Mis see on? Hirm kaotada? Mida soovitate teha edaspidi, kui sellised hood tulevad?

Vastab Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliiniku psühholoog-pereterapeut Siiri Tõniste:

Kui põhjendamatu armukadedus on kordunud mitmetes suhetes, on ilmselt tegemist lapsepõlvest sissejuurdunud kaitsemehhanismiga - tugev protest kas tegeliku või kujuteldava hülgamise vastu. Baasiline tunne selle all on tõepoolest hirm kaotada oluline inimene.

Hirm jääda üksi, mis lapsena on olnud ka tegelikult ohtlik. Nüüd täiskasvanuna valdab teid sarnases olukorras niivõrd tugev ülekandetunne, et mõistlikud argumendid ("tegelikult saan ka üksi elamisega hakkama") teadvusesse ei jõua.

Selle hävitava ebakindlusega tegelemiseks peaks võimaluse korral ette võtma töö psühholoogiga. Vaja oleks teadvustada, kust see tunne pärit on ja see läbi töötada. Ainult sel viisil on võimalik seda tunnet tundma ja kontrollima õppida.

Veelgi kasulikum oleks seda tööd teha koos kaaslasega, kes õpiks teid rasketes olukordades toetama ja mõistma, saades teadlikuks teie lapsepõlvetaustast. Oluline on teadvustada, et teie ebakindlus ei tulene praegusest suhtest vaid teie varastest lapsepõlvesuhetest. See on partneritele sageli oluliseks kergenduseks ning võtab maha süütunde.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Jaga
Kommentaarid