Teema-aasta eesmärk on, et inimesed teadvustaksid kultuuripärandit kõikjal enda ümber ning mõistaksid, et pärandi hoidmine aitab säilitada ja arendada ühist identiteeti.

Kultuuriakadeemia, Eesti Pärimusmuusika Keskus ja igasuvine pärimusmuusika festival teevad Viljandist pärandilinna ilma tiitlitagi. Seda on märgatud kaugemalgi – aastal 2008 tunnustas Euroopa Komisjon Viljandit kui parimat arenevat pärandkultuuriturismi sihtkohta.

Kindlasti toob kõige arvukamalt pärandkultuuri huvilisi nii lähedalt kui ka kaugelt Viljandisse kokku 25.–28. juulini toimuv XXI pärimusmuusika festival, mis tänavu kannab alapealkirja “Püha müristus” ning keskendub eri kultuuride pühadekommete tutvustamisele.

Kuid kultuuripärandiga seotud sündmusi toimub kogu aasta jooksul ja igas Eestimaa nurgas. Juba eile algas pärimuskultuuri talvekool Urvaste seltsimajas, kus osalevad võru keele ja kultuuri huvilised 5.–12. klasside õpilased. 31. jaanuaril algab Eesti Rahva Muuseumis rahvusvaheline seminar “Come, share the stroy”, teemaks jutuvestmine kui unikaalne õpimeetod. Läbi aasta toimuvad üle Eesti kohalikku pärandkultuuri tutvustavad kultuuripäevad ja palju muudki huvitavat. Täpsema info leiavad huvilised Eesti kultuurisündmuste kalendrist aadressil www.kultuur.info.

Kultuuripärandi temaatikaga seotakse ka traditsioonilised kampaaniad ja üritused – muinsuskaitsekuu, “Teeme ära”, muuseumiöö, “Unustatud mõisad” jne. Ellu on kutsutud pärandisaadikud, kelle ülesandeks on tutvustada meedia vahendusel avalikkusele mõnd pärandiaastaga seotud sündmust. Saadikuteks on näiteks Katri Raik, Indrek Hargla, Dmitri Demjanov, Artur Talvik, Jaan Tiidemann, Ivo Linna, Marju Kõivupuu, Helen Sooväli-Sepping jpt.

Allikas: www.parandiaasta.ee, www.eays.edu.ee