Et inimeste kulutused ravimitele ei kujuneks ebamõistlikuks, on oluline teadlikkus toimeainepõhisest retseptist ja valikuvõimalustest apteegis.

Inimeste teadlikkuse mõju retseptiravimite omaosalusele on aastate jooksul selget kinnitust leidnud. Kuni aastani 2009 kasvas patsiendi omaosalus regulaarselt igal aastal, ulatudes 8 euroni ühe soodusretsepti kohta. Tänu haigekassa aktiivsele teavitusele ja toetavatele riiklikele abinõudele on õnnestunud motiveerida ravimiostjaid teadlikumalt käituma ning saavutatud on omaosaluse oluline langus. Ehkki kasutusele võetakse järjest innovatiivsemaid ja kallihinnalisemaid ravimeid, on patsientide omaosalus retseptiravimite ostmisel püsinud viimastel aastatel stabiilsena.

Et inimesel oleks apteegis retseptiravimi ostmisel võimalus valida hinnalt sobiv ravim, peab retsept olema kirjutatud välja toimeainepõhiselt. Sellise retsepti puhul on apteekritel kohustus pakkuda patsiendile valikuvõimalust ja soovitada esmalt soodsaimat sama toimeainega ravimit. Sama toimeainega ravimid toimivad kõik ühtemoodi ning on võrdselt kvaliteetsed ja ohutud.

2014. aastal väljastati arstide poolt toimeainepõhiselt juba 86% retseptidest. See tähendab, et valdavalt on inimesel apteegis võimalik valida ning soodsamate valikute tegemisele aitab kaasa ostja teadlikkus ning hea koostöö apteekriga.

Haigekassa kutsub üles kõiki küsima arstilt toimeainepõhist retsepti ja apteekrilt soodsaima maksumusega ravimit ning vaatama riigiportaalist eesti.ee oma retsepte ning retseptiravimitele tehtud kulutusi.

Lisainfot ja näiteid ravimite hinnaerinevustest leiab haigekassa koduleheküljelt. Igaüks saab talle kirjutatud retsepte saab vaadata riigiportaalis www.eesti.ee.