* Tehke kelder tühjaks kuivetunud porganditest, kartulimugulaist, krimpsus kaalikatest ja peetidest. Välja võiks viia kõik kuivanud või suisa mädanema läinud mugulad ja juurikad.

* Tarige õuele kõik hoiustamiseks kasutatav inventar ja nühkige see siis harjaga puhtaks, vajadusel peske. Laske päikese käes kuivada, sest UV kiirtel on desinfitseeriv mõju. Seejärel viige need kuhugi õhurikkasse kohta varju alla.

* Kui mõni salvelaudadest on pehkinud või katki, vahetage see nüüd välja. Kui kasutate keldris põrandareste, tuleks needki üles tõsta, puhtaks harjata ja vajadusel parandada. Kasuks tuleks ka see, kui kuivatate neid veidi päikese käes.

* Kontrollige üle kõik elektrijuhtmed, pistikud ja lambid. Kui seal on midagi korrast ära, on aeg need parandada või uutega asendada.

* Pühkige tugeva harja või luuaga üle kõik laed ja seinad, et eemaldada lahtine tolm ja ämblikuvõrgud.

* Pühkige keldri põrandalt harja või luuaga kokku muld ja muu sodi ja viige seegi välja. Kui põrand on niiske, siis kuivamise kiirendamiseks võiks sinna puistata kuiva liiva või saepuru.

* Kui olete puhastustöödega ühelpool, tasub seguga kinni toppida kõik praod ja augud, et vähendada näriliste ligipääsuvõimalusi talvevarudele. Seda tööd on tunduvalt lihtsam teha tühjas keldris.

* Kontrollige moosiriiulite olukorda. Ehk on vaja mõni riiulilaud välja vahetada või mõni lisariiul muretseda? Kui mitte, piisab lihtsalt riiulite ülepühkimisest. Selleks, et uutele hoidistele ruumi teha, tuleb purkide seas kord luua: asetage vanemad purgid ettepoole, et neid siis kohe tarvitada saaks.

* Sorteerige keldris hoitavad tühjad pudelid ja purgid. Kiirel hoidistamise ajal hoiate sedaviisi aega kokku.

* Kui kelder on koristatud ja tuulduda lastud, ei tohiks haigusetekitajatega probleeme olla. Kui aga olukord tundub selles vallas halb, võite ka keldri seente ja viiruste tõrjumiseks kemikaalidega desinfitseerida.