Kilepakendit Valentina Droogi taimed tunda ei saa. "Taim peab hingama," kinnitab ettevõtte üks asutajaist Loreida Tškonija.

Taimesegude retseptid on välja töötanud Loreida arstist ämm Valentina Tškonija.

Murmanskist Räpinasse

Valentina Tškonija õppis arstiks Kaasani ülikoolis. Pärast kooli lõppu suunati ta tööle Sahhalinile, kus on sündinud tema poeg Aleksandr, kes on nüüdseks olnud 30 aastat Loreida abikaasa.

Ka huvi taimedega ravimise vastu tekkis Valentinal Sahhalinil, kui ta nägi, kuidas sealsed korealannad seda tegid.

Suurem osa Valentina tööpõlvest möödus Murmanskis, kus ta uuris taimetarkust raamatutest, mida sealsest suurepärasest raamatukogust leidis. Varsti hakkas ta juba ise oma patsiente droogidega ravima.

Eestisse tuli Valentina Tškonija koos abikaasaga pensionipõlve veetma, kuid jätkas siingi hädaliste abistamist. Loreida oli oma ämma ja kohaliku rahva vahel tõlgiks, samuti aitas taimi korjata. Nõnda jõudis tema ravimtaimede juurde.

Taimede varumine on algusest peale olnud põhiliselt Loreida ja Aleksandri hooleks. Kümme aastat tagasi asutasid nad selle jaoks ettevõtte, millele panid oma ema ja ämma auks nimeks Valentina Droog.

Keerulised retseptid

"Meie retseptid on keerulised," ütleb Loreida. Ühes tees võib vabalt olla koos kümmekond taime. Näiteks sisaldab toniseeriv ravimteesegu kibuvitsa ürti ja õisi, kõrvenõgese lehti, kanarbiku ürti ja õisi, puju, põdrakanepi ja lääne-südamerohu ürti, iisopi ürti ja õisi ning pihlaka marju. Kõik need on pakendil kirjas. Samuti õpetus, kuidas teed valmistada. See pole jälle sugugi keeruline. Ei mingit vesivannis kuumutamist, nagu ravimteede puhul vahel õpetatakse. Hoopis pakendil nimetatud kogus teesegu pooleliitrisesse termosesse, keev vesi peale, tund-kaks tõmbamist ja tervistav rüübe terveks päevaks olemas. Loreida lisab, et odav plasttermos pole ravimtee hoidmiseks hea, vaid tuleks hankida korralik metallist termospudel.

Teine võimalus on tõmmist 5 või 10 minutit (nii nagu pakendil kirjas) emailpotis keeta.

Taimravi nõuab kannatust

Kindla tõve ravimiseks mõeldud teed ei tohi rüübata niisama igaks juhuks. Astma- või suhkruhaigete tee pole tervetele. Eksimine selle tõe vastu on inimesi kiirabissegi viinud, teab Loreida. Madala vereõhu puhul sobivad ühed, kõrge korral teised taimed. Küll aga tasub kõigil aeg-ajalt läbi teha puhastava tee kuur.

Üks nüüdsel ajal levinud viis ennast mürgitada on tarbida iga väiksema häda puhul ohtralt tablette. Ometi ei soovita Loreida pille nurka visata ja maarohtudele üle minna. Tegelikult nad isegi rõhutavad, et ei luba järsult katkestada medikamentoosset ravi, eriti ravi hormoonpreparaatidega. Nende teed sobivad neilegi, kes tablette võtavad.

Loreida märgib, et suurem osa moodsaid rohtusid on alguse saanud taimedest. Teiseks on tänapäeva elu kiire, pole aega pikalt põdeda. Tablett ravib kiiresti, taim pikkamisi.

Taimedega ravimine nõuab kannatlikkust. Ei maksa loota, et pärast paari tassitäit teed juba parem hakkab. Ravikuur võib kesta mitu kuud ning selle aja jooksul tuleb kindlasti iga päev kolm-neli korda teed juua - pool tassitäit korraga.

Ja valmistada tuleb jooki just sellisel viisil, kuidas paki peale kirja pandud. "Teekuuri võiks teha kaks-kolm korda aastas, kergem saab sellest kindlasti," lubab Loreida.

Kellele sobib mesi, siis see on ravimtee juurde väga hea. Just juurde, mitte sisse, täpsustab Loreida. Kuumas joogis võivad mees leiduvad kasulikud ained kaotsi minna. Mett võiks teed juues limpsida lusika pealt.

Puhas ja terve

Peatselt algab Valentina Droogil uus hooaeg. Kõigepealt aias. Seal kasvatavad nad taimi, mida metsikult ei leia: melissi, piparmünti, monardat, aniisi, iisopit.

Suve jooksul korjavad Loreida ja Aleksandr koos abilistega kokku ligi 60 liiki taimi. Lihtsamaks teeb töö see, et nad juba teavad, kust mingit taime leida. Otsimisele pole vaja aega kulutada.

Esimese saagi metsikutel kasvumaadel annab nõges. See taim vajab kasvamiseks head pinnast. Loreidal ja Aleksandril on nõgese jaoks kindel koht, kus nad seda juba aastaid noppimas käivad. "Mitu koormat korjame ning kõik kulub ära," märgib Loreida.

Paiseleht hakkab varsti õitsema, kuid õisi nad ei korja, hoopis noori lehti, mis tulevad hiljem.

Kagu-Eesti loodus on puhas, pole suurt tööstust ega põllumajandust, mis maad mürgitaks. Maanteedest hoiavad nad korjates vähemalt poole kilomeetri kaugusele. Iga taime noppides tuleb veel jälgida, et see oleks terve ja puhas.

Taimed kuivavad vilus ja tuules nagu vanastigi. Elektrikappi Valentina Droog ei kasuta. Kuivamise ajal peab taimi kolm-neli korda päevas segamas ja soputamas käima.

Kodus soovitab Loreida hoida teesegu pappkarbis, kus see saab hingata. Klaaspurk ja kilekott on liiga umbsed. Enne tee valmistamist tuleb karbi sisu korralikult läbi segada, et taimi õiges vahekorras saaks.

Valentina Droogi teesegud on registreeritud Ravimiametis ja neid müüakse ainult apteegis. "Ravimtaimed on rohud, mida tuleb tõsiselt võtta," ütleb Loreida. Ei ole "üks hein kõik". Kui aga mõnes rohupoes nende teesegusid saada pole, soovitab naine pöörduda juhataja poole ja küsida. Siis apteek tellib nende edasimüüjalt.

Seni on Valentina Droogi teesegudest olnud kõige populaarsemad suhkruhaigete tee, "Astma 2", mis sobib astmaatilise bronhiidi, ägedate hingamisteede haiguste ja gripi korral, ning rahustav teesegu "Berta".