Karjala sametine
seenesupp

- 1 l puhastatud seenelõike
(puravikke, tatikuid)

- 1–2 sibulat

- 2–3 küüslauguküünt

- 2 sl võid

- 1 l piima

- 2 sl nisujahu

- ½ tl soola

- ¼ tl jahvatatud valget pipart

- 1 muna

- ½ kl rõõska koort

- 2–3 sl punet

Peenestage sibulad. Pange puhastatud tükeldatud seened kuivale pannile, kuumutage segades. Kui seentest hakkab vedelikku eralduma, lisage või ja peenestatud sibul. Praadige kõik segades kergelt läbi. Valvake, et sibul ei pruunistuks, vaid jääks klaasjaks. Lisage jahu, maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage 2–3 minutit.

Valage piim keedunõusse ja kuumutage keemiseni. Tõstke kulbitäis piima pannile ja segage seenehautis korralikult läbi, siis kallake keedunõusse. Keetke segades tasasel tulel umbes 10 minutit. Kloppige muna rõõsa koorega ja kallake tirinasse, peale valage kuum supp. Aga võib ka teisiti teha: niristage koore-munasegu pliidil olevasse keedunõusse. Pärast seda ärge enam keetke. Serveerimisel lisage peenestatud punet.

Niisugust suppi võite keeta ka 400 g šampinjonidest või võtta talvel supi jaoks 1 kl leotatud soolaseeni.

Hapukapsasupp
kana ja seentega

- 1 l kanapuljongit

- ca 400 g hapukapsast

- 1–2 sl rasvainet

- 1 kl puravikulõike

- 1 porgand

- 1 sibul

- 1 sellerivars

- 2–3 aed-liivatee vart

- soola

- 2 sl hakitud maitserohelist

- kanalihatükikesi

Keetke kanaselgadest, -koibadest või -tiibadest supijuurtega puljong. Kui liha pehme, tõstke kaussi jahtuma, hiljem tükeldage. Praadige pannil väheses rasvas või õlis esmalt seenelõigud, siis lisage hapukapsas ja peenestatud aed-liivatee. Kuumutage segades 7–10 minutit. Lisage keematõusnud puljongile pannilt kapsa-seenesegu ja tükeldatud kanaliha. Laske 5 minutit seista, siis serveerige. Valmis supile puistake hakitud maitserohelist.

Toekamat suppi soovides lisage puljongit keetes mõni kartul või peotäis nuudleid.

Lihata hapukapsasupp

- 2 l vett

- 1 kg hapukapsast

- 1 sibul

- 1 porgand

- tükike sellerit

- 2–3 sl rasvainet

- 10–15 seemnetest puhastatud
kibuvitsamarja

- soola

- suhkrut

- 1–2 tl jahvatatud köömneid

Puhastage supijuured, peenestage või riivige jämedalt ning kuumutage koos hapukapsaga rasvaines. Tehke seda kas keedunõu põhjal või suuremal pannil. Lisage jahvatatud köömned ja kibuvitsamarjad. Kui kõik on korralikult segades läbi kuumutatud, valage juurde vesi või lükake segu pannilt keedunõusse. Maitsestage soola ja suhkruga, keetke, kuni kapsas on pehme. Juurde andke röstitud leiba.

Seenesupp tangudega

- 2 l vett

- ¼ kl odratangu

- 1 väike kaalikas

- 2 porgandit

- 1 petersellijuur

- 20–25 puhastatud kibuvitsamarja
või peotäis pihlakaid

- 4–6 kartulit

- 1 sl rasva või võid

- 2 sibulat

- ¼ l kupatatud seeni

- 1 sl hapukoort

- hakitud maitserohelist

Pange pestud tangud veega keema. Puhastage petersell, koorige porgandid ja kaalikas, lõigake kuubikuteks ja lisage supile. Natukese aja pärast lisage marjad ja kartulikuubikud. Lõigake sibul ja seened peeneks ning praadige kuumas rasvaines pannil, kuni sibul on klaasjaks muutunud. Tõstke seened supisse ja keetke veel 10–15 minutit, kuni kõik ained on pehmed. Supp maitseb ka ilma hapukooreta, kuid nõudlikum sööja võib seda natuke lisada.

Aedviljapuljong

- 2 l vett

- 2 sibulat

- 1 porru

- 1 petersellijuur

- ½ juursellerit

- ½ kaalikat

- 2 porgandit

- 1 roheline või valge paprika

- soola

Puhastage sibulad pealmisest koorekihist, kuid ärge päris paljaks koorige, ning poolitage. Alumine koorekiht annab keetes puljongile ilusa värvuse. Selleks võite ka enne keemapanekut tükeldatud porgandit pliidiraual või kuival pannil kergelt pruunistada. Puhastage muud aedviljad, tükeldage ja keetke tasasel tulel umbes 2 tundi. Valmis puljong kurnake, maitsestage soolaga. Leemes väga pehmeks keenud juurviljad on väheväärtuslikud ja pole ka enam kuigi maitsvad, aga neid pole siiski tarvis ära visata. Kui lisasite keetmisel kooritud sibulat, võite sõelale jäänud lõigud läbi jõhvsõela hõõruda ja mõne kastme paksendamiseks kasutada. Paprika võite jätta lisamata, kuigi see annab leemele võrratu maitsenüansi.

Selge aedviljapuljong sobib nii pirukate kõrvale kui ka suppide valmistamiseks. Puljongina serveerides lisage enne tassidesse valamist tükike võid. See toob aroomi paremini esile.

Kurgi-puravikusupp

- 1 l aedviljapuljongit

- ca 100 g puravikke

- 1 sibul

- 1 sl võid

- ½ tl jahvatatud musta pipart

- soola

- 100 ml kohvikoort

- 2 väiksemat värsket kurki

- peenestatud petersellilehti

Peenestage sibul ja seened, sulatage keedunõus või ja kuumutage, kuni sibul klaasjaks muutub. Lisage kuum aedviljapuljong, maitsestage soola ja pipraga. Keetke umbes 10 minutit, siis lisage koor.

Vajadusel koorige kurgid (õrna koorega kurke ei tarvitse koorida), lõigake pisikesteks kuubikuteks ja lisage valmis supile. Peale puistake peenestatud petersellilehti.

Kukeseenesupp
sulatatud juustuga

- 1 l aedviljapuljongit

- 1 karp sulatatud juustu

- 3 sl nisujahu

- ½ kl külma vett

- 1 porru

- 150–200 g kukeseeni

- petersellilehti

Võtke ¼ l keemiseni kuumutatud puljongit, sulatage selles väikeste tükikestena lisatud juust. Ülejäänud puljongis keetke peeneks hakitud porrulauk pehmeks, siis lisage puljongis sulatatud juust ja hakitud seened. Segage jahu külmas soolaga maitsestatud vees ja kallake supile. Keetke segades 5–10 minutit. Serveerimise eel raputage supile hakitud peterselli.

Prantsuse seenesupp
munaga

- 1 ½ l aedviljapuljongit

- 300–400 g šampinjone või puravikke

- 3–4 sl võid

- 1 sl jahu

- 1 sibul

- 1 sidruni mahl

- ½ l kohvikoort

- 4 keedetud muna

- soola

- jahvatatud valget pipart

- hakitud petersellilehti

Puhastage seened, lõigake peenikesteks ribadeks, sibul hakkige. Kuumutage mõlemaid keedunõu põhjal võis. 10 minutit hiljem lisage jahu, kuumutage segades 3–4 minutit. Siis valage peale kuum puljong ja koor, maitsestage. Keetke 5 minutit. Valmis supile lisage hakitud munad ja sidrunimahl ning hakitud petersell.

Supp pelmeenidega

- 2 l aedviljapuljongit

- ca 400 g aedoakaunu

- 2 sibulat

- 4–5 kartulit

- 500 g pelmeene

- 1 sl võid

- hakitud maitserohelist

Tükeldage oakaunad, keetke puljongis umbes 10 minutit, siis lisage kartulikuubikud. Kastke pelmeenid sõelaga mõneks sekundiks keeva vette, seejärel lisage supile. Nii tehes ei muutu supivedelik häguseks. Pelmeene on paras aeg lisada 5 minutit pärast kartuleid.

Sibul hakkige peeneks ja hautage pannil võis ning lisage valmis supile. Talvel võite suppi keeta külmutatud oakauntega.

Tomatisupp munaga

- 1 ½ l vett või aedviljapuljongit

- 500 g tomateid

- 2 sibulat

- 1 sl jahu

- 3–4 sl riivitud juustu

- 4 keedetud muna

- soola

- suhkrut

- purustatud musta pipart

- hakitud maitserohelist

Kastke tomatid sõelaga korraks kuuma vette, koorige ja tükeldage. Hakkige sibulad peeneks, hautage rasvaines klaasjaks, lisage jahu ja kuumutage segades 2–3 minutit, siis pange juurde tükeldatud tomatid. Maitsestage soola, vähese suhkru ja pipraga.

Korralikult läbi kuumutatud segu kallake keedunõusse, valage juurde tuline vesi või aedviljapuljong. Keetke 5–10 minutit. Tükeldage munad, tõstke tirinasse, peale raputage riivitud juust ja tõstke kuum supp ning kaunistage hakitud maitserohelisega.

Tomatisupp sarvekestega

- 2 l aedviljapuljongit

- 100 g sarvekesi, teokarpe või nuudleid

- 400 g tomateid või 3–4 sl paksu
tomatipüreed

- 1 sl jahu

- 1 sl võid

- hapukoort

- soola

- suhkrut

- jahvatatud musta pipart

Tükeldage tomatid, pange kuuma aedvilja- või lihapuljongi sisse keema, natukese aja pärast lisage sarvekesed ja keetke pehmeks. Kuumutage pannil või ja jahu kuldkollaseks, pange supi sisse. Laske supp korraks keema tõusta. Siis maitsestage soola, pipra ja suhkruga. Serveerige hapukoorega. Juurde andke röstitud sepikut.