Oriflame'i ilukonsultandid Helina Eha ja Ester Lokotar andsid lahkelt nõu, kuidas päikesepõletust vältida ja selle tagajärjedega toime tulla.

 Helina Eha, kui suureulatuslik päikesepõletus tekitab pigmendilaike?

Võib piisata ühest väga tugevast või mitmete aastate jooksul saadud põletustest. Nahk on meie kõige suurem organ ning tal on hea mälu - ta ei unusta midagi ära, mis temaga juhtunud on. Vastupidi, kõik jääb meelde, kuhjub ja lööb ühel hetkel välja. Suurima tõenäosusega tekivad pigmendilaigud pärast 40. eluaastat, vahel ka varem.

Mida põletuse ärahoidmiseks teha annab?

Ikka tuleb hoolega oma nahka kaitsta. Päike pole enam see, mis aastakümneid tagasi - päikesekiirgus on muutunud palju aktiivsemaks ja ohtlikumaks. Eriti ettevaatlik tuleb olla talviste lõunamaa reiside ajal, sest meie organism pole harjunud sel ajal päikest saama. Mida rohkem ekvaatori poole, seda tugevam peab olema päikesekaitse. Käisin hiljaaegu Hiinas ja alustasin päikesekaitse faktoriga 20, järgmisel päeval 15, siis 10. Seda ei tasu karta, et päikesekaitse ei lase üldse päevituda, naasin kauni jumega. Mida tumedam nahk, seda väiksem võib olla päikesekaitse faktor.

Kas päikesekaitse kreemid sobivad nii näole, kaelale kui kogu kehale?

Firmade tootevalikus võib olla universaalseid kreeme, aga ka spetsiaalseid näokreeme. Näole ei tohi panna kehale mõeldud trimmivaid päikesekaitse kreeme.

Olen kuulnud, et lõhnaõli kasutamisega tuleb suvel olla ettevaatlik.

Kui lõhnaõli satub ühte kohta liiga palju, võib päike selle paiga ära kõrvetada. Üks võimalus on pihustada lõhnaõli õhku ning astuda seejärel sellest pilvest läbi. Siis jääb parfüüm kehale ühtlaselt. Mõned firmad toodavad ka suviseid lõhnaõlisid, mis on tehtud vee, mitte piirituse baasil. Just piiritus ongi see, mis päikesepõletuse esile kutsub.

Ehk oleks siis mõistlikum kasutada isepäevitajaid?

Isepäevitajad annavad nahale isegi väikese kaitse ning põletik ei teki nii kergesti. Kuid nende kasutamisel on ka oma tarkus - nahk tuleb eelnevalt ette valmistada, s.o eelmisel päeval on vaja keha koorida, et isepäevitaja mõju oleks ühtlasem.

Mida ette võtta, kui pigmendilaigud on juba tekkinud?

Kõigepealt rõhutan, et kui nahk on aastaringselt õigesti hooldatud, mõjub ka päikesepõletus leebemalt. Juba pigmendilaikudega kaetud piirkondade tarvis on paljudel firmadel välja töötatud spetsiaalsed pleegitavad kreemid. Neid võiks kasutama hakata enne, kui rannahooaeg kätte jõudnud. Pleegitav efekt on ilmselt seda tõhusam, mida vähem aega on päikesepõletusest möödas.

Ester Lokotar, tedretähnidel on teine tekkepõhjus, aga kas ka neid saab pleegitada?

Tedretähnide vastu võidelda tundub lootusetu, need on geneetiliselt andnud loodus. Soovitan lihtsalt jumestustoodete abil naha tooni ühtlustada ning oma omapärast rõõmu tunda.

Kuidas üldse suvi ja dekoratiivkosmeetika kokku sobivad?

Tänapäevasele kvaliteetsele dekoratiivkosmeetikale ei tee päike midagi. On ka päikesekaitse faktoriga jumestuskreeme. Randa päevitama minnes ei maksa muidugi ennast ülearu jumestada. Kõige tähtsam igal aastaajal on oma nahka väga hoolega puhastada - nii hommikul kui õhtul. Kindlasti tuleb kvaliteetsete toodetega puhastada peale näo ka dekolteepiirkond ja kael - need on õrnema nahaga kohad.

Mida suvise nahahoolduse juures veel silmas pidada?

Naistele tundub, et suvel on nahk niigi värske, sestap kipuvad nad selle unarusse jätma. Kuid hoolitsemises ei tohi pausi pidada. Näokreemidest võiks iga päev eelistada neid, millel sees päikesekaitse faktor. Tugevama päikesekaitse faktoriga kreemiga tuleks määrida nina ja põsesarnu, samuti huulte ümbrust. Viimati mainitud kohas on nahk õrn ning võib kergesti kõrvetada saada. Siis tumeneb nahk täpiliseks, nagu oleksid vuntsid ees.

Mehed, kellel on pealagi paljas, peaksid seda päikesekaitse kreemiga määrima. Lastel tuleks hoolega kreemitada kõrvu, need on väga õrnad.

Kosmeetikud soovitavad nägu puhastada ainult spetsiaalsete piimade ja toonikutega. Mina ei ärka üleski, kui vett näkku ei saa.

See on psühholoogiline hoiak. Võib teha ka nii, et puhastate nägu piimaga, seejärel pesete veega ning lõpuks toonikuga, mis taastab naha õige pH. Alles seejärel tuleb kreem. Ja nägu tuleb sel moel puhastada mitte ainult õhtul, vaid ka hommikul. Öösel rasunäärmed töötavad ning kui olete õhtul söönud vürtsikaid toite või joonud tumedaid jooke, hingab nahk eriti intensiivselt jääkaineid välja. Puhastusvatt võib sel moel hommikul vaata et mustemaks saada kui õhtul.

Miks firmad ikka toonitavad, et kasutage ühe firma näohoolduse sarju? Puhas äri?

Dekoratiivkosmeetika kohta see soovitus ei käi. Kuid hoolduskosmeetika puhul on probleem selles, et firmad kasutavad oma toodetes erinevaid baasaineid. Seepärast ei tarvitse erinevate firmade tooted kokku sobida ning tekib ebameeldiv reaktsioon.

Teine võimalus oleks koorida nägu kaerahelvestega, niisutada kurgiga...

Eks siingi ole oma riskid. Kui tegu pole just koduaias kasvatatud kurgiga, ei tea me, kui palju sisaldab see säilitusaineid, kemikaale... Samuti on paljud inimesed allergilised, teadmata ise, millise aine vastu.

Kosmeetikatoodetes on komponendid tasakaalus, "ilutoiduaines" võib mõnda ainet olla liiasti.

Mehed meil kosmeetikast ja nahahooldusest just palju teada ei taha.

Naistel hakkab nahk vananema alates 25. eluaastast, kuid see toimub aeglaselt. Meestel püsib nahk kauem noor, ent vananeb järsult. Paljud töötavad ju ehitustolmus, tuulte vallas või külma-kuuma käes ning nende nahk on tõsises ohus. Ärimeeste (näo)nahka kahjustavad aga hilisõhtused vastuvõtud, arvutikiirgus - nii et neilgi on kreemipurgi juurde asja.