• 250 g piima
• 150 + 150 g nisujahu
• 25 g presspärmi
• 75 g suhkrut
• 0,5 tl soola
• 1 tl kardemoni
• 100 g toasooja võid
• tumedate kuklite jaoks 30 g kakaod

Soojendage piima, et see oleks käesoe. Sulatage sisse pärm, siis lisage 150 g jahu. Kloppige, kuni saate ühtlase (üsna vedela taina). Katke kauss rätikuga ja jätke 20−30 minutiks sooja kohta seisma.
Tainas kerkima

NIPP. Pärmseened hävivad liiga kuumal temperatuuril. Presspärmi lahustage u 37-kraadises vedelikus, kuivpärmi puhul võib vedelik olla soojem – kuni 42 kraadi.

Kui tainas mullitab ja on kerkinud, lisage suhkur, sool, kardemon ja ülejäänud jahu. Sõtkuge tainast, kuni see on ühtlane ja lööb käte ning kausi küljest lahti. Kui tainas on liiga vedel, lisage vahepeal veel jahu. Lisage toasooja või tükid, sõtkuge veel 5−8 minutit. Tumedate kuklite jaoks lisage nüüd kakao ja töödelge tainas ühtlaseks. Valmis tainas on elastne ja hästi töödeldav, tulles hästi käte küljest lahti.
Kuklitainas

NIPP. Tainas ei tohi olla liiga vedel ega ka liiga kõva. Kui esimesel juhul tulevad kuklid madalad, siis teisel juhul ei jõua tainas samuti kerkida ning kuklid on väikesed ja kõvad. Tainas võiks pigem olla pehmem kui kõvem – seetõttu ärge kunagi lisage kogu jahukogust korraga. Jahud on erinevad, hinnake taina paksust ja alles siis lisage (ülejäänud) jahu.

Jagage tainas 25 osaks ja vormige neist ümmargused kuklid.
NIPP. Kavalam on teha kuklid pigem väiksemad kui suuremad − nii saate suurema tõenäosusega kenad kohevad kuklid, mitte lapikud pätsikesed.

Asetage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele piisavate vahedega, soovi korral määrige lahtiklopitud munaga ja jätke 1,5−2 tunniks kerkima. Kuklid võiksid kerkida umbes kahekordseks.
NIPP. Pärmitaina küpsetised tahavad kerkimiseks sooja ja niisket tuuletõmbuseta keskkonda. Hästi sobib näiteks ahi, mida on natuke soojendatud ja kuhu on lisaks asetatud ka veenõu, või näiteks põrandaküttega ruum.
Kuklid kerkima
Küpsetage 220kraadises ahjus 8−10 minutit.
NIPP. Ahjust välja võetud kuklitele laotage peale niiske rätik − siis jäävad need pehmemad.
Tumedad vastlakuklid

Täidised:

Kuklist teeb õige vastlakukli kindlasti vahukoor. Traditsioonilise suhkruga vahustatud koore võib vahelduse mõttes asendada šokolaadivahukoorega. Vahukoore võib segada näiteks natukese vaarikamoosiga, nii saab maitsva vaarikamaitselise kreemi. Kreemi võib kuklite vahele panna lusikaga või kasutada selleks pritskotti. 

Kukleid saab põnevamaks muuta mooside või näiteks martsipani lisamisega. Selleks uuristage kukli alumise poole sisse väike lohk ja täitke see meelepärase täidisega.

Šokolaadivahukoor
• 200 ml vahukoort
• 1 sl suhkrut
• 50 g tumedat šokolaadi

Sulatage veevannil šokolaad. Vahustage külm vahukoor suhkruga kohevaks. Segage u 1/3 vahukoorest sulašokolaadiga, siis lisage ülejäänud vahukoor ja segage õrnalt läbi.