Väikesed
ürdi-juustusüdamed

- 400 g lehttainast

- 1 dl päikesekuivatatud tomateid

- 2 ½ dl paksu hapukoort

- 2 muna

- 200 g fetajuustu

- 1 tl aed-liivateed

- ½ dl hakitud basiilikut

- 10 kirsstomatit

Rullige tainas õhukeseks, tükeldage ja suruge südamekujulistesse muffinivormidesse. Purustage juust ja tõstke tainale, peale raputage basiilikut. Peenestage päikesekuivatatud tomatid, segage hapukoore, munade ja aed-liivateega. Kallake segu vormidesse juustu peale. Poolitage kirsstomatid ja suruge hapukooresegusse. Küpsetage 225° juures 15–20 minutit. Lauale andke soojalt, juurde pakkuge mõnda kerget toorsalatit. Kui südamekujulisi pole, kasutage muid väikseid vorme − ega see küpsetise maitset muuda.

Kartuli-odrakarask

- 6 keedetud kartulit

- 3 kl odrajahu

- 2 kl piima

- 25 g pärmi

- 2 sl õli

- 1 tl soola

- 1 tl suhkrut

- 1 sl purustatud päevalilleseemneid

- 1 tl punet

Segage pärm leige piimaga, maitsestage soola, suhkru ja punega, lisage pool jahukogusest ja riivitud kartulid. Segage kloppides hoolikalt läbi, lisage õli, päevalilleseemned ja ülejäänud jahu. Valage tainas rasvainega määritud vormi, katke rätikuga ning jätke vähemalt 20 minutiks kerkima. Küpsetage keskmises kuumuses. Karask maitseb hästi soojalt. Juurde andke mett, võid või pohlamoosi.

Hapupiimakarask

- 1 kl hapupiima või petti

- 1 ½ kl odrajahu

- ¾ kl nisujahu

- 1 muna

- 1 tl soola

- 1 tl suhkrut

- ½ tl soodat

- 2 sl õli või sulatatud searasva

- 1 tl jahvatatud köömneid

Segage jahud soodaga. Kloppige muna hapupiimaga, lisage sool, suhkur, rasvaine ja köömned. Lisage jahu, segage hoolikalt läbi ning valage tainas rasvainega määritud pannile. Küpsetage mõõdukalt kuumas ahjus.

Lehttaina-juustupalad

- 400 g külmutatud lehttainast

- 200–300 g sulatatud määrdejuustu

- 2–3 sl riivitud juustu

- 2–3 küüslauguküünt

Rullige tainas küpsetuspaberil õhukeseks piklikuks plaadiks, katke määrdejuustuga. Hakkige küüslauk hästi peeneks, riputage juustukihile. Samamoodi lisage riivitud juust. Keerake tainas paberi abil rulli, jätkukoht allpool. Hoidke paberisse keeratult 15 minutit külmas, siis lõigake umbes 2 cm paksused viilud. Küpsetage paberiga kaetud plaadil 220° juures
6–8 minutit.

Kaerahelbe-kakaokook

- 200 g võid või margariini

- 3 kl kaerahelbeid

- 1 ½ sl suhkrut

- 2 muna

- 4 sl pannkoogijahu

- 2–3 sl kakaod

- ¼ tl soola

Hõõruge toasoe margariin suhkruga vahule, lisage munad ja sool, segage korralikult läbi. Siis lisage kaerahelbed ja kakaoga segatud pannkoogijahu. Ühtlaseks segatud tainas laotage küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 225° juures umbes 20 minutit. Kohe pärast ahjust võtmist lõigake soe kook tükkideks ja asetage vaagnale.

Vanaaegsed kaeraküpsised

- ½ kg kaerahelbeid

- 200 g nisujahu

- 1 ½ kl piima

- 200 ml kohvikoort

- 100 g sulatatud võid

- 1 tl soodat

Valage koor ja piim kokku ühte kaussi, lisage kaerahelbed, segage ja jätke tunniks paisuma. Segage sooda jahu hulka, puistake jahu kaerahelvestele, segage ning lisage nirena jahtunud sulatatud või. Määrige saiaplaat võiga ja tõstke tainast väikese lusikaga pätsikesed plaadile. Küpsetage 200° juures umbes 15 minutit.

Vanaaegsed koorekringlid

- 200 ml rõõska koort

- 1 sl suhkrut

- ca 500 g nisujahu või mõnda teist meelepärast jahu

- 1 ½ tl küpsetuspulbrit

Segage suhkur koorega, kuni suhkur on lahustunud. Raputage natukehaaval küpsetuspulbriga segatud jahu juurde, tainast kogu aeg lusikaga segades. Tainast vormige väikesed kringlid või südamed ning küpsetage 200° juures helepruuniks.

Kirsi-kohupiimarull

Tainas

- 5 muna

- 2 dl suhkrut

- 1 dl nisujahu

- 1 dl kartulijahu

- 1 tl küpsetuspulbrit

Täidis

- 300 g kohupiimapastat, -kreemi või kohupiima

- 1 dl paksu hapukoort

- 1 tl vanillsuhkrut

- 1–2 sl suhkrut

- 2 dl kirsimoosi

Vahustage munad suhkruga heledaks vahuks. Segage jahu kartulijahu ja küpsetuspulbriga ning lisage jaokaupa munavahule. Segage ettevaatlikult ühtlaseks massiks. Katke saiaplaat küpsetuspaberiga, kallake tainas plaadile ja tasandage pealispind. Küpsetage 200° juures umbes 10 minutit.

Kummutage valmis biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile. Määrige soojale biskviidile esmalt moos, sellele vanillimaitseline kohupiimapasta, millele hapukoort ja vanillsuhkrut pole vaja lisada. Võib teha ka vastupidi – enne kohupiimakreem, siis moos. Keerake küpsetuspaberi abil kook rulli, ühenduskoht allapoole.

Hoidke paberisse keeratud rullkooki vähemalt pool tundi enne serveerimist jahedas, et täidisemaitsed kooki imbuksid.

Kui kasutate pakikohupiima, hõõruge see hapukoorega pehmemaks ja maitsestage vähese suhkru ning vanillsuhkruga.

Suur biskviitsüda

Tainas

- 5 muna

- 5 sl vett

- 5 sl suhkrut

- 5 sl nisujahu

- ¼ tl soola

- paar tilka sidrunimahla

Kate

- ½−¾ kl sõstraželeed

- 200 g hapukoort

- beseeküpsiseid

- biskviiditükke

Eraldage munakollased ja -valged. Munakollaseid hõõruge vee ja suhkruga, kuni suhkur on lahustunud, lisage sool ja jahu ning segage ühtlaselt läbi. Munavalgetele lisage paar tilka sidrunimahla ja kloppige tihedaks vahuks. Segage see munakollasesegusse ja valage tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 200° juures umbes 10 minutit.

Valmis biskviit kummutage suhkruga ülepuistatud paberile ja laske pisut jahtuda. Lõigake sellest koogivormi või šablooni abil südamekujuline koogipõhi. Järelejäänud servad pudistage väikesteks tükikesteks ja segage hapukoorega kreemjaks massiks. Määrige koogipõhjale punasesõstraželeed või mõnda muud hapukat moosi või džemmi. Peale tõstke hapukoore-biskviidisegu. Kaunistage želeetükikeste, küpsiste või šokolaadiga. Samuti võite kasutada ka puuviljalõike või marju. Enne serveerimist jätke vähemalt 30 minutiks seisma.

Kahekordsed saiapaarid

- 200 g külmutatud muretainast

- 600 g külmutatud saiatainast

- 1 muna

Võtke tainatükid külmast. Saiatainast hoidke soojas kohas kile ja paksu rätiku all. Umbes 30 minuti pärast, kui tainas on sulanud ja kerkinud, rullige tainas jahusel laual õhukeseks. Võtke südamekujulise vormiga (nt piparkoogivormiga) väikesed tainasüdamed. Laduge need kahe kaupa külg külje kõrval küpsetuspaberiga kaetud saiaplaadile. Katke rätikuga ja jätke kerkima. Siis rullige muretainas õhukeseks ja võtke sama vormiga muretainast südamed. Kui saiakesed on plaadil parajalt kerkinud, määrige neid lahti-
klopitud munaga. Igale saiakesele asetage peale muretainasüda, suruge kergelt vastu alumist kihti. Sellele võite lisada veel pärast munaga määrimist väikese tainanupsukese (südame). Küpsetage kaksiksaiu 200° juures umbes 12 minutit.

Šokolaadijook

- 8 dl piima

- 170 g tumedat šokolaadi

- pisut jahvatatud kaneeli

Kuumutage piim, sulatage selles peenestatud šokolaad. Pakkuge kuumalt. Šokolaadijooki võib maitsestada kaneeliga.