Kevadisi hõrgutisi maapirnist ja mustjuurest

Repro

Neid hinnatud dieetilise väärtusega omakasvatatud juurvilju naudivad vaid potipõllumehed.

Nimetatud kultuuride viljelemine on kestnud meil juba sadakond aastat, ent vähesed on nad omaks võtnud. Võimalusel proovige maitse suhu saada, siis võite taimed juba sel kevadel kasvama panna.

Sügisel koristatud maapirn ehk mugul-päevalill ja mustjuur säilivad tarbimiskõlblikuna suhteliselt lühikest aega, kuid peenral talvitununa on nad esimene varakevadine saak, millest harrastusaednik tõelist rõõmu tunneb. Pärast lume minekut mullast välja kaevatud juurviljad on karged, mahlased ja isuäratavad.

Värskeid maapirni krobelisi mugulaid hoolikalt harjaga pestes saavad nad küllalt puhtaks, nii et koorimise vajadust polegi. Toore mustjuure koorimine on tülikam. Puhastamisel erituv piimmahl muutub õhu käes kiiresti tumedaks, määrib käsi, ja riietele sattudes jätab raskestieemaldatavaid plekke. Et puhastatud juured ei tumeneks, tuleb nad kohe panna nõrka äädikalahusesse. Seetõttu eelistatakse koorida juba keedetud mustjuurt. Ka keeduvette on soovitatav lisada äädikat, sidrunilõike, -mahla või sidrunhapet.

Kartuli-maapirnisupp peediga

- 1 l vett

- 250 g kartulikuubikuid

- 200 g maapirnikuubikuid

- 150–200 g punapeedikuubikuid

- ½ tl soola

- 5 pipratera või kadakamarja

- 1 loorberileht

- 2 sl hakitud porrut

- 1 sl võid

- ½ sl nisujahu

- 50 ml rõõska koort

Peske, puhastage ja tükeldage aedviljad ning keetke koos maitseainetega pehmeks. Segage jahu ja toasoe pehme või palliks. Pehmeks keenud aedviljad püreestage leemes, lisage jahuga segatud või ja laske supp keema tõusta. Serveerimisel lisage koor.

Vürtsine maapirnisupp

- 1 l vett

- 500 g maapirni

- 2 keskmist sibulat

- 1 petersellijuur

- ürdisoola

- sojakastet

- hakitud petersellilehti

Puhastatud ja tükeldatud maapirnid, sibulad ja petersell keetke koos pehmeks ning suruge läbi sõela püreeks. Segage püree keeduleemega, kuumutage keemiseni, maitsestage ürdisoola ja sojakastmega. Serveerimisel lisage koort ja hakitud petersellilehti.

Aedniku vormiroog

- 3–4 maapirni

- 1 porgand

- ½ porrut või 2 sibulat

- ½ juursellerit

- 1 pastinaak

- 4 mustjuurt

- 1 purk purustatud tomateid

- 2 sl õli

- 200–300 g keedetud riisi, tatart
või makarone

- 200 g riivitud juustu

Peske, koorige ja tükeldage aedviljad. Valage õli paksupõhjalisse haudepotti ja kuumutage segades, et tükid veidi pehmeneks, ent ei pruunistuks. Seejärel lisage purustatud tomatid, katke haudepott kaanega ning hautage niikaua, kuni toit on peaaegu pehme. Nüüd tehke hautise keskele süvend ja täitke see keedetud riisi, tatra või makaronidega. Raputage toidu pealispinnale riivitud juust ning jätkake hautamist, kuni riis on läbi kuumenenud ja juust sulanud. Sellise tervisliku roa valmistamiseks võite peale maapirni kasutada just neid köögivilju, mis parasjagu käepärast.

Lihtne vormiroog

- 600 g maapirni

- 1 suurem sibul

- 3–4 tomatit

- 200–250 g riivitud juustu

- 100 ml rõõska koort

- ½ sl võid

- 1 sl vett

- jahvatatud musta pipart

- ürdisoola

Keetke maapirne soolaga maitsestamata vees 10–12 minutit. Hakkige sibul peeneks ja kuumutage võis klaasjaks. Lisage sibulatele pisut vett ja hautage täiesti pehmeks.

Koorige maapirnid, suuremad poolitage ning laduge need ahjuvormi. Kui värsked maapirnid on enne keetmist hoolikalt harjaga pestud, pole neid koorida tarvis. Viilutage tomatid ja asetage maapirnidele, peale tõstke hautatud sibul ning valage juurde koor. Maitsestage soola ja pipraga.

Küpsetage 220° juures umbes 10 minutit, siis lisage riivitud juust ja küpsetage 250° juures veel, kuni juust sulab ja muutub pruunikaks.

Keedetud maapirnid kartuli asemel

- 1 kg maapirni

- vett

- 1 tl soola

- 1–2 sl sidrunimahla või õunaäädikat

- 1 sl hakitud peterselli- või koriandrilehti

Harjaga hoolikalt pestud maapirnid keetke või aurutage pehmeks ja kurnake. Kallake mugulad vaagnale, piserdage sidrunimahlaga, maitsestage soolaga ning puistake hakitud rohelist peale.

Maapirni-tomatisalat

- 250 g maapirni

- 3 tomatit

- 1 porru

Kaste

- 1 sl õli

- 2 tl mett

- 2 sl sidrunimahla või õunaäädikat

- ürdisoola

Kõigepealt segage kaste valmis. Hoolikalt pestud maapirnid riivige ilma koorimata kastmesse. Tomatid lõigake õhukesteks sektoriteks, porru viilutage ja laduge vaheldumisi salatile.

Mustjuuresupp

- 1 l vett

- 300 g mustjuurt

- 1 sl võid

- 1 sl jahu

- 1 muna

- 3 sl rammusat piima või koort

- soola

- sidrunimahla

Hästi pestud ja kooritud mustjuured lõigake umbes 2 cm pikkusteks tükkideks. Keetke tükeldatud juured pehmeks ja nõrutage sõelal. Keeduleemele lisage vähesest vedelikust, võist ja jahust valmistatud hele soolaga maitsestatud kaste ning kuumutage keemiseni. Seejärel segage juurde lahtiklopitud muna, piim ja mustjuuretükid. Maitsestage sidrunimahlaga. Soovi korral võite supi püreestada.

Keedetud mustjuur
kastmes

- 400–500 g mustjuurt

- 1 ½ kl piima

- 1 sl jahu

- 1 munakollane

- ürdisoola

- sidrunimahla

- hakitud petersellilehti

Puhastatud mustjuured tükeldage väiksemaks, hautage piimas pehmeks, nõrutage sõelal ning jätke sooja. Võist, jahust ja keedupiimast valmistage hele kaste. Lõpuks lisage munakollane, maitsestage soola ja sidrunimahlaga ning kallake soojas hoitud mustjuuretükkidele. Peale puistake peenestatud petersellilehti.

Mustjuur riivsaiaga

- 400 g mustjuurt

- 2 sl võid

- 3 sl röstitud riivsaia

- soola

- 1 sl äädikat

- peenestatud maitserohelist

Keetke mustjuured kergelt soola ja äädikaga maitsestatud vees pehmeks, koorige ning asetage kuumakindlale vaagnale. Hoidke soojas. Enne serveerimist valage üle sulatatud võiga, peale puistake riivsai ja maitseroheline. Riivsaia asemel võite kasutatada riivitud juustu.

Mustjuur tomatikastmes

- 500 g mustjuurt

- 2 sl võid

- 1 sibul

- 1 kl vett

- soola

- 2 sl tomatikastet

- 2 sl hapukoort

- suhkrut

- hakitud murulauku

Lõigake puhastatud mustjuured 2 cm pikkusteks tükkideks. Praadige kuumas võis esmalt hakitud sibul, siis lisage mustjuuretükid. Praadige segades 2–3 minutit, lisage vesi, maitsestage soolaga ning hautage pehmeks. Hautusvedelikule lisage tomatikaste, kuumutage läbi, siis lisage hapukoor ning maitsestage suhkruga. Peale puistake hakitud murulauku.

Vormiroog

- 500 g keedetud mustjuurt

- ½ l vett

- 3 sl võid

- 1–2 muna

- 100 g saia

- ½ kl piima

- 100 g keedetud supiliha
või keedusinki

- soola

- ½ tl paprikapulbrit

- riivitud muskaati

- 3 sl riivsaia

Koorige poolpehmeks keedetud mustjuured ja tükeldage. Leotage sai piimas, vajadusel segage juurde vett. Hõõruge 2 sl toasooja võid vahule, lisage leotatud sai koos vedelikuga, munad ja jahu. Kloppige hästi läbi.

Liha või sink lõigake väikesteks kuubikuteks ning lisage segades tainasse. Maitsestage soola, paprika ja muskaadiga. Laduge mustjuuretükid kihiti seguga võitud ahjuvormi, peale puistake riivsai ning sellele tõstke järelejäänud või väikeste tükikestena. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus u 45 minutit.

Selle roa valmistamisel võite osa mustjuurest asendada keedetud selleri või porgandiga.

Üleküpsetatud mustjuur

- 500 g poolpehmeks keedetud
mustjuurt

- 3 sl võid

- 2 sl riivitud juustu

- soola

- paprikapulbrit

- riivitud muskaati

Kooritud mustjuured lõigake pikuti pooleks, laduge võitud vormi. Vahustage või, segage juurde riivitud juust ja maitsestage ning tõstke lusikaga vormi mustjuurtele. Küpsetage kuumas ahjus u 20 minutit.

Mustjuuresalat

- 300 g mustjuurt

- soola

- suhkrut

- 1 kl vett

- ½ kl majoneesi

- peenestatud maitserohelist

Keetke puhastatud ja 2–3 cm pikkusteks tükkideks lõigatud mustjuured väheses soola ja suhkruga maitsestatud vees pehmeks. Kuivaks nõrutatud ja jahutatud tükkidele kallake majoneesi, kaunistage maitserohelisega.

Õlletainas praetud
maapirn ja mustjuur

- keedetud ja viilutatud maapirni

- keedetud, kooritud ja poolitatud mustjuurt

- rasvainet praadimiseks

Tainas

- ½ kl heledat õlut

- ¾ kl jahu

- 1 munavalge

- soola

- 1 sl õli

Segage jahu õllega, maitsestage soolaga ja jätke 15–20 minutiks seisma. Paisunud jahule kloppige hulka munavalge ja õli.

Kastke köögiviljalõigud tainasse ja praadige ümberringi kuldpruuniks.

Maaleht


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare