Selleks et odrakruubisupp ei oleks ebameeldiva sinaka värvivarjundiga, ärge lisage supile keetmata kruupe, vaid enne keetke kruubid eraldi nõus poolpehmeks.

Odrakruubil on alles peaaegu kogu aleuroonkiht ehk terakest, kuigi tera on hästi lihvitud. Seega on ta toitvam kui jämedama jahvatusega odratang. Peenema jahvatusega odratangu puhul on tera kaotanud idu ning osa vitamiine ja muid väärtuslikke aineid.

Kruupe leotatakse enne keetmist paar tundi, tange pole vaja leotada. Leotatud kruubid keevad pehmeks umbes tunniga, tangud 30 minutiga.

Kruubisupp munakollastega

1 l vett

¾ kl odrakruupi

1 ½ l veiselihapuljongit

3 munakollast

1 kl rõõska koort

soola

hakitud maitserohelist

Pestud ning kaks tundi leotatud odrakruubid keetke eraldi vees, sest puljongis keetes muutuvad need tumedaks. Pehmeks keenud kruubid kurnake sõelal ja valage samuti kurnatud puljongisse, kui te pole kasutanud puljongikontsentraati. Kui supp on valmis, segage munakollased koorega ning lisage supile. Hoidke keedunõu 5–10 minutit kuumas kohas, aga ärge enam keema tõusta laske. Lauale andes puistake supile hakitud maitserohelist (tilli, petersellilehti).

Herne-kruubisupp piimaga

1/3 kl kruupe

150 g kooritud herneid

½ l vett

½ l piima

soola

1 sl võid

Leotatud herned ja kruubid keetke pehmeks, lisage piim ja laske veel korraks keema tõusta. Maitsestage soolaga ja lisage või. Poolitatud herneid pole vaja enne keetmist leotada.

Kruubisupp

1 ½ l lihapuljongit

1 sibul

1 porgand

tükike sellerit või peterselli

¼–½ kl leotatud odrakruupi

1–2 sl rasvainet

3 sl tomatipüreed

1–2 sl hapukoort

musta terapipart

soola

Laske puljongil keema tõusta, lisage leotatud odrakruubid ja keetke, kuni kruubid poolpehmed. Siis lisage rasvaines kuumutatud sibul, seller, petersell ja porgand. Keetke, kuni kõik pehme. Valmis supile lisage rasvaines läbi kuumutatud tomatipasta ja hapukoor. Maitsestage soolaga.

Kartulisupp kruupidega

500 g kondiga supiliha

2 ½ l vett

½ kl odrakruupi

½ kg kartuleid

2 porgandit

1 sibul

tükike sellerit

tükike petersellijuurt

2 sl võid

soola

1–2 loorberilehte

Keetke puljong. Kruubid peske ja pange 1 ½ kl veega likku. Kahe tunni pärast valage vesi ära ja pange kruubid kurnatud puljongisse. Keetke 15 minutit, siis lisage kuubikuteks tükeldatud kartulid, võis kuumutatud maitsejuured (porgand, sibul, seller, petersell), sool, pipar, loorber ning keetke, kuni supp valmis. Siis lisage kondilt eemaldatud ja tükeldatud liha. Liha asemel võib tarvitada ka kuivatatud seeni (50 g) ja kruupide asemel tangu, mida pole vaja eelnevalt leotada.

Kalarassolnik frikadellidega

2 ½–3 l vett

500 g peenkala

2 hapendatud kurki

1 porgand

1 petersellijuur

1 tükk porrut

3–4 kartulit

½ kl leotatud kruupi

2 sl võid

soola

musta pipart

hakitud maitserohelist

Frikadellid

200 g kalafileed

2–3 saiatüki sisu

½ kl piima

1 sl võid

soola

Peenkalast või kalapeadest keedetud puljong kurnake, lisage pestud paisunud ja nõrutatud kruubid ning keetke tasasel tulel. 10 minuti pärast lisage tükeldatud kartul, hapukurk, võis kuumutatud maitsejuurviljad, porru ja sool. Veidi enne supi valmimist tõstke sellesse väikesed kalahakklihast frikadellid.

Nahata kalafilee ajage läbi hakkmasina, lisage piimas leotatud saiasisu ja sulatatud jahutatud või. Maitsestage soolaga ja kloppige frikadellitainas korralikult läbi. Võtke teelusikaga väikesed pallid ning pange keeva supi sisse. Maitsestamiseks võib lisada pisut hapukurgisoolvett või värske tomati lõike ning hakitud maitserohelist.

Külasupp

3 l vett

½ kg searaguud

½ kl leotatud odrakruupi

1 väiksem kaalikas

1–2 porgandit

1 sibul

tükike petersellijuurt

soola

musta terapipart

½ sl köömneid

Keetke raguud, kuni liha pehme. Kurnake leem, pange sellesse leotatud kruubid, tükeldatud kaalikas, porgand, sibul, petersell ja pipar. Keetke, kuni kruubid poolpehmed, siis lisage kartulitükid, köömned ning kontidelt eemaldatud lihatükid. Maitsestage soolaga ja keetke supp valmis. Väga maitsva supi saab kiiresti siis, kui keedate selle lihata. Aga pisut enne valmimist lisage praetud soolapekikuubikuid.

Kartuli-odratangusupp

50 g odratangu

½ l vett

½ kg kartuleid

½ l piima

1 sl võid

Pange pestud odratangud soolaga maitsestatud tulisesse vette keema. Keetke, kuni tangud poolpehmed. Seejärel lisage peeneks tükeldatud kartulid ja keetke, kuni mõlemad pehmed. Lõpuks lisage piim ja laske keema tõusta. Enne laualeandmist lisage või.

Kaalika-tangusupp

½ l vett

1 kaalikas (300 g)

50 g odratangu

½ l piima

1 tl võid

soola

Pange tangud soolaga maitsestatud tulisesse vette, keetke poolpehmeks, siis lisage kaalikakuubikud ja keetke, kuni tangud-kaalikas pehme. Lisage piim ja laske supp uuesti keema, maitsestage soola ja võiga. Juurde andke heeringavõileiba.