Käes on rooside aeg. Kuidas teha armastuse lilledest kehakoorijat, roosisuhkrut ja roosijäätist?

Foto: Siim Lõvi

Rooside lõhn on võrratu. Kui sumedal suveõhtul roosid oma lõhnaga lummavad, heldivad isegi need, kellele nad lemmiklilled ei ole.

Ei maksa unustada sedagi, et roosid on armastuse sümbol ning selle märgiks kingitakse neid ka kallimale. Usutakse, et punased roosid tähendavad kirge, valge aga on süütuse värv. Kui piimavann tundub tänapäeval ehk liigne luksus, siis paar lusikatäit piimapulbrit, ning roosi kroonlehed vannivees mõjuvad kindlasti meeliülendavalt. Liiati on pärast sellist vanni nahk pehme ja sile ning ei vaja isegi kreemitamist.

Lisaks silmipimestavale ilule on rooside kroonlehed söödavad. Millal siis veel kui just õitsemise ajal kasutada neid toitude kaunistamisel ning ka maitsestamisel. Siinjuures ei tohi muidugi unustada, et kui kasutada aias keemilisi taimekaitsevahendeid, siis need õied võiksid jääda vaid roosikahjurite turgutamiseks.

Roos sobib kaunistama suvist kooki, kuid ka värvinüansiks suviselt värskesse salatisse. Foto: Pille Hermann

Roosimotiiv on armastatud ka käsitöös. Tikkimiskangast ja lõngu valides tuleb otsustada, kui suur tuleb valmis töö. Peenekoelisele kangale tikkides sobib see kaunistama pluusi kraenurka, aga jämedakoelisele materjalile tikkides võib valmistada hoopiski roosi motiiviga suvise kandekoti. Ristpiste mustrite pluss on veel seegi, et neid saab tikkida või kasutada hoopiski kudumis­mustrina.

Parem­pidises koes suvised kotid on kaunistatud roosimotiiviga. Foto: Pille Hermann
Roosimotiiv. Foto: Pille Hermann

Kehakoorija

  • 2 osa suhkrut
  • 1 osa kookosrasva
  • 0,5 osa oliiviõli
  • suur peotäis roosi kroonlehti

Uhmerdage roosi kroonlehed, lisage suhkur ning viimasena kookosrasv ja oliiviõli ning segage korralikult läbi.

Kookosrasvast, oliiviõlist, suhkrust ja roosi kroonlehtedest saab mõnusa kehakoorija. Foto: Pille Hermann

Suviselt õhulise ja koheva koorija saab, kui kasutate koostisosade segamiseks saumikserit. Soovi korral võib näpuotsaga lisada vanilli – nii lõhnab koorija eriti magusalt ja ahvatlevalt.

Roosisuhkur

  • 1 tass suhkrut
  • 0,5 tassi roosi kuivatatud kroonlehti

Hõõruge kroonlehed näpu vahel peeneks. Siis on aeg üles otsida kohviveski ning suhkur peeneks jahvatada, sinna võib lisada varem peenestatud kroonlehed.

Roosisuhkru valmistamisel kasutatakse roosi kuivatatud kroonlehti. Foto: Pille Hermann

Sellist suhkrut saab valmistada ka talvel, tuleb vaid rooside õitsemise ajal hoolas olla ning piisavas koguses õisi kuivatada.

Roosijäätis

  • 500 ml vahukoort
  • 0,5 tassi suhkrut
  • paar tilka toiduvärvi või peedimahla
  • värskeid roosi kroonlehti
  • soovi korral roosivett

Vahustage koor suhkruga, lisage toiduvärv või peedimahl ning roosivesi. Viimasena segage juurde roosi kroonlehed. Valage segu karpi ning asetage sügavkülma. Kui nii palju pole soovi mässata, võib kasutada poest ostetud vanillijäätist, millele saab juurde segada roosi kroonlehed. Ka serveerimisel võib magustoidule värskeid kroonlehti peale puistata. Ning pisut peenestatud pistaatsiapähkleid kõige peale lisavad sellele roosamannale roheka nüansi.

Roosilassi

  • 1 klaas maasikaid
  • 4 tl roosisiirupit
  • 1 klaas maitsestamata jogurtit
  • soovi korral maitseks suhkrut või mett

Blenderdage maasikad, lisage jogurt, roosisiirup, vuristage veel kord läbi ning ongi aeg mekkida. Värvi andmiseks võib lisada ka värskeid roosi kroonlehti. Jogurti võib asendada piimaga.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare