1 kg kondita või 2 kg kondist liha
2 sibulat
3 küüslauguküünt
1 fenkol
2 porgandit
kimp tilli
2 sl võid
1 sl õli
2 sl palsamiäädikat
3 dl punast veini või tumedat õlut
6–7 dl vett
1 tl soola
1 tl purustatud musta pipart
2 tl kartulijahu või maisitärklist

Kondiga liha raiuge, kondita liha lõigake väiksemateks tükkideks. Raiumisest tekkinud kondipuru pühkige ära niisutatud majapidamispaberiga ja loputage jooksva veega ning tahendage. Kooritud sibulad lõigake paksemateks sektoriteks, küüslauguküüned peenestage. Porgandid koorige, lõigake ratasteks. Tükeldage fenkol ja hakkige till peeneks. Tilli võite ka kimbuna kasutada.

Kuumutage pannil õli ja või, pruunistage liha kõrgel kuumusel ning tõstke haudepotti. Kiiremini saate liha pruunistatud, kui teete seda jaokaupa liha pannile pannes. Seejärel pruunistage pannile jäänud rasvaines tükeldatud aedviljad ning lisage lihale. Valage pannile palsamiäädikas ja natuke kuuma vett, segage ja pannilabidaga liigutades eemaldage pruunistusjäägid, kallake kõik haudepotti. Lisage kuuma vett, nii et lihatükid oleksid peaaegu kaetud. Maitsestage toit soola, pipra ja õlle või veiniga.

Esialgu hautage liha kane all praeahjus, kus temperatuur mõõdukas, umbes kaks tundi. Siis vähendage kuumust ja hautage veel paar tundi. Vahepeal kontrollige küpsemiskäiku ja segage lusikaga. Kui liha on täiesti pehmeks haudunud ja liha kondist lahti löönud, on toit valmis. Eemaldage tillikimp ning serveerige keedetud kartulite ja muu keedetud või aurutatud aedviljaga.

Kondiga hautatud liha tõstke leemest välja, eemaldage kondid ja hoidke kaste valmistamiseks vajaliku aja jooksul soojas. Leem kurnake ja keetke kaaneta nõus tasasel tulel, kuni osa vedelikku on aurustunud. Segage tärklis vähese külma veega ja niristage leemesse seda pidevalt segades. Valmis kastmesse tõstke soojas hoitud lihatükid ja serveerige.

Rooskapsas võiga

400 g rooskapsast
vett
1–2 sl võid
soola
1–2 sl röstitud riivsaia
riivitud muskaati

Keetke terved või suuremad poolitatud rooskapsad väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurnake. Nõrutatud rooskapsad kummutage kuumakindlasse kaussi, lisage riivitud muskaati, segage ettevaatlikult toasooja võiga. Võite kapsapeakestele piserda ka eraldi sulatatud võid. Peale puistake kuival pannil röstitud riivsaia.

Soe peedisalat

350–400 g punast peeti
1 sibul
2 sl võid või õli
soola
purustatud musta pipart
½ kl vett

Koorige peedid, riivige jämedalt ja pange vähese veega kaane all hauduma. Hakkige sibul peeneks, kuumutage pannil rasvaines, kuni sibul on klaasjas. Siis lisage poolpehmeks haudunud peedile. Maitsestage soola ja pipraga. Kui valmis hautis tundub vesine, kuumutage seda veel tasasel tulel aeg-ajalt segades.

Kõrvitsa-pohlaleib

Kõrvitsa-pohlaleib
5 dl kõrvitsapüreed või 6 dl riivitud kõrvitsat
2 dl vett
½ dl siirupit
½ tl kaneeli
½ tl jahvatatud ingverit
¼ tl jahvatatud nelki
2 muna
¾ dl õli
3 dl täisteranisujahu
3 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
½ tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
2 dl värskeid või külmutatud pohli
peotäis kõrvitsaseemneid pinnale puistamiseks
1 tl võid
2 sl purustatud kõrvitsaseemneid

Segage jahud, sooda ja küpsetuspulber. Määrige piklik keeksivorm võiga, puistake üle purustatud kõrvitsaseemnetega.

Sooja kõrvitsapüree hulka puistake maitseained, lisage siirup ja vesi. Vee lisamisel olge ettevaatlik, sest selle kogus sõltub kasutatava püree paksusest. Kui maitsestatud püree on veidi jahtunud (käesoe), kloppige juurde munad ja õli ning lisage jahusegu.

Segage kiiresti ühtlaseks tainaks, lisage pohlad (need võivad olla jäised) ja pange tainas vormi, tasandage pealispind ning puistake kõrvitsaseemned peale. Küpsetage 175° juures umbes tund aega. Valmis, ahjust võetud leival laske vähemalt 10 minutit vormis jahtuda, siis kummutage välja.

Pohlade asemel võite leivatainasse lisada jõhvikaid.

Pühapäevakuklid

5–6 munakollast
1 kl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
300 g sulatatud võid või vedelat margariini
2 tl sidrunimahla
umbes 500 g jahu
muna määrimiseks
purustatud pähkleid või mandleid

Sõtkuge loetletud ainetest tainas, välja arvatud purustatud pähklid, mis jätke kaunistamiseks. Taina tihedust reguleerige jahuga, nii et tainas oleks vormitav. Võiga määritud saiaplaadile asetatud kukleid määrige lahtiklopitud munaga, peale puistake pähklipuru. Küpsetage keskmises kuumuses 20–25 minutit. Jälgige, et pähklipuru ära ei kõrbeks.

Keedukreem puuviljadega

Keedukreem puuviljadega
5–6 munakollast
1 kl piima
½ kl suhkrut
vanillsuhkrut
250 ml vahukoort (35–38%)
3 tl želatiini
½ kl vett
kübeke soola

Paisutage želatiini pakendil oleva õpetuse järgi väheses vees. Kui vaja, kasutage sulatamiseks kuumaveenõu. Munakollastele riputage enne suhkruga lahtihõõrumist kübeke soola, siis saab segu õhulisem ja kreem maitseb ka paremini. Vahule hõõrutud munakollasele kallake juurde piim.

Kuumutage segu kausiga kuumaveenõus hoides ja pidevalt kloppides kuni paksenemiseni. Seejuures olge valvas, kreemi ei tohi keema lasta. Lisage sulatatud želatiin. Eraldi nõus vahustage koor. Kui kreem kergelt tarretuma hakkab, segage hulka vahukoor. Täitke magustoidukausikesed ja pange külma tarretuma. Serveerige koos puuviljalõikude, kompoti või külmutatud marjadega.

Šokolaadipätsikesed

4–5 munavalget
1 kl suhkrut
½ kl nisujahu
100 g riivitud tumedat šokolaadi
1–2 tl sidrunimahla

Enne vahustamist lisage munavalgele tilgake sidrunimahla või hõõruge vahustamisnõu seest sidruniviiluga, siis saate ruttu tiheda vahu. Lisage sellele vähehaaval segades hulka suhkur ja jahu ning lõpuks šokolaad.
Katke saiaplaat küpsetuspaberiga, tõstke sellele teelusikaga pätsikesed. Küpsetage esialgu 100° juures, siis vähendage kuumust 80–90 kraadini, sest siin on tegu pigem kuivatamise kui küpsetamisega. Aega võib see võtta 1 ½–2 tundi.