Panin talle nahale kaks korda kahe nädalaste vahedega lestatilkasid, pärast seda tegin ka pika antibiootikumi kuuri, kuid vaatamata sellele ei ole probleem lahenenud, koer raputab meeleheitlikult pead nii, et kõrvad laperdavad, seda teeb ta küll peamiselt ööseti.

Kõrvad on ka natukene punetavad ja kõrvas on ka pruunikat vaiku, kuigi mitte eriti. Kuidas saaksin koera kõrvast näiteks ise proovi võtta ja milliseid proove ja mille kohta oleks üldse mõtekas võtta ja teha.

Ühesõnaga olen väga mures oma koera pärast ja ei tea mida teha, sest nagu ma ütlesin arsti juurde teda arvatavasti viia ei saa. Muidugi oleks võimalus, et ta panna narkoosi enne seda, kui minna arsti juurde, aga kas ta selle ka üle elab, ta siiski juba 13-aastane ja kunagi ei ole talle narkoosi tehtud.

Vastab loomaarst Ain Erkmaa, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell

Kahju muidugi, et te oma koera maast-madalast arsti juures käimiste ja erinevate protseduuridega ei harjutanud, sest elu näitab, et varem või hiljem on see abi väga vajalik ning selle puudumine võib päädida paremal juhul haigusliku seisundi krooniliseks muutumisega. Sellisel juhul on juba päris raske kui mitte võimatu looma terveks ravida. Üks selline klassikaline näide ongi väliskõrva põletik, mis vajab kõigepealt tsütoloogilist uuringut, et kindlaks teha haigustekitaja(d), mis omakorda võimaldab meil täpse raviplaani koostada. Ideaalis peaks kontrollima otoskoobiga kuulmekäigu ja kuulmekile seisundit (samuti võõrkeha olemasolu või selle puudumist), mis lubab või välistab kategooriliselt teatud lokaalsete ravimite kasutamise.

Valdavatel juhtudel on vaja haiget kõrva regulaarselt loputada, sest koera kuulmekäik on suhteliselt pikk ning koosneb nii vertikaalsest kui horisontaalsest osast ning kuulmeava lähedal vatitikkudega torkimine ei ole eriti efektiivne. Loputamine aitab väljutada liigset kõrvavaiku, põletikulist nõret ja jms. mis on ideaalseks kasvulavaks bakteritele ja pärmseenele.

Teie juhtumi puhul oleks mõistlik võtta vatitikuga sedasama pruunikat nõret mida te koera kõrvas näete ja viia minigrip kotis loomakliinikusse, kus on võimalik teostada nii tsütoloogiline uuring kui ka parasiitide kontroll (kas neid niinimetatud lestatilkasid on vaja). Samuti tuleks võtta proov kindlasti ka teisest kõrvast. NB! ühe kõrva juures kasutatud vahenditega teise kõrva ei lähe!
Sedasi võite ise nakkuslikku materjali levitada.

Narkoosis looma ilma vastava eriala spetsialisti järelvalveta transportida kuhugi oleks väga ohtlik tegu.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Jaga
Kommentaarid