Tilgatrüki tegemiseks valage vesi laia madalasse nõusse (nt vana fotovann). Tööd tehes kandke kummikindaid. Lahustage veekindel tušš, õli-, tempera- või trükivärv tärpentiniga. Õige vahekorra leiate katsetamise tulemusena. Liiga paks värv ei imbu materjali sisse ja jätab pinnale rasvase kihi.

Lahustatud värv tilgutatakse vette ja see valgub laiali, moodustades veepinnale huvitava mustri. Ühtaegu võib kasutada kahte-kolme värvitooni.
Tilgatrükis kaunistatud tekstiil.

Tilgatrükiks ei sobi paksu värvikorraga nahk, mis ei ima värvi endasse. Selle jaoks sobib näiteks taimepark. Aine sobivust materjalile tuleb jällegi väikese proovitükiga katsetada.

Katsetada võib veel teisigi nippe – kasutage näiteks tapeedikliistrit, mille pinnal saab mustrit kujundada ja nt kammi või pulgaga suunata, kuna värvikiht püsib kliistri pinnal rohkem paigal.
Tilgatrükis dekoreeritud vineerist kassifiguur.
Asetage materjal vedeliku pinnale ja jälgige, et kogu pind puutuks värviga kokku. Seejärel tõstke dekoreeritav ese välja ja asetage ajalehele. Nüüd seadke teine ajaleht selle peale ja eemaldage paberile vajutades lahtine vesi ja liigne värv. Jätke ajalehtede vahele raskuse alla, kuni ese on kuivanud.