Borjomit tuntakse väga hea tervisetaastajana pisut pikemaks veninud peole järgneval hommikul. Veele omistatakse ka raviomadusi. Arstid soovitavad Borjomi vett soole- ja maohaiguste ning diabeedi puhul. Samuti aitab see eemaldada seedeprotsessi käigus tekkivaid jääk­aineid ning kosutab keha mineraalainetega ehk teisisõnu annab juurde jõudu ja särtsu.

Borjomi vabrik rajati 1890. aastal, vee koostis on püsinud muutumatuna 130 aastat. Vesi on pärit puhtast loodusest. Ta sünnib ülemistel Borjomi-Kharagauli rahvuspargi nõlvadel. Karbonaadi ja vulkaaniliste kivimite paljand asub Lomi mäe ümber 2187 meetrit merepinnast. Paljand ulatub 50 kilomeetrini ja võib veest välja ilmuda 1,5–3

kilomeetri sügavuselt. Sademe- ja liustikuveed immitsevad läbi kivimite mikroskoopiliste pragude. Vesi haihtub kiiremini ja kuumuse tagajärjel teeb läbi keemilise reaktsiooni maa-aluste kivimitega. Selle tulemusel moodustuvad hüdrokarbonaat ja süsihappegaas. Kogu oma teekonna vältel maapinnale rikastub vesi oluliste virgutavate mineraalidega.

Borjomi vesi imab sisse süsihappegaasi juba maa sees ja purskub pinnale 200–1500 meetri sügavuselt ilma kuuma suruõhu ja pumpamistehnikata temperatuuril 37–41 kraadi. 2007. aastast on Borjomi tootmisel ISO 22000 sertifikaat. Vett müüakse-juuakse tänapäeval rohkem kui 40 riigis üle maailma.


1. Nisuõlle klaas. Kõrge klaas toob välja nisuõlle hägususe ja jätab peale mõnusa vahumütsi, ülevalt laienev kael toob esile aroomid. Nisuõlu on ainuke, mille puhul valatakse klaasi ka põhja settinud pärm.

2. Pilsneriklaas. Kitsas ja nii väikese kaelaga, et juues nina sisse ei lähe, ning mahutavus on nagu kohvitassil ehk 240 ml. Kitsas kael on pilsneri sorti õlle puhul tähtis, pilsner lõhnab kõige tugevamalt.

3. IPA-klaas. Klaasi jalg on reljeefne, et seda oleks mugav käes hoida. Kumerused klaasi sees aitavad välja tuua humala aroomi, mille tunnetamist võimendab klaasi järsk laienemine.

4. Laagriõlle klaas. Laagriõllele mõeldud klaas on laialt levinud – sarnastest klaasidest juuakse õlut kõikjal. Lai kael võimaldab aroomil veidi välja pääseda, mis tasakaalustab laagriõlle mõru maitset.

5. Tulbikujuline klaas. Klaasil on eriline jalg, millest kinni hoides väldid õlle soojendamist käega. Klaasi kuju laseb aroomi välja, kuid hoiab õlut ka liialt kiiresti lahtumast.


Retseptid

Borjomi harmoonia

- 12 cl rabarberimahla

- 1 cl Monin Green Apple’i siirupit

- pikenduseks

Borjomit Vala komponendid highball-klaasi, sega ja seejärel pikenda Borjomiga.

Borjaamikas

- 6 maasikat

- 2 cl Monin Strawberry siirupit

- 8 cl jõhvikamahla

- pikenduseks Borjomit

Vahusta kannmikseris, vala jook jalaga klaasi, pikenda Borjomi veega ning enne serveerimist sega korralikult.

Kokteiliretseptid on sündinud Butterfly Lounge’i asutajate ja Eesti tunnustatud baarmenite Heinar Õispuu ja Kristo Tomingase ning Borjomi mineraalvee ühistööna.