Kui uskuda andmeid, mida jogurti Danacol valmistaja Danone on ise oma uudistoote kohta avaldanud, aitab see kolesteroolisisaldust veres alandada küll. Kuid mitte märgatavalt, nagu reklaam väidab, vaid pigem natuke.

Jogurtile on lisatud taimseid steroole, mis takistavad mingil osal toiduga kõhtu jõudvast kolesteroolist soolte kaudu verre imendumast.

Veebileht www.danacol.com kirjeldab uurimust, mis väidetavalt tõestab toote kasulikkust. Uuriti rühma inimesi, kellel oli mõõdetud kerge hüperkolesteroleemia. See tähendab, et vere kolesteroolisisaldus on pisut üle normi. LDL-kolesterooli ehk nn halba kolesterooli oli neil veres 158-159 mg/dl, mida arstid loevad natuke paljuks, ent mitte veel ohtlikult.

Pärast 3-nädalast Danacoli joomist oli see langenud 9,5% ehk ligikaudu 15 mg/dl. Alternatiivseteks kolesteroolitaseme mõõtmiseks kasutatavateks ühikuteks teisendatuna tuleb see 0,39 mmol/L. Järgneva kolme Danacoli-nädala jooksul kolesteroolitase rohkem ei alanenud.

Seega langetas Danacol LDL-kolesterooli tasemele 143-144 mg/dl. Selle tervislikuks ülemmääraks peetakse kuni 129 mg/dl. Nõnda jäi katsealustel nimetatud tase endiselt pisut kõrgeks - nad jäid samasse mõõdukasse riskigruppi, kus ennegi viibisid.  

Seda kõike saab järeldada uurimustulemuste põhjal, mida tootja ise on  oma veebilehel avaldanud.

Targu Talita küsis Tallinna Tehnikaülikooli Tehnomeedikumi kardioloogiakeskuse professorilt Jüri Kaigilt hinnangut, kui tõhus võib selline jogurtijook olla. Nii jogurtist kui ka seda testinud uuringuist midagi teadmata pakkus professor, et selline jook suudab muuta vere kolesteroolisisaldust maksimaal-
selt 0,5-0,7 mmol/L, mis on enamikul juhtudel kliiniliselt ebaoluline. LDL-kolesterool moodustab üldkolesteroolist tavaliselt pisut üle poole, nii et uuringuga kindlaks tehtud muutus oli just sellises suurusjärgus, nagu kardioloog pakkus.

Kaigi sõnul tuleb toiduvalikus vähendada loomseid rasvu, mille tulemusel väheneb üldkolesterool ja LDL-kolesterool, ning suurendada taimseid ja kalarasvu, tänu millele suureneb HDL- ehk nn hea kolesterool. Kuid selline dieetki annab kõige rohkem efekti 1,0-1,2 mmol/L, nii et suurema soovitud muutuse jaoks on ikkagi vaja ravimeid.