Kui tööandja suunab õpetaja tema tööst lähtuvale täiendkoolitusele (1-2 päeva), kas sellisel juhul on õigus tööandjal nõuda töötajalt õppepuhkuse avaldust? Kui õpetaja viibib tööandja poolt suunatud täiendkoolitusel ühe päeva, kas sellisel juhul väheneb töötaja kuupalk (lepinguga määratud kindel kuupalk)?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal, Tööinspektsiooni Põhja inspektsioon

Tuleb eristada tööandja kohustust tagada töötajale täiendkoolitus töölepingu seaduse (TLS) § 28 lõige 2 punkti 5 alusel ja töötaja õigust kasutada õppepuhkust TLS §-i 67 ning täiskasvanute koolituse seaduse sätete järgi.

Tööandjal pole õigust nõuda töötajalt tahteavaldust õppepuhkusele jäämiseks.

Tööandjal on kohustus ettevõtte huvidest lähtuvalt arendada töötaja tööalaseid teadmisi ja oskusi. Täiendkoolitus peab toimuma tööajal ja selle aja eest makstakse töötajale tema keskmist töötasu. Arvestuslikult makstakse selle osa võrra kuupalka proportsionaalselt väiksem summa ning kuu töötasu koosneb sel juhul nii kuupalgast kui keskmisest töötasust vastavalt tavapärase tööaja ja koolitusel osaletud aja osakaalule arvestusperioodis.

Pööran Teie tähelepanu asjaolule, et Tööinspektsiooni õigusalane selgitus ei tähenda seaduse ainuõige tõlgenduse kehtestamist. Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal ja kui tekib täiendavaid küsimusi, siis võtke palun uuesti ühendust. Töösuhetest tulenevate probleemidega on Teil alati võimalik pöörduda kohaliku Tööinspektsiooni juristi poole. Tööinspektsiooni juristide kontaktandmed ja vastuvõtuajad on kättesaadavad Tööinspektsiooni koduleheküljelt www.ti.ee. Samuti on Teil võimalik küsida nõu, helistades tööpäeviti kella 09.00-15.00 Tööinspektsiooni infotelefonile numbril 640 6000 või kirjutades e-posti aadressil jurist@ti.ee.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.