Kõiki koostisosi ei peagi ise kasvatama. Suurepärase salati saab aiast nopitud saadustest, kui lisada mõningaid eksootilisi vilju: avokaadot, arbuusi, sidrunit, greipi või laimi ja vürtse. Riisi ja makaroni kõrval sobib vahelduseks segada salatisse ka läätsi, kikerherneid, tatart ja kuskussi.

Avokaado lahtilõigatud viljaliha tumenemise vältimiseks soovitatakse see sidruni- või laimimahlaga üle piserdada. Imelikul kombel aitab viljaliha tumenemist vältida ka eraldatud seeme, kui see lõikude vahele asetada.

Makaronisalat salaamiga

Salat

- 2 dl sarvekesi

- 1 sl õli

- 200 g salaamit

- 5–6 cm porruvart

- 2 sellerivart

- 1 punane paprika

- ½ pikka kurki

- 1–1 ½ kl noori rohelisi herneid

Kaste

- 200 ml vahukoort

- 200 g hapukoort

- 3 sl tšillikastet

- soola

- pisut suhkrut

- 2 sl peenestatud murulauku

- 2 sl peenestatud petersellilehti

Viilutage vorst. Porru, paprika, kurk ja seller lõigake kuubikuteks. Herned poetage. Keetke makaronid, uhtuge külma veega, nõrutage ja segage õliga. Segage kõik ained suures kausis salatiks kokku ja paigutage 30 minutiks külmikusse. Segage loetletud ainetest kaste ja valage salatile või serveerige eraldi.

Vürtsikas läätsehautis

- 300 g läätsi

- 2 sibulat

- 2 sl õli

- ½ tl sinepiseemneid

- 1 tl paprikapulbrit

- 1 tl köömneid

- 1 tl kollajuurt (kurkum)

- ½ tl jahvatatud pipart

- ½ tl kaneeli

- ½ tl jahvatatud kardemoni

- 4 purustamata nelki

- ½ sidruni mahl

- ürdisoola

Pange läätsed paariks tunniks ligunema. Siis kallake leotusvesi ära ja pange puhas vesi peale, keetke pehmeks ning kurnake.

Hakkige sibul peeneks, valage sügavale pannile õli ning kuumutage sibul koos loetletud maitseainetega pehmeks. Lisage vürtsikale segule nõrutatud läätsed ja ajage toit kuumaks.

Juurde andke keedetud riisi või aurus keedetud köögivilju.

Soe kartuli-hernesalat

- 8 varajast kartulit

- ½ l lestherneid

- 1 purk kikerherneid

- 2 pealsetega sibulat

- 10 kirsstomatit

- 2 sl õli

- 2 sl veiniäädikat

- ½ tl purustatud musta pipart

- soola

Keetke ja koorige kartulid, lõigake neljaks. Aurus keedetud hernekaunad poolitage või lõigake kolmeks. Sibulad ja pealsed tükeldage eraldi. Tomatid poolitage. Valage pannile õli, kuumutage selles esmalt sibulad ja herned, siis lisage kartulid ja segage läbi. Seejärel lisage vedelikust nõrutatud kikerherned ja tomatid. Maitsestage soola ja pipraga ning piserdage peale äädikas.

Kui kõik on korralikult läbi kuumutatud, puistake peale hakitud sibulapealsed. Juurde andke grillitud tofut, hakklihapalle või vorstikesi ning tillikastet.

Tillikaste

- 2 dl maitsestamata jogurtit

- 2 sl sinepit

- ½ dl veiniäädikat

- ½ dl õli

- 1 dl hakitud tilli

- ½ tl purustatud valget pipart

- soola

Segage sinep, äädikas, sool ja pipar. Pidevalt segamist jätkates niristage juurde õli. Lõpuks lisage till ja jogurt. Valmis kaste säilib kaanetatud nõuga külmikus mitu päeva.

Kerge salat juustuga

- ½ jääsalatit

- 1 avokaado

- 1 punane greip

- 1 arbuusilõik

- 100 g fetat

- 1 sl õli

- 1 sl sidrunimahla

- 1 tl mett

- soola

- purustatud musta pipart

Koorige ja tükeldage greibisektorid, lisage arbuusitükid. Avokaado poolitage, eemaldage tuum ja koor, lõigake viiludeks ning segage greibi ja arbuusiga, peale piserdage sidrunimahla. Murdke salat lehtedeks, katke nendega vaagen. Tõstke sellele salatisegu, murendage juust ja puistake väikeste tükkidena peale.

Segage väikeses kausis õli, mesi, sool ja pipar, valage salatile.

Kapsasalat riisiga

- 150–200 g värsket peakapsast
või Hiina kapsast

- 2 kl keedetud riisi

- ½ pikka salatikurki

- 2 tomatit

- 1–2 sibulat

- 1 punane või kollane paprika

- 2–3 keedetud muna

- ürdisoola

- 1 sl hakitud tilli

- ½ sl hakitud petersellilehti

- 200 g maitsestamata jogurtit

- 200 g lahjat majoneesi

Lõigake kapsas ja paprika ribadeks, tomat sektoriteks ja kurk peenikesteks kangideks. Sibul lõigake ratasteks ja lahutage rõngasteks. Maitsestage tilli ja soolaga. Segage kõik läbi.

