Kuigi rihma otsas jalutav kass ei raba enam kedagi, tundub see paljudele meist siiski kuidagi loomuvastane, igikassilikkust solvav. Kass on ju see, kes kõnnib omapead. Läheb kuhu tahab, tuleb millal tahab ega lase ennast kellelgi kuhugi talutada.

Samas, kui olete suutnud oma kassi veenda, et rihma otsas patseerida on tegelikult vahva, avardab see teie võimalusi ühiselt aega veeta. Minna kas või üheskoos reisima.

Suurem osa kasse soostub tegelikult rihma otsas jalutama, kuid see sõltub sellest, kuidas te talle seda uudset ajaveetmisviisi tutvustate.

Kõigepealt peab kiisu harjuma traksidega, mis ümber keha käivad ja kuhu külge rihm kinnitatakse.
Sissejuhatuseks jätke traksid lihtsalt kuhugi välja, nii et kass saaks neid nuuskida ja uurida.

Seejärel pange need talle lühikesteks ajavahemikeks selga. Olge valmis, et algul on teie kass imeliku seadeldise peale enda küljes solvunud. Aga peatselt ta lepib uue stiilse varustusega.

Kui kass on traksidega harjunud, pange nende külge rihm, nii et ta saab ringi liikuda seda järel lohistades. Õue teda nii ärge muidugi laske, ta võib rihmapidi mõne põõsa külge kinni jääda.

Muidugi peab kass rihma algul veidraks, kuid jällegi – ta harjub. Kui see on toimunud, viige ta proovijalutuskäigule. Varsti peab teie kass trakse ja jalutusrihma oma elu enesestmõistetavaks osaks. Nüüd saate ta võtta kaasa kas või automatkale, ilma ohuta kass võõras paigas ära kaotada.

Koos kassiga automatkale

Mõnele kassile meeldib autoga sõita, mõnele mitte, kuid koos kiisuga autoreisile minnes peate kindlasti kassi arvestavaid reisiettevalmistusi tegema.

Autos reisib kass transpordipuuris

• Tehke kindlaks, et teie kass on oodatud kõikjale, kus plaanite peatuda. Osa kämpinguid ja muid ööbimispaiku lubab lemmikloomi, teised jälle mitte. Uurige välja, kuidas on nendega, kus kavatsete ööbida.
• Enne reisile asumist kontrollige, et kassil oleksid kõik vajalikud kaitsesüstid tehtud. Te ei soovi ju, et teie lemmik võõras paigas nakatuks! Igaks juhuks võtke reisile kaasa ka vakstsineerimistunnistus. Võite küsida loomaarstilt ka mõnda kerget rahustit, mida anda juhul, kui võõrad kohad kassi liialt erutavad.
• Harjutage reisimist kodu lähedal. Ärge testige oma kassi reisivalmidust kohe mitmesaja kilomeetri pikkusel matkal. Las ta harjub kõigepealt lühemate sõitudega ja ka reisipuuris viibimisega sõidu ajal.
• Hoolitsege, et teie kass oleks identifitseeritav. Varustage traksid vajalike andmetega ja muidugi kergendab teie kassi tuvastamist nahaalune mikrokiip.
• Kasutage reisil puuri, millega kass on harjunud. Seal võiks olla ka mõni teie lemmikule tuttav mänguasi.
• Hoolitsege, et kogu vajalik varustus oleks kaasas: toidu- ja jooginõu, toit, pisut vett, liivakast ja liiv, kühvel liiva puhastamiseks, prügikotid. Ning muidugi magamisase ja mänguasjad.