Keemise ajal olgu keedunõu kaanega suletud. Kui marjad ja puuviljad on pehmed, jätkake keetmist lahtises nõus, marju ja puuvilja pidevalt segades, kuni saadud mass on küllalt tihe. Siis lisage suhkur ja keetke lusikaga segades, kuni mass muutub läikivaks, langeb lusikalt suurte tükkidena ega valgu külmale taldrikule laiali, vaid tarretub.

Valmis marmelaad valage kuumalt kuumadesse klaaspurkidesse. Täitmise ajal tuleb purki vahetevahel raputada, et marmelaadi sisse ei jääks õhku. Jahtunud marmelaadi pind on tihe ja kuiv.

Marmelaadisuhkruga saame väiksema suhkrusisaldusega paksemaid keediseid. Peale suhkru sisaldab see ka veel pektiini (looduslik tsitruselistest saadav paksendi, mis annab moosile õige konsistentsi) ja kaaliumsorbaati (pihlakamarjades sisalduv looduslik säilitusaine, mis tagab moosi pika säilivusaja).

1 kg (2 liitri) marjade kohta võtke üks pakk (330 g) marmelaadisuhkrut.

Moosisuhkrut jätkub kauemaks, kuna seda kulub keedise valmistamisel vähem kui tavalist suhkrut. Selles on samuti lisaks nii pektiini kui ka kaaliumsorbaati.

Moosi valmistamisel arvestage 1 kg moosisuhkrut 2 kg (4 liitri) marjade peale. Moosisuhkruga moosi tuleks üldjuhul keeta 5–15 minutit – sõltuvalt marjadest, kuna liiga pikk või liiga lühike keetmisaeg võib mõjutada pektiini tarretamisomadusi (moos võib jääda liiga vedel).

Virsikumarmelaad valge veini ja vanilliga

- 1 kg valminud virsikuid

- 1 dl valget veini

- 1 pakk (330 g) marmelaadisuhkrut

- 2 tl vanillisuhkrut

Peske ja koorige virsikud ja eemaldage kivid. Lõigake väikesteks tükkideks, pange koos veiniga potti ja kuumutage 3–4 minutit. Lisage marmelaadisuhkur ja keetke veel 2–3 minutit. Segage juurde vanillisuhkur, koorige pealt vaht ja valage purkidesse. Kaanetage ja säilitage jahedas.

Ploomimarmelaad kaneeli ja aniisiga

- 1–1,5 kg ploome

- 1 kg moosisuhkrut

- 2 kaneelipulka

- 4 tähtaniisi

- 200 g mandleid

Peske ja koorige ploomid ning eemaldage kivid. Tükeldage ploomid, lisage juurde vürtsid ja kuumutage potis 10 minutit pidevalt segades. Lisage moosisuhkur, hakitud mandlid ja keetke veel 2–3 minutit. Koorige pealt vaht ja valage purkidesse. Kaanetage ja säilitage jahedas.

Pirnimarmelaad safrani ja tšilliga

- 1 kg küpseid pirne

- 0,5 g safranit

- 1 punane tšillikaun

- 3 dl heledat siirupit

- 3–5 dl moosisuhkrut (sõltub pirnide magususest)

Poolitage ja koorige pirnid ning eemaldage südamik. Lõigake pirnipoolikud õhukesteks viiludeks ja pange potti koos safrani ja heleda siirupiga. Keetke kaane all 5–10 minutit. Vahepeal tükeldage tšillikaun väga väikesteks tükkideks ja eemaldage seemned. Lisage see koos suhkruga pirnidele ja keetke veel 2 minutit. Seejärel valage marmelaad purkidesse, kaanetage ja säilitage jahedas. Pirnimarmelaad on heaks kaaslaseks eri sorti juustudele.

Suvikõrvitsamarmelaad

- 500 g suvikõrvitsat

- 1,5 dl vett

- 2 sidruni mahl

- 3–4 dl moosisuhkrut

- 2 näpuotsatäit jahvatatud kardemoni

Peske ja poolitage suvikõrvits, eemaldage seemned ning riivige. Riivige ka sidrunilt koor ja pigistage mahl välja.

Segage omavahel riivitud suvikõrvits, vesi, sidrunikoor ja -mahl ning keetke potis kaane all 10 minutit. Lisage moosisuhkur ja kardemon ning keetke veel 3 minutit.

Koorige pealt vaht ja valage purkidesse. Kaanetage ja säilitage jahedas.

Tomatimarmelaad vürtsidega

- 1 kg küpseid tomateid

- 2 punast tšillikauna

- 5 nelgipunga

- 1 kg moosisuhkrut

- 0,5 tl jahvatatud kaneeli

Peske ja koorige tomatid ning tükeldage tšillid (kui eelistate mitte liiga teravaid elamusi, eemaldage seemned). Segage kõik ained peale kaneeli potis ning keetke pidevalt segades 7–8 minutit. Seejärel võtke pott tulelt, lisage kaneel, segage hästi läbi ning valage purkidesse. Säilitage jahedas.

Apelsini-õunamarmelaad basiilikuga

- 300 g kooritud ja tükeldatud apelsine

- 200 g kooritud ja tükeldatud õunu

- 1,5 dl vett

- 1 sl värsket väga peeneks hakitud basiilikut

- 400 g moosisuhkrut

Pange apelsini- ja õunatükid koos veega potti ning keetke kaane all 10 minutit pidevalt segades. Lisage juurde moosisuhkur ja keetke veel 3 minutit.

Seejärel lisage basiilik. Koorige marmelaadi pealt vaht ja valage kuumalt purkidesse. Säilitage hoidist jahedas ja pimedas.