Näiteks Rapla maakonnahaigla jääb suvepuhkuse tõttu mõneks nädalaks ilma nahaarstist, reumatoloogist ja ortopeedist, ent haigla ravijuht Aili Laasner loodab, et erilisi probleeme see ei põhjusta.

"Nendel erialadel ei tohiks olla tegemist väga ägedate haigustega," kostab Laasner. "Nahaprobleeme võib siis lahendada perearst, tõsisemate probleemidega patsiendi saadame mujale abi saama. Ortopeediliste murede korral suudab aidata kirurg, kellel on ka ortopeedi kvalifikatsioon."

Ka Põlva haigla ülemarst Margit Rikka tunnistab, et ühe arstiga erialadel 2-3 nädala jooksul vastuvõttu ei toimu. Selleks peavad valmis olema kõrva-nina-kurguarsti, endokrinoloogi, uroloogi ja reumatoloogi abi vajavad inimesed, tavapärasest väiksema koormusega töötab ka taastusravi osakond.

Põlvamaa Suhkruhaigete Seltsi juhatuse aseesimehe Margis Kerneri sõnul teeb haigla ainukese endokrinoloogi puhkus maakonna mõnesajale diabeetikule omajagu muret. Probleemide korral tuleb neil otsida arstiabi Võrru või Tartusse sõites.

 Diabeetikud on mures

"Suvel võib suhkruhaigete seisundis toimuda väga tõsiseid ja ettearvamatuid muutusi," nendib Margis Kerner. "Suhkrutase langeb kergemini, inimene võib kokku kukkuda ja koomasse langeda. Raske on just väheste kogemustega diabeetikutel. Sellepärast peaks spetsialist ikka kogu aeg lähedal olema."

Järvamaa haigla peaarst Andres Müürsepp tõdeb, et ei kadesta suvel haigeks jäävaid maainimesi mitte üks raas. "Ega neil lihtne ole, aga midagi pole parata - maal on arstide kaadrikriis kõige hullem," nendib Müürsepp, kelle kinnitusel pole suvepuhkuste ajaks ka asendajaid kuskilt võtta. "Kui arst puhkab, siis patsient vastuvõtule lihtsalt ei pääse - uroloog ei saa kardioloogi tööd ju üle võtta."

Valga haigla sulgeb kolmeks suvekuuks oma lasteosakonna 21 voodist 12 ning paigutab ülejäänud voodid siseosakonda. Ka Pärnu haigla paneb ühe lasteosakonna tiiva kinni, sest senised kogemused näitavad, et suvel on haiglaravil viibijaid vähem kui teistel aastaaegadel.

Jõgeva haigla juhataja Peep Põdderi sõnul ei tehta sellest nädalast alates kuu aja vältel plaanilisi mandlioperatsioone, ühtlasi vähendatakse ka teisi plaanilisi vastuvõtte.

 Mandleid ei lõigata

Paremas olukorras on haiglad, kus töötab mitu sama eriala spetsialisti - siis on arstid reeglina seadnud oma puhkused eri ajale. Samas võib ühe tohtri puhkus ikkagi tähendada vastuvõttude mahu vähenemist ja senisest pikemaid järjekordi. Haiglajuhtide hinnangul ei tohiks olukord siiski väga tõsiseid mõõtmeid võtta, sest senised kogemused näitavad, et suvel käivad inimesed nagunii vähem arstide vastuvõtul.

Rakvere haigla juhataja Rain Seppingu sõnul ükski tõsise hädaga abivajaja nende maja ukse taha ei jää, ent näiteks hooldusravi töötab suvel poole võimsusega.

Ambulatoorse töö mahtu vähendavad Lõuna-Eesti haigla ja Tartu Ülikooli kliinikum, viimane tõmbab suvekuudel koomale ka statsionaarsete osakondade tegevust. Kliinikumi minejad peavad arvestama sellegagi, et esmaspäevast alates on Maarjamõisa haigla peaukse piirkond remondis ja siseneda tuleb Lunini tänava poolsest uksest.