Astelpajumarjad puhtalt oleksid liiga vänged, teiste viljadega segamine nõuab aga maitsete tasakaalustamise oskust. Olustvere hoidisemessil leidsime hulga põnevaid hoidisevariante, kus astelpajul oli oluline koht. Enamik astelpajuretsepte pärineb Raili Tammanni köögist.

Kollane adžika astelpajuga

- 2,5 kg kollaseid tomateid

- 1 kg kollaseid või valgeid porgandeid

- 1 kg õunu

- 1 kg kollaseid või rohelisi paprikaid

- 1 kg kollaseid astelpajumarju

- 0,5 kg kõrvitsat

- 50 g rohelist mõrupipart või tšillit

- 200 g purustatud küüslauku

- 2 dl õli

- 2 dl suhkrut

- 0,5 dl soola

- 1 sl äädikat

Tükeldage õunad, paprika, pipar, kõrvits ja tomatid suuremateks tükkideks ning purustage köögikombainis. Segage hulka riivitud porgandid. Aurutage astelpajumarjadest aurutajaga mahla vähemaks ning ajage seejärel marjad läbi sõela, nii tuleb hoidise mass paksem. Laske segu keema ja keetke tasasel tulel aeg-ajalt segades 1 tund. Jahutage keedus seejärel maha ning segage hulka küüslauk, õli, suhkur ja sool. Keetmise lõpul lisage äädikas. Segage veel kord hästi läbi, tõstke purkidesse ja kaanetage. Säilitage külmas.

Astelpajusinep

- 2 dl astelpajumarju

- 1,5–2 dl sinepipulbrit

- 2 dl suhkrut

- 1 sl konjakit

- 1 tl soola

- 1 dl rapsiõli

Püreerige astelpajumarjad ja segage suhkruga. Lisage sinepipulber, konjak ja sool. Õli lisage segule peene joana samal ajal püreestades. Sinep ongi valmis purki panemiseks.

Pohla-astelpaju-õunamoos

- 1 kg pohli

- 1 kg astelpajumarju

- 1 kg kooritud ja tükeldatud õunu

- 1 kg riivitud porgandit

- 5–7 tera nelki

- 0,9–1,3 kg suhkrut

Aurutage astelpajumarjadest pisut mahla vähemaks ning ajage marjad läbi sõela, nii tuleb mass tihedam. Seejärel kuumutage potis vesi keemiseni, lisage õunatükid ning keetke neid 10 minutit. Lisage riivitud porgand, pohlad, astelpaju-marjamass ja keetke 10 minutit aeg-ajalt segades, kuni pohlad ja riivitud porgandid pehmenevad. Segage juurde suhkur (kogus sõltub õunte magususest ja maitse-eelistustest) ning keetke veel 10 minutit. Jaotage hoidis pestud kuumadesse purkidesse ning kaanetage kohe.

Adžika astelpajuga

- 2,5 kg tomateid

- 1 kg porgandeid

- 1 kg õunu

- 1 kg paprikat

- 1 kg astelpajumarju

- 50 g mõrupipart või tšillit

- 200 g purustatud küüslauku

- 2 dl õli

- 2 dl suhkrut

- 0,5 dl soola

- 1 sl äädikat

Tükeldage õunad, paprika, pipar ja tomatid suuremateks tükkideks ning purustage köögikombainis. Segage juurde riivitud porgandid. Astelpajumarjadelt aurutage mahla veidi vähemaks, et mass tihkem tuleks. Seejärel laske mass keema ning tasasel tulel aeg-ajalt segades keetke 1 tund. Laske natuke jahtuda ning segage hulka purustatud küüslauk, õli, suhkur ja sool. Segage ning viimasena lisage äädikas. Hästi läbi segatud hoidis tõstke kuumutatud purkidesse, kaanetage ning säilitage külmas.

Astelpaju-õuna-ploomi-kõrvitsamoos

- 1 kg astelpajumarju

- 1 kg kooritud ja tükeldatud õunu

- 700 g ploome

- 500 g kõrvitsat

- 500–700 g suhkrut

Aurutage astelpajumarjadest ja ploomidest veidi mahla vähemaks ning ajage seejärel marjad läbi sõela. Purustage kõrvits köögikombainis. Kuumutage vesi potis keema, lisage õunatükid ja purustatud kõrvits. Keetke neid 10 minutit. Lisage astelpaju- ja ploomimass ning keetke neid aeg-ajalt segades 10 minutit kuni pehmenemiseni. Segage juurde suhkur ning keetke veel 10 minutit. Pange moos kuumadesse purkidesse ning kaanetage kohe.

Astelpaju uhke kollane moos

- 1 kg kollaseid astelpajumarju

- 1 kg kooritud ja tükeldatud õunu

- 1 kg kollaseid ploome

- 1 kg kõrvitsat

- 1 kg riivitud kollaseid või valgeid porgandeid

- 0,7–1 kg suhkrut

Aurutage astelpajumarjadest ja ploomidest pisut mahla välja ning ajage seejärel marjad läbi sõela. Purustage kõrvits köögikombainis, porgand riivige peene riiviga. Kuumutage vesi potis keemiseni, lisage õunatükid, riivitud porgand, purustatud kõrvits ning keetke neid 10 minutit. Lisage astelpaju ja ploomi marjamass ning aeg-ajalt segades keetke veel 10 minutit, kuni kõik osised on pehmenenud. Seejärel segage juurde suhkur, keetke veel 10 minutit. Valmis moos pange kuumadesse purkidesse ning sulgege kohe.



HÜVA NÕU

Astelpaju meega

Astelpajumarjad meega on tõsine terviseturgutus jahedal sügisel. Astelpajumee hoidise valmistamiseks võtke sobiva suurusega purk ning täitke see kahe kolmandiku ulatuses puhastatud astelpajumarjadega, mis võivad olla nii värsked kui külmutatud. Valage marjadele kristalliseerumata mesi. Sulgege purk kaanega ning pange külmikusse. Esimesel nädalal võiks astelpajuhoidisel aeg-ajalt keerata kaane allapoole, et mesi jõuaks kõikjale marjade vahele. Mõne nädala jooksul on mesi marjadest mahla välja tõmmanud ning see on veidi värvi ja konsistentsi muutnud, meenutades nüüd siirupit.

Et see hoidis väga pikalt ei säili, võiks uue hoidisepurgi teha siis, kui on näha, et vana hakkab lõppema.

Astelpajumesi on mõnus lisand tee juurde ning kõrge vitamiinisisalduse tõttu hea abimees külmetushaiguste tõrjumisel.

TT