4 oivalist piparkoogimaja



Maakodu piparkoogimajade konkurss 2012
Veskimehe jõulutareFoto: Sven Arbet

Piparkoogimajad toovad kaasa jõulutunde. Kes majakest ise teha plaanib, saab ideid Tallinna, Tartu, Kuressaare ja Olustvere ametikoolide noortelt kondiitritelt, pagaritelt ja kokkadelt.

Veskimehe jõulutare

Veskimehe jõulutare Foto: Sven Arbet

Piparkoogimaja saab realistlikuma ilme, kui laote selle ümber kommidest aia. Kiviaeda ehitades pange merekivikeste vahele kinnituseks glasuuri.
Kõige maitsvama piparkoogimaja saab tainast, millele lisab rammu ja krõbedust searasv.
Tainasse läheb 1,4 kg suhkrut, 0,5 l keeva vett, 2 pakki piparkoogimaitseainet või 3 tl kaneeli, 3 tl kardemoni, 3 tl nelki, 500 g searasva, 6 munakollast, 2 kg jahu, 3 tl soodat.
Pruunistage suhkur poti põhjas, lisage 0,5 l keeva vett ja valage juurde veel 1 kg suhkrut. Keetke siirup läbi, siis lisage maitseained ja searasv. Jahutage segu. Jahtunult segage juurde munakollased ning 2 kg jahu, millesse on eelnevalt segatud sooda. Saate 4−5 kg piparkoogitainast. Laske tainal enne rullimist, vormimist ja küpsetamist seista vähemalt 24 tundi.

Seotud lood:

Imeline jõuluöö

Imeline jõuluöö Foto: Sven Arbet

Õnnestunud piparkoogimaja eelduseks on õigete mõõtude ja sirgete servadega detailid. Selleks et kõik maja küljed hästi kokku klapiksid, on vaja tainas lahti rullida küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil, seal tuleb detailid ka paberlõigete abil välja lõigata. Kui majakese osad ahjust võetakse, laske neil enne kokkupanekut korralikult jahtuda. Siis on lootust, et seinad jäävad sirged, ei veni välja ega deformeeru. Detailide liimimiseks kasutage suhkrukaramelli, šokolaadi või glasuuri.
Glasuuri tehes võtke ühe munavalge kohta 100 grammi suhkrut ja veidi sidrunhapet. Vahustage munavalgeid suhkruga seni, kuni glasuur hakkab imelikult „häälitsema“.

Linnatalv

Linnatalv Foto: Sven Arbet

Akende väljalõikamiseks kasutage väikesi piparkoogivorme, sobivad nii ruudud, kolmnurgad, lilled kui ka tähekesed. Aknaavad täitke enne küpsetamist tükeldatud karamellkommide puruga. Küpsemise ajal karamellkommid sulavad ja muutuvad värvilisteks aknaklaasideks.
Majadetailide liitmiseks sulatage pannil või paksu põhjaga potis suhkur. Seejärel võõbake sulanud suhkruga üle majadetailide servad ning liimige need siis kokku.

Jõulukoda

Jõulukoda Foto: Sven Arbet

Loe veel

Eheda vana hoone mulje saab piparkoogimajale anda tainaga, milles on kasutatud täistera- nisujahu. Ühtlasi aitab täisterajahu maja detailidel oma kuju säilitada.
Taina tegemiseks läheb vaja: 300 g suhkrut, 315 g tumedat suhkrusiirupit, 200 g margariini, 160 g vahukoort, 0,5 g soodat, 3 sl piparkoogimaitseainet, 830 g täistera- ja 150 g nisujahu, 2 muna.
Segage kokku kuivained, v.a piparkoogimaitseaine. Seejärel kuumutage potis suhkrusiirup, lisage maitseaine. Järgmisena lisage siirupi hulka või ning vahukoor. Või ja vahukoor jahutavad siirupit ning see sobib päris hästi, sest siirup ei tohi olla kuivainetega kokku segades kuum. Kui segu on jahtunud, lisage lahtiklopitud munad. Siis segage kõik ained omavahel tainaks. Enne rullimist ja küpsetamist laske tainal tunnike külmkapis seista.

Vaata veel pilte siit.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare