- 800 g kana- või kalkunihakkliha

- 1 muna

- 2 sl kartulijahu või maisitärklist

- 1 sl sidrunimahla

- 1 tl soola

- ¼ tl purustatud pipart

- 2 tl kuivatatud estragoni või basiilikut

- 1 dl rõõska koort

Segage hakklihaga kõik loetletud ained, välja arvatud koor. Seda lisage taina pehmendamiseks jao kaupa, et oleks hea tainast pikergune pätsike vormida. Küpsetage pikkpoissi küpsetuspaberiga kaetud pannil.

Samale pannile laduge neljaks lõigatud kartulid, sibulad ja porgandid. Need küpsevad üheaegselt lihaga.

Spinativorm suitsukalaga

- 750 g spinatit

- 300 g puhastatud, piimas leotatud suitsukala

- 1 dl piima

- 1 sl jahu

- pipart

- riivitud muskaatpähklit

- 3 muna

- 2 sl riivjuustu

- riivsaia

- võid

Keetke spinatit mõni minut väheses vees ja pange nõrguma. Tahenenud spinat laske läbi hakkmasina. Segage piim jahuga, maitsestage, valage spinatile ja keetke kergelt läbi. Laske sel veidi aega jahtuda, siis segage hulka lahtihõõrutud munakollased, juust ja lõpuks vahustatud munavalge.

Kallake segu rasvainega määritud ahjuvormi, asetage sellele piimas leotatud suitsukala tükikesed (leotamine on vajalik, kui kala on kuiv või ülearu soolane) ja peale puistake riivsaia ning võitükikesi. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 25 minutit.

Spinativorm riisiga

- 1 kg spinatit

- 50 g võid

- 2 kõvaks keedetud muna

- 2 kl sõredat keedetud riisi

- 120–130 g sinki

- soola

- muskaatpähklit

- 2 sl riivjuustu

- 4 keetmata muna

Kallake spinatile keeva vett, laske kuivaks nõrguda ja hakkige, kuid mitte väga peeneks. Või vahustage ja lisage hakitud munad, maitsestage soola ja muskaatpähkliga ning segage singikuubikute, juustu ja riisiga.

Rasvainega määritud vormi pange kihiti riis ja spinat nii, et pealmine kiht oleks spinat. Suruge spinatisse 4 lohku, igasse lohku valage 1 lahtiklopitud muna, kõrvale asetage võitükikesi ja küpsetage ahjus, kuni muna on hüübinud.

Redisesalat

- 1 kimp rediseid (umbes 300 g)

- murulauku

- tilli

- peterselli

- 3 keedetud muna

- maitsestamata jogurtit

- majoneesi

- soola

- suhkrut

Lõigake väiksemad redised neljaks, suured viilustage, hakkige roheline – till, murulauk ja petersell peeneks, puistake madalasse kaussi ning laduge sellele muna ja rediseviilud. Ülejäänud ainetest segage kaste ja serveerige eraldi.

Kerged pihvid

- 400 g hakkliha

- 1 sibul

- ½ dl kaerahelbeid

- 1–2 keskmist keedupeeti (ka marineeritud)

- 1 dl värske või konservkurgi kuubikuid

- ½ tl purustatud musta pipart

- 1 tl purustatud valget pipart

- ½ tl soola

Koorige sibul, hakkige hästi peeneks, samuti tehke peenemateks tükkideks peet ja kurk. Segage sibul, peet ja kurk koos kaerahelvestega ühtlaseks massiks, maitsestage ning jagage 12 palaks. Pange õhukeseks surutud pihvid küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpsetage 225° juures umbes 10 minutit.

Juurde andke toorsalatit.

Hakkige rohelised maitsetaimed peeneks, redised ja kurk lõigake viiludeks ning laduge korrapäraselt vaagnale. Rohelist puistake vaagnale nii lõikude alla kui ka peale. Jogurt segage majoneesiga, maitsestage soola ja suhkruga ning andke eraldi kausis kastmeks.

Suitsukalapihvid

- 2 keedetud kartulit

- 1 väiksem sibul

- 4 dl puhastatud suitsukala (tükkidena)

- 1–2 muna

- ¼ tl purustatud musta pipart

- ¼ tl paprikapulbrit

- ½ tl kuivatatud tilli

- ½ tl ürdisoola

- 2 sl kartulijahu

- õli

Koorige kartulid ja riivige või suruge katki, segage hulka hästi peeneks hakitud sibul ja kahvliga peenestatud suitsukala, lisage maitseained, kartulijahu ja lahtiklopitud munad. Segage kõik ühtlaselt läbi tainaks. Küpsetage õhukeseks vajutatud pihvid kuumal pannil õlis kuldpruuniks.

Õhukesi pihve võib küpsetada ka küpsetuspaberiga kaetud plaadil praeahjus 200° juures umbes 15 minutit.

Juurde andke keedetud kartuleid, külma jogurtikastet ja kevadist toorsalatit.

Jogurtikaste

- 2 dl maitsestamata jogurtit

- 1 sl kuivatatud basiilikut või punet

- 1 sl sinepit või ketšupit

- 1 tl veiniäädikat või sidrunimahla

- 1 tl suhkrut

Värsket basiilikut või punet lisage ½ dl.

Maitsestage jogurt ja raputage kaanega kaetud nõus korralikult läbi.