. Lihvige saetud pinnad liivapaberiga. Asetage kuus riiulipuud tasasele pinnale. Jälgige, et selle külje poole jääksid kenamad ja puhtamad jupid, kuna sellest poolest saab riiuli esikülg. Kõige alumine riiulipuu asetage pikipuu otsast 30 cm kõrgusele, järgmiste riiulipuude vahele jätke 25 cm. Nüüd asetage neile peale pikipuud ja sättige riiulid oma õigetele kohtadele. Kontrollige mõõdulindiga, et pikipuud oleks paralleelselt. 


2. Esmalt kinnitage kõige alumine ja ülemine riiul. Puurige kruvidele augud, et kinnitused jääksid korrektsed. Kontrollige enne kinnitamist, et riiulipuud oleksid püstipuude suhtes täisnurga all, ja kinnitage need kruvidega.


3. Pöörake riiul ümber ja asetage ülejäänud riiulipuud teistega kohakuti. Korrigeerige nurgamõõdiku abil nurka ning jälgige, et mõlemad pooled oleks kohakuti.


4. Kinnitage kõik riiulipuud kahe kruviga. Nüüd jäävad küll kruvipead nähtavale, kuid seda ainult sellelt küljelt, mis keeratakse tahapoole. Seejärel viimistlege riiul ja asetage oma kohale. Seda võib teha riiuli ülaossa kinnitatud nurkraua abil.

Allikas: Kodin Pellervo nr 9/2014