Pärmitainast pitsad

Tainas

- 250 g jahu
- ¾ kl piima või vett
- 20 g pärmi
- 3 sl õli või sulatatud margariini
- ½ tl soola

Segage pärm leige vedelikuga, lisage sool, rasvaine ja sõelutud jahu, jätke sooja kohta kerkima. Hästi kerkinud tainast veeretage pall ning rullige see õhukeseks kettaks. Tainas peab vormi või panni külgi kõrgelt katma, et kate laiali ei valguks. Pintseldage tainas õliga, peale pange ühtlase kihina kate. Siis laske veidi aega kerkida ja küpsetage keskmises kuumuses 20–35 minutit, sõltuvalt pitsa paksusest.

Vorstikate

- 200 g poolsuitsuvorsti
- 300 g tomateid
- 200 g juustu
- 1 väike hapukurk

Lõigake juust, kurk ja vorst väikesteks kuubikuteks, tomat ratasteks. Laotage kõik õliga määritud tainale, peale pange tomatirattad.

Köögivilja- ja vorstikate

- 300 g keedetud või hautatud köögivilju
- 200 g keeduvorsti
-3–4 sl tomatipüreed
- 2 sl hapukoort
- jahvatatud musta pipart
- 1 sl õli
-100 g juustu

Eelmisest söögikorrast ülejäänud hautatud või keedetud köögiviljad – kapsas, lillkapsas, oad, herned, kaalikas, porgand – tükeldage väiksemaks, lisage kuubikuteks lõigatud vorst ja kuumutage kõike segades pannil õlis. Segage tomatipüree hapukoorega, maitsestage soola-pipraga ning laske keema tõusta. Valage see kattele. Juust lõigake väikesteks kolmnurkadeks ja vajutage katte sisse.

Sibulakate

- 400 g sibulaid
- 1 sl võid
- 2 muna
- 2 sl piima
- 100 juustu
- 100 g sinki
- 2 sl ketšupit

Lõigake kooritud sibulad ratasteks ja praadige kergelt võis, jahtunult tõstke tainale. Munad kloppige lahti, lisage piim ja riivitud juust ning valage sibularõngastele. Peale laotage õhukesed singiviilud, millele tupsutage ketšupit.

Sibula-tomatikate

- 2–3 suurt sibulat
- 3 tomatit
- 2 sl õli
- soola
- pipart
- 5 sl riivitud juustu

Lõigake kooritud sibulad ratasteks, kuumutage õlis klaasjaks ning tõstke jahtunult õliga määritud tainale. Peale laotage tomatirattad, maitsestage soola ja pipraga, puistake üle riivitud juustuga.

Kalakate

- 2 sibulat
- 2–3 küüslauguküünt
- 2 sl õli
- basiilikut
- 1 karp tuunikala õlis
- 5 vürtsikilu (fileed)
- 4–5 tomatit
- 4 sl tomatipüreed
- oliive
- 150 g juustu

Hakkige sibulad ja küüslauk ning hautage õlis. Siis lisage tükeldatud tomatid ja tomatipüree, hautage 15–20 minutit. Maitsestage soola, pipra ning basiilikuga. Jahtunud tomatihautis tõstke tainale, peale pange kahvliga läbisegatud tuunikala, laotage kilufileed ja viilustatud oliivid ning puistake riivitud juust. Küpsetage keskmises kuumuses umbes 20 minutit.

Seenekate

- 300–400 g värskeid seeni
- 1 sibul
- 4–5 tomatit
- basiilikut
- soola
- pipart
- rasvainet
- 2 sl hapukoort
- juustu

Hakkige kupatamist mittevajavad seened ja sibul peeneks, praadige rasvaines tasasel tulel, et seenemahl aurustuks, lisage hapukoor ja maitseained. Jahtunud seened jaotage ühtlase kihina tainale, peale asetage tomatirattad, kõige lõpuks juustuviilud. Juustu võite ka lisamata jätta.

Kapsa-seenekate

- 250 g magushapusid kapsaid
- 2 sl tomatipastat
- suhkrut
- 200 g tatikuid, puravikke või šampinjone
- 1 suur sibul
- 2 sl õli
- jahvatatud paprikat
- soola
- 100 g juustu

Segage hapude õuntega hautatud värske kapsas tomatipastaga ja laotage ühtlaselt õliga määritud tainale. Hakkige sibul peeneks ning kuumutage rasv-aines pannil, kuni sibul muutub klaasjaks, siis tõstke kapsakihile. Õlis hautatud õhukesed seeneliistakud pange peale, maitsestage soola ja paprikaga. Juust riivige või lõigake väikesteks kuubikuteks ning puistake seentele. Pärast lühiajalist kerkida laskmist küpsetage keskmises kuumuses 25 minutit.

Paprikakate

- 2 punast paprikat
- 2 sibulat
- 2 sl õli
- soola
- pipart
- basiilikut või punet
- 2–3 tomatit
- 300 g kabatšokki
- 2–3 küüslauguküünt
- riivitud juustu

Eemaldage paprikatelt seemned ja lõigake viljad kitsasteks ribadeks, sibulad ja küüslauguküüned hakkige hästi peeneks. Kuumutage sibulaid rasvaines, kuni need muutuvad klaasjaks, siis lisage paprikaribad ja küüslauk ning hautage, kuni paprika on pehme. Lükake jahtunud segu ühtlase kihina tainale, maitsestage basiiliku või punega. Peale riivige jämedalt kabatšokki, sellele asetage tomativiilud. Lõpuks riputage soola ja pipart ning puistake üle riivitud juustuga.

Hakklihakate

- 400 g veisehakkliha
- 1 muna
- 2 sl tomatipüreed
-  2 sl riivsaia
- soola
- pipart
- basiilikut
- 1 sl hakitud petersellilehti
- 1 sl hakitud murulauku või rohelist sibulat
- 150 g viilutatud juustu

Segage hakkliha tomatipüree, hapukoore, muna, riivsaia ja peenestatud maitserohelisega, lisage soola ning jahvatatud pipart. Laotage hakklihasegu ühtlase kihina tainale. Lõigake juustuviilud väikesteks kolmnurkadeks ja torgake väikeste vahedega hakklihasse.

Pohlakook

- 300 g jahu
- 200 g margariini
- 150 g suhkrut
- ¾ kl piima
- 1½ tl küpsetuspulbrit
- 4 kl pohli
- 3 sl suhkrut

Vahustage margariin suhkruga, lisage vahustades ükshaaval munad ning seejärel küpsetuspulbriga segatud jahu vaheldumisi piimaga. Tõstke tainas võiga määritud plaadile või lahtikäivasse koogivormi, ajage ühtlaselt laiali. Peale puistake suhkruga segatud marjad. Küpsetage mõõdukalt kuumas ahjus 20–25 minutit. Pohlad võite asendada ka mustikatega.

Õunakook pannkoogijahust

- 2 kl tavalist pannkoogijahu
- ¾–1 kl vett
- 150 g margariini
- 2 tl küpsetuspulbrit
- ¾ kl suhkrut
- 1–1½ l õunalõike
- jahvatatud kaneeli
- 1 sl mannat

Sulatage margariin ning laske sel veidi jahtuda, siis lisage vesi ja küpsetuspulbriga segatud pannkoogijahu. Kloppige tainas ühtlaselt läbi. Tõstke see võiga määritud ja mannaga ülepuistatud plaadile ning ajage lusikaga laiali. Peale laduge või puistake õunalõigud, riputage üle suhkru ja kaneeliga. Küpsetage mõõdukas kuumuses 35–40 minutit.