Tüse inimene peaks teadma, et kuigi rasvakiht kaitseb teda kiirelt purju jäämise eest, riskib ta joomisega lisakilosid koguda. Eriti halb on see õllesõbrale, sest õlles on palju kaloreid. Kehakaalu tõus on pool muret. Enamasti kannatab jooja ka raske pohmeluse küüsis.

Segamini ohtlikum

Vähem ohtlik alkohoolne jook on viin. Rohkem halba teevad konjak, viski, brändi ja punane vein. Kiirelt toimib organismis süsihappegaasi sisaldav šampanja, mille mõju avaldub juba 15 minutit pärast joomist.

Halb on ka mitme alkohoolse joogi koosmõju, näiteks viin koos õllega või see, kui kanget alkoholi lahjendada gaseeritud jookidega.

Spetsialistide väitel on suhteliselt ohutu tarvitada kogu nädala peale kokku 210 ml puhast alkoholi. Loomulikult ei tohiks seda hulka ühe õhtuga ära juua, olgu see siis ümberarvestatult vein, õlu, viin või mõni muu jook.

Pühadelauas oleks mõistlik jääda ühe margi tarvitamisele truuks. Kui ei hoolita oma tervisest ja pärastisest enesetundest, võiks alustada lahjemast joogist: vein enne viina, valge vein enne punast, kuiv vein enne magusat ja noor vein enne vanemat aastakäiku.

Jooma peaks aeglaselt ja naudinguga, kuid kaua ei maksaks alkoholi suus hoida. Mingil määral neutraliseerivad alkoholi mõju vesi ja piim, kuid peotoitki pehmendab alkoholi verre imendumist, seepärast peaks korralikult sööma. Kõige paremini sobivad keedukartul ja rammusad palad (nii taimsed kui loomsed rasvad).

Rahvameditsiinis on aegade jooksul pohmelliraviks kasutatud hapukapsavedelikku, kurgisoolvett, hapupiima, teed meega või sidruniga. Ajaloohõnguline ja maitsev on Peeter I kokteilina tuntud turgutusvahend, see on kompott kuivatatud puuviljadest.

Organismi aitavad alkoholimürkidest puhastada ka söetabletid.

Ka on teada, et 40 minutit enne šampanjapudeli avamist sisse võetud askorbiinhape (0,5 g) aitab vältida hilisemat iiveldust ja peavalu.

Pärast pidu ei tohiks aga aspiriinigagi liialdada. Mao limaskest on juba alkoholi toimest niigi tugevasti häiritud ning aspiriin ainult võimendaks limaskesta ärritust.

Mõnda aitab pohmelusest üle saada pikk uni, mõnda just vastupidi - magamise asemel tass ergutavat musta kohvi. Kange kohviga peab olema ettevaatlik, et laastatud olekus organismi üle ei piitsutataks.

Mõnele aitab ööpäevane nälgimine ja rohke C-vitamiini rikka vedeliku tarbimine.

Uusaastahommikut võib alustada värskendava dušiga. Hästi mõjub soe ja külm vesi vaheldumisi, lõpetada külma veega.

Paar abivahendit

Kui kardate, et ei pea peol kaua vastu, tuleks enne seda võtta söetablette - 1 tablett iga 10 kg kehakaalu kohta.

Äpardusi juhtub algajal pidutsejal kogenematusest, ega teda saa veel sellepärast hukka mõista, pigem tuleks aidata. Oksendamisvastase vahendi saab, segades 1 tassi sooja piima sisse 2 sl kastoorõli ja 1 tl musta jahvatatud pipart.

Teine variant samaks otstarbeks on järgmine: vahustada 1 toores kanamuna, lisada mõni tilk äädikat ja veidi soola ning segu ühe sõõmuga ära juua.

Kolmas variant: 70 g viina, 4 sl hapukoort, 1 sl mett ja 1 jääkuubik segada hoolega läbi, juua väikeste lonksudena.

Prantslastel on üks laialt tuntud rohi - kokteil nimega "Põrsakese pesu". See koosneb vähesest sidrunisiirupist, valgest veinist ja gaseeritud veest.

Liigse söömise-joomise ja magamata öö mõjul räsitud keha aitab turgutada hommikune jalutuskäik ja selle järgnev soe vann.