Lisage riis ning valage majoneesiga segatud jogurt peale. Kaunistage salat munasektorite ja hakitud peterselliga.

Nuikapsasalat hernestega

Salat

- 200 g nuikapsast

- 1 kl värskeid rohelisi herneid

- 5–6 spinatilehte

- 1–2 sl hakitud murulauku

- peenestatud koriandi- või
petersellilehti

- 1–2 tomatit

Kaste

- 100 g majoneesi

- 70–100 g maitsestamata jogurtit

- 1 sl veiniäädikat

- soola

- suhkrut

Koorige nuikapsad, riivige jämedalt, lisage värsked herned. Segage neile hulka ribadeks lõigatud spinatilehed ja maitseroheline. Valmistage loetletud ainetest kaste, valage salatile. Kaunistuseks laduge peale sektoriteks lõigatud tomatid.

Spargelkapsas kuskussiga

- 300 g spargelkapsast (brokolit)

- 2 dl kuskussi

- 2 dl aedviljapuljongit

- 200 g rohelisi aedube

- 2 sl oliiviõli

- ½ sidruni mahl ja riivitud koor

- 1 dl peenestatud petersellilehti

- 3 sl viilutatud rohelisi oliive

- soola

Keetke pestud spargelkapsaõisikuid ja oakaunu soolaga maitsestatud vees või aurus 5–7 minutit, nõrutage. Võtke madal lai kuumakindel kauss, mõõtke sellesse kuskuss ja valage peale keemiseni kuumutatud aedviljapuljong. Katke kauss kaanega ja jätke viieks minutiks seisma.

Tükeldage oakaunad ja spargelkapsas väiksemaks. Valage sügavale pannile oliiviõli, kuumutage spargelkapsast ja ube, maitsestage sidrunikoorega.

Segage kuskuss kahvliga läbi, lisage kuum spergelkapsa-oasegu, petersellilehed, sidrunimahl ja oliivilõigud. Segage salat alt üles tõstes kergelt läbi. Hoidke enne serveerimist viis minutit soojas.

Lillkapsa-toorsalat

Salat

- 1 lillkapsas (ca 500 g)

- 2 väikest kurki

- 6–8 redist

- 1–2 salatisibulat

- 150 g õhukesi peekonilõike

- mitmesugust lehtsalatit

Kaste

- 1 ½ dl paksu hapukoort

- 2 sl sidrunimahla

- ½ tl soola

- 2–3 tl värskelt riivitud mädarõigast

Murdke või lõigake lillkapsas õisikuteks ja peske sõelal voolava vee all, nõrutage kuivaks. Praadige peekonilõigud krõbedaks ja tõstke pehmele paberile, et eemaldada liigne rasv.

Segage suures salatikausis kaste. Lõigake sellesse kurgikuubikud ja rediseviilud, lisage peenestatud sibulad (mugulad ja pealsed), peekon ja lillkapsaõisikud. Segage kõik läbi, katke salatikauss kaanega ja paigutage külmikusse. Jätke vähemalt paariks tunniks seisma, et maitsed hästi seguneksid.

Vabalt võite salati valmistada õhtul. Siis on järgmisel päeval maitsev toit hea külmikust võtta. Juurde andke keedetud kartuleid ja suitsukala.

Aedoasalat päevalilleseemnetega

- 400–500 g aedoakaunu

- 1 dl röstitud päevalilleseemneid

- 100 g rukolat

- 2 porgandit

- 1 kollane paprika

- 2 sl oliiviõli

- 1 sl sidrunimahla

- ürdisoola

- purustatud musta pipart

Puhastage oakaunad, lõigake kolmeks ja keetke soolaga maitsestatud vees 12–15 minutit. Kallake oad külma veega üle ja nõrutage. Peske ja tahendage salatilehed. Hoolikalt pestud porgandid tõmmake koorimisnoaga pikuti õhukesteks laastudeks. Paprika poolitage, eemaldage seemned ja lõigake pikkadeks õhukesteks ribadeks.

Katke vaagen rukolaga, peale tõstke oakaunad, õhukesed porgandi- ja paprikaribad. Puistake neile röstitud seemned. Segage õli sidrunimahlaga, maitsestage soola ja pipraga ning piserdage salatile.

Lihtne tatrahelbesalat

- 1 ½ dl tatrahelbeid

- 3 dl aedviljapuljongit

- 4 tomatit

- ½ pikka kurki

- 1 laimi mahl

- 2 sl oliiviõli

- ½ dl peenestatud petersellilehti

- ½ dl basiilikut

- põld-võõrkakart (rukolat)

Lõigake tomatid ja kurk kuubikuteks, rukola peske ja tahendage pehmel majapidamispaberil.

Ajage puljong keema, puistake tatrahelbed sisse ja keetke üks minut. Siis tõstke keedunõu tulelt, katke kaanega ja jätke kolmeks minutiks seisma. Kui puder pikemaks ajaks seisma jätta, muutub see kleepuvaks.

Segage tatrahelbed kahvliga sõredaks, lisage tükeldatud tomat ja kurk, õli, laimimahl, petersell ning basiilik. Laduge rukolalehed vaagnale, peale tõstke korralikult läbi segatud salat.