Värskekurgisupp

- 1 l hapupiima või petti

- 100–200 g hapukoort

- 2 väikest kurki või 1 pikk kurk

- 2 keedetud porgandit

- 200 g praelõike, keedusinki
või keedetud liha

- soola

- suhkrut

- hakitud tilli

- 1–2 sl sidrunimahla

Paksu tihke koorega kurk koorige ja tükeldage kuubikuteks. Koduaia õrna koorega värske kurk ei vaja koorimist. Liha ja porgand lõigake samuti kuubikuteks. Segage kuubikud hakitud tilliga, maitsestage soolaga. Peale valage hapukoorega segatud pett. Segage supp läbi, lisage maitse järgi suhkrut ja värskelt pressitud sidrunimahla. Enne serveerimist hoidke suppi külmikus. Sidrunimahla ei pea alati lisama.

Kreekapärane kurgisupp

- 1 ½ l keefirit, hapupiima või petti

- 200 g hapukoort

- 1 pikk salatikurk

- 2 küüslauguküünt

- soola

- suhkrut

- 3 sl purustatud Kreeka pähkli tuumi

Tükeldage kurk, küüslauk hakkige hästi peeneks, segage omavahel. Pähklid röstige kuival pannil ja purustage. Segage hapukoor piimaga, kallake kurgitükkidele. Maitsestage soola ja suhkruga. Serveerimisel puistake supile purustatud pähkleid.

Tomatisupp juustuga

- 1 l petti

- 200 g koort (rõõska või haput)

- 5–6 keskmist tomatit

- 2–3 sl riivitud toorest lillkapsast

- 3–4 sl riivitud Hollandi juustu

- hakitud peterselli

- soola

- suhkrut

- purustatud musta pipart

Segage hapukoor petiga, lisage riivitud juust ja lillkapsas. Tomatid lõigake õhukesteks sektoriteks, maitsestage soola ja pipraga, lisage petipiimale. Peale puistake hakitud peterselli. Igaüks võib vastavalt soovile lisada pisut suhkrut.

Hispaaniapärane tomatisupp

- 1 ½ l külma kanapuljongit

- ½ kg värskeid kooritud tomateid

- 1 keskmine kurk

- 1 roheline paprika

- 1 väike sibul

- 1–2 küüslauguküünt

- soola

- suhkrut

- sidrunimahla või veiniäädikat

- oliiviõli

Tükeldage köögiviljad ja mikserdage püreeks, lisage puljong ning maitsestage. Õige supp peab olema väga külm ja parajalt hapu.

Tomatisupp munaga

- 1 ½ l tomatimahla

- 400 g haput või rõõska koort

- 5 keedetud muna

- 2–3 sl teravamaitselist ketšupit

- soola

- jahvatatud musta pipart

- hakitud petersellilehti

Kõvaks keedetud munad koorige ja tükeldage suurde supikaussi, peale valage külmikust võetud mahl. Maitsestage koore, ketšupi, soola ja pipraga. Peale puistake hakitud peterselli.

Peedisupp kaljaga

- 4–5 keedetud noort punast peeti

- 3–4 keedetud kartulit

- 2–3 väikest kurki

- 3 keedetud muna

- 2–3 salatisibulat

- soola

- suhkrut

- sinepit

- sidrunimahla

- 400–500 g hapukoort

- kalja või mineraalvett

Koorige peedid, kartulid, munad ja kurgid, lõigake kuubikuteks, sibul peenestage koos pealsetega. Hapukoor maitsestage soola, sinepi ja suhkruga, valage tükeldatud ainetele. Segage kõik korralikult läbi ja lisage natukehaaval kalja, et supp saaks parajalt vedel. Kalja asemel võite lisada mineraalvett, kuid sobib ka külm keedetud vesi. Lõpuks maitsestage sidrunimahlaga.

Püreestatud peedisupp

- 1 purk konserveeritud peedikuubikuid

- 1 väike hakitud sibul

- soola

- sidrunimahla

- hakitud tilli

- 400 g hapukoort

- maitsestamata jogurtit, hapupiima või petti

Mikserdage kõik – peet koos vedelikuga, sibul, hapukoor ja till – püreeks. Maitsestatud püree jaotage taldrikutesse. Iga sööja võib lisada endale meelepärases koguses jogurtit, hapupiima või petti.

Avokaadosupp

- 2–3 avokaadot

- 1 l maitsestamata jogurtit

- 100 ml rõõska koort

- 1 keskmine kurk

- sidrunimahla

- soola

Kooritud kurk ja avokaadode viljaliha püreestage, maitsestage soola ja sidrunimahlaga. Peale valage koorega segatud jogurt.

Krevetisupp

- 400 g keedetud puhastatud krevette

- 2 purki kooritud tomateid

- hakitud sibulapealseid

- hakitud tilli

- soola

- rõõska koort

Mikserdage tomatid, valage taldrikutesse, peale puistake hakitud maitseroheline, lisage krevetid. Koor pange kannuga lauale. Iga sööja võib maitsestada oma supiportsjonit ise nii soola kui koorega.

Täidetud lehttainapirukad

- 500 g külmutatud lehttainast

- 1 muna

- 3 dl riivitud juustu

Täidis

- 250–300 g sibulapealseid

- 2 sl võid

- 2 keedetud muna- purustatud musta pipart

Lõigake külm lehttainas terava noaga ristkülikuteks (5 x 8 cm), määrige lahti-
klopitud munaga, peale puistake riivitud juustu ning küpsetage 225° juures umbes 12 minutit. Parajalt küpsenud tainas on kergelt pruun ja kõrgeks kerkinud. Laske küpsetistel plaadil jahtuda. Seejärel lõhestage pikem serv terava noaga ja täitke meelepärase sisuga, näiteks sibulapealsete ja munaga.

Täidise valmistamiseks lõigake pestud ja tahendatud sibulapealsed tükkideks, kuumutage kergelt võis, segage hakitud munade, soola ja pipraga.

Täidiseks sobib ka aurutatud spinat, mis on võis kuumutatud ja keedetud munaga segatud, samuti värske kapsa segu sibulaga.

Kalatäidis pirukatele

- 1 kg värsket või külmutatud
kalafileed

- 1/2–3/4 l piima

- 1–2 küüslauguküünt

- 1 loorberileht

- valget jahvatatud pipart

- soola

- 200 ml vahukoort- oliiviõli

Täidiseks sobivad valge lihaga kalad. Pange puhastatud kala piimaga keema, lisage poolitatud küüslauguküüned ja loorberileht. Keetke tasasel tulel umbes 45 minutit. Jälgige, et kala ei jääks keedes kuivale, vajadusel lisage kuuma vett.

Valage kala sõelage, eemaldage küüslauk ja loorberileht. Nõrutatud kala mikserdage vahukoorega koos paksuks pastataoliseks seguks, millele lisage pisut õli. Maitsestage soola ja pipraga.

Selline kalasegu sobib nii pirukatäidiseks kui ka võileivakatteks.

Pirukad hakklihatäidisega

Tainas

- 250 g keedetud kartuleid

- 2 ½ dl nisujahu

- 75 g võid

- 1 muna

- ½ tl soola

- 1 tl küpsetuspulbrit

Täidis

- 300 g hakklihasegu

- 1 sibul

- ½ küüslauguküünt

- 1 dl aedviljapuljongit

- 2 sl tomatipüreed

- ½ tl soola

- ½ tl pitsamaitseainet

- ¼ tl jahvatatud musta pipart

Keetke koorimata kartulid. Koorige enne, kui nad on täiesti jahtunud, siis asetage natukeseks ajaks külmikusse. Külma kartulit on kergem riivida. Segage jahusse sool, küpsetuspulber ning või väikeste kuubikutena. Näppige sõrmedega sõmerjaks puruks, lisage riivitud kartul ja pool lahtiklopitud muna ning sõtkuge kiiresti tainaks. Pange see 30 minutiks külmikusse.

Valmistage täidis. Esmalt pruunistage pidevalt kahvliga segades hakkliha. Enne pruunistamise lõppu lisage pannile hakitud sibul. Kui kõik on segades kergelt pruunistunud, maitsestage täidis peenestatud küüslaugu, soola, pitsamaitseaine, pipra ja tomatipüreega ning valage juurde puljong. Hautage tasasel tulel umbes 5 minutit. Võtke pann tulelt ja laske segul jahtuda.

Rullige külm tainas jahusel laual õhukeseks. Lõigake ruutudeks. Jagage jahtunud täidis ruutudele, määrige servad veega ja murdke tainaruudud kolmnurkadeks. Vajutage servad hoolikalt kinni. Määrige pirukad järelejäetud munaga ning küpsetage 225° juures umbes 12 minutit.

Lahtine spinati-oliivipirukas

Tainas

- 300 g jahu

- 100 g võid

- 100 g hapukoort

- 1 tl küpsetuspulbrit

- ½ tl soola

Kate

- 400–500 g spinatit

- 2 küüslauguküünt

- 200 g fetat
- musti viilutatud oliive

- jahvatatud musta pipart

- 200 ml kohvikoort

- 2 muna

- 2 sl riivitud juustu

Segage jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Sulatage või, laske pisut jahtuda ning lisage hapukoor. Puistake sellesse jahu, segage tainaks. Suruge tainas madalasse võiga määritud koogivormi.

Aurutage spinatilehti 3–4 minutit ja kallake sõelal külma veega üle. Nõrutage võimalikult kuivaks. Lõpuks pigistage käega viimane veetilk välja. Laotage spinat vormi tainale ja maitsestage hästi peeneks hakitud küüslauguga. Peale pange juustutükid ja oliivilõigud.

Vahustage munad kohvikoorega, kallake vormi pirukale katteks. Riputage üle riivitud juustuga. Küpsetage 225° juures umbes 25 minutit.