Kuidas grillida kala

Grillitud merikoger Andres Penno

Grillides valmib kala kiiresti ning säilitab kalale omase maitse. Kala grillimise juures on see mure, et kalaliha on pehme ning kipub grillresti külge kleepuma ja laiali lagunema.

Pintseldage enne grillimist kala nahale veidi õli ja veenduge, et grillrest on väga kuum. Võite samuti kasutada grillplaati, kahepoolset grillresti või fooliumi. Fooliumümbrises kala ei grillita selle sõna otseses mõttes, vaid pigem aurutatakse nagu ahjuski – ent grillrestil lisandub ikkagi rohkem aroomi.

Kasutage grillimisel rasvasemat kala nagu lõhet, forelli või valget kala. Veelgi mahlasema tulemuse saavutamiseks võib valmistada marinaade.

Kuld-merikogre grillimiseks vajate:

* kuld-merikokre (ca 300 g)
* oliiviõli
* toiduõli
* sidrunit
* soola
* suhkrut
* pipart
* värsket aed-liivateed
* võid

Puhastage kala sisikonnast, lõpustest ja soomustest. Maitsestage kala seest soola ja pipraga. Pange kala kõhtu võitükid ja aed-liivatee oksad. Pintseldage kala väljast õliga. Kuumutage grill ning grillige kala mõlemalt poolt tulisel grillil umbes minut, et anda kalale kuldne värv.

Seejärel pakkige kala fooliumisse (mitte väga tihedalt) ja grillige keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 6–7 minutit. Serveerige värske kartuli või salatiga.

Kala kõrvale valmistage sidrunivinegrett. Sidrunivinegrett sobib soola-pipraga maitsestatud kalale lisamaitseks või kastmeks nii grillimisel kui ka ahjus küpsetamisel. Seda tehakse järgmiselt: 1 osa sidrunimahla, 1 osa toiduõli, 1 osa oliiviõli, veidi soola ja suhkrut. Kastme maitse peab jääma hapukas-soolakas. Suhkru lisamisega saab reguleerida segu hapusust, samuti muudab suhkur maitse rikkalikumaks. Valmistamiseks vispeldage sidrunimahla hulka esmalt õlid, siis maitseained. Ahjuvormis, kus kala ja kastme mahlad kokku sulavad, on tulemus eriti mõnus.

Mõned näpunäited kala grillimiseks:

* Kindlat reeglit kala grillimisaja kohta pole, kuid 300 g kala peaks 250 kraadini kuumutatud grillil küpsema mõlemalt poolt 7, kokku 14 minutit. Palju sõltub ka grillist.

* Väiksemat kalafileed grillides võiks kalale naha külge jätta – see hoiab õrna fileed lagunemast.

* Kergestilagunevat kalafileed on kõige õigem küpsetada metallresti vahel, nii on seda kergem keerata. Metallresti ei tohiks liiga kokku pressida, muidu jääb kala kuiv ja metall- resti külge kinni.

* Kala on hea grillida ka fooliumis. Kala kõrvale võib fooliumisse asetada juurvilju. Selline küpsetatud lisand lisab kalale huvitavat maitset.

 

Konkursil "Eesti kauneim maakodu 2017" osalemiseks täida järgnevad väljad:

Kontaktid:

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare