Vastab Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn Loomakliinik ja Loomade Hotell

Pankreatiit ehk kõhunäärme põletik koos pankrease ja teda ümbritsevate kudede tursega on patsiendi jaoks äärmiselt valulik ning sellega kaasnevad ka tugev kõhulahtisus, intensiivne oksendamine koos isutuse ja kiire kaalukaotusega. Diagnoosida aitavad lisaks nendele sümptomitele kindlasti muutused verepildis ning spetsiifiline "palvetaja asend" mis aitab koeral haigusega kaasnevat suurt valulikkust paremini taluda.

Pankreatiidi ravimata jätmisel võivad kahjustatud saada teatavad kõhunäärme rakud ja selle tagajärjel välja areneda kas siis diabeet (häiritud on insuliini tootmine) või eksokriinne pankrease puudulikkus (kus häiritud on pankrease seedeensüümide tootmine, mis eritatuna kaksteistsõrmiksoolde osalesid toitainete lõhustamise ja imendumise protsessis).

Kindlasti võiks teie koer hakata regulaarselt käima tervisekontrollis (vereanalüüsid, ultraheliuuring, veresuhkru mõõtmine) ning toita võiks teda kindlasti väikeste portsudega ning tihti, et mitte suurte toidukogustega kõhunääret ärritada. Kindlasti tuleks vältida rasvaseid toite, lauajääke jms. Kõige sobilikum toit oleks spetsiaalne dieettoit vähendatud rasvasisalduse ja lisatud pankreaseensüümidega. Seda saab teie raviarst teie koerale tellida.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Jaga
Kommentaarid