Koliidi sümptomiteks on kõhuvalu, -lahtisus või –kinnisus, mis võivad ka vahelduda. Tavaliselt tekivad need hädad toiduga liialdamisest, eriti rasvaste ja vürtsikate toitude osas. Valu saab leevendada tablettidega. Paar päeva võiks pidada dieeti, süües ainult keedetud toitu ja lastes ärritunud seedetraktil rahuneda. Eelistada tuleks kiudainerikkaid toite, vältida gaseeritud jooke, ube, herneid ja toorest kapsast sisaldavaid sööke. Jooge raviteesid.

Pohmelus on kimbutamas siis, kui käed ja jalad värisevad, süda on paha ja pea käib ringi. Jooge rohkesti, eelistatult mineraalvett. Peavalu vastu aitab aspiriin. Süüa võiks lihapuljongit, mis väljutab organismist alkoholijäägid.

Mürgituse sümptomeiks on kõhuvalu või –lahtisus, iiveldus, kõrge palavik. Sel puhul tuleks juua palju vett või lahjat taimeteed, millele võib lisada piparmünti. Vältige teravaid toite ja jooge hapupiima. Toidumürgituse ohu puhul vältige majoneesi- ja hapukooresalateid, kondiitritooteid, kahtlasi liha- ja kalatoite.

Ebameeldiv suulõhn võib olla põhjustatud rohkest suitsetamisest, alkoholist või teravamaitselistest toitudest. Puhastage kõigepealt hambaharjaga keel, seejärel hambad. Peske hambaid päris kaua, kohe mitu minutit. Loputage suud piparmündiga, närige peterselli või koriandrit.

Ettevaatusabinõud:

*Ärge minge külla või peole päris tühja kõhuga. Enne pidusööki jooge vett.

*Eelistage lahjemat alkoholi, ärge jooge erinevaid marke ja pidage kogustega piiri.

*Olge mõõdukas ka söömisel, ärge kiirustage ja laske maol rahulikult seedida. Alustage söömist kergematest roogadest.

*Jooge mõõdukalt kohvi, eelistades sellele mineraalvett või mahlu.

*Sööge ka puu- ja köögivilju – need on ballastaineterikkad, ergutavad seedetegevust ega koorma seedetrakti.

*Eelistage rasvastele liharoogadele hoopis kala